Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ΔΕΝ βρέθηκε αγωγή που σκοτώνει τον κορωνοϊό σε 48 ώρεςΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όχι, ΔΕΝ βρέθηκε αγωγή που σκοτώνει τον κορωνοϊό σε 48 ώρες

16 Δεκ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο διεθνούς φήμης καθηγητής Giulio Tarro ανακάλυψε αγωγή που σκοτώνει τον κορωνοϊό μέσα σε 48 ώρες, κάτι που οδηγεί σε λήξη της πανδημίας.

Συμπέρασμα:

Το ακαδημαϊκό υπόβαθρο του Dr. Tarro αμφισβητείται, οι υψηλές προσδοκίες για την αγωγή πλάσματος που αναφέρει δεν επαληθεύονται από τη βιβλιογραφία, και η αγωγή αυτή είναι αδύνατο να οδηγήσει σε λήξη της πανδημίας από μόνη της.

Μεγάλη απήχηση γνώρισαν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία «ο διεθνούς φήμης καθηγητής Giulio Tarro» ανακάλυψε αγωγή που σκοτώνει τον κορωνοϊό μέσα σε 48 ώρες, κάτι που οδηγεί σε λήξη της πανδημίας. Όμως ο ισχυρισμός είναι πολύπλευρα προβληματικός.

Το επίμαχο άρθρο αναρτήθηκε αρχικά στο affaritaliani.it, και το είδαμε σε ελληνική μετάφραση στα neoiorizontes.gr, pronews.gr, zougla.gr, altsantiri.gr, daynight.gr, kontranews.gr (και 2η φορά), difernews.gr, pentapostagma.gr, piperaki.gr, efthia.gr, piraeuspress.gr, dramapress.gr, agrinioreport.com, farosonair.com, akroama.gr, evrytanikospalmos.gr, corfuvoice.gr.

Τι ισχύει

Ενώ τα δημοσιεύματα παρουσιάζουν τον Giulio Tarro ως κορυφαίο καθηγητή, όπως έχουμε εξηγήσει και σε προηγούμενο άρθρο μας, έρευνες ιταλικών ΜΜΕ έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση το υπόβαθρό του.

Μεταξύ άλλων, ο Dr. Tarro δεν εμφανίζεται στο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, διαθέτει ένα πολύ περιορισμένο ερευνητικό ιστορικό, κυρίως σε περιοδικά χωρίς έλεγχο από ομοτίμους, και εμφανίζεται να έχει αγοράσει από μη αναγνωρισμένα (predatory) ιδρύματα πολλούς από τους τίτλους που παρουσιάζει στο βιογραφικό του. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Ο Dr. Tarro έχει ανταπαντήσει στους ισχυρισμούς κυρίως με κατηγορίες για προσπάθεια δυσφήμισης. Σχετικά με την απασχόλησή του στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, αναφέρει ότι του είχε ανατεθεί διδασκαλία το 1971 και το 1972, ωστόσο δεν παραθέτει στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι έφτασε στη θέση του καθηγητή ή ότι διαθέτει κάποια αντίστοιχη θέση σήμερα.

Επιπλέον, τον Απρίλιο του 2020, η Ιταλική Εταιρία Κλινικής Ανοσολογίας και Αλλεργιολογίας τοποθετήθηκε εναντίον του Dr. Tarro, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος είχε αποβληθεί από την Εταιρία κατά τη δεκαετία του ’80 λόγω «αμφίβολης φήμης και έλλειψης επιστημονικής επιμέλειας».

Τέλος, ενώ τα επίμαχα και άλλα δημοσιεύματα χαρακτηρίζουν τον Dr. Tarro υποψήφιο για το βραβείο Νόμπελ, στην πραγματικότητα τα ονόματα των υποψηφίων παραμένουν εν κρυπτώ για 50 έτη.


Ο βασικός ισχυρισμός που κάνει ο Dr. Tarro στα επίμαχα δημοσιεύματα, είναι ότι η αγωγή αντισωμάτων ή αναρρωτικού πλάσματος, είναι σε θέση να λήξει την πανδημία, καθώς μπορεί να θεραπεύσει τους ασθενείς της COVID-19 πλήρως μέσα σε 48 ώρες. Ο Dr. Tarro έκανε αυτόν τον ισχυρισμό στα τέλη Απριλίου του 2020, όταν τα πρώιμα δεδομένα που ήταν διαθέσιμα δεν μπορούσαν να τεκμηριώσουν την αποτελεσματικότητα αυτής της πρακτικής.

Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση (9 Οκτωβρίου) των Εθνικών Ινστιτούτων για την Υγεία των ΗΠΑ (NIH), ανέφερε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να δοθεί σύσταση υπέρ ή κατά της χρήσης πλάσματος για την αντιμετώπιση της COVID-19.

Στο ίδιο συμπέρασμα έφτασαν και οι συντάκτες της πιο πρόσφατης σχετικής συστηματικής ανασκόπησης της διαθέσιμης βιβλιογραφίας, η οποία δημοσιεύτηκε στις 12 Οκτωβρίου. Το βασικό πρόβλημα ήταν πως υπήρχαν διαθέσιμες μόνο 2 μελέτες υψηλού επιπέδου (τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες – RCTs), με μόνο 189 ασθενείς.

Έκτοτε όμως, δημοσιεύτηκε και μια ακόμα τέτοια μελέτη με 228 ασθενείς, που δεν κατέγραψε στατιστικά σημαντικές διαφορές στην κλινική κατάσταση ή θνητότητα μεταξύ όσων έλαβαν αγωγή με πλάσμα ή εικονική θεραπεία (placebo).

Η συνολική εικόνα της βιβλιογραφίας, είναι πως αν η αγωγή πλάσματος τελικά μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της COVID-19, τότε το κάνει περιορισμένα και για συγκεκριμένους ασθενείς, και σε καμιά περίπτωση δε θα μπορούσε να οδηγήσει στη λήξη της πανδημίας από μόνη της.

Χαρακτηριστικά, παρότι σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο δεύτερο κύμα πλέον υπάρχουν διαθέσιμες πιο αποτελεσματικές αγωγές και τεχνογνωσία, οι οποίες μειώνουν την πιθανότητα θανάτου ανά ασθενή, ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει υψηλότερο ρεκόρ ημερησίων θανάτων απ’ ό,τι στο πρώτο κύμα:

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ο ισχυρισμός ότι «ο διεθνούς φήμης καθηγητής Giulio Tarro» ανακάλυψε αγωγή που σκοτώνει τον κορωνοϊό μέσα σε 48 ώρες, κάτι που οδηγεί σε λήξη της πανδημίας, είναι ψευδής και καταρρίπτεται.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.