Ποιοι είμαστε
Αρχική ΗΠΑ: Ανυπόστατοι ισχυρισμοί για τη νοσηλεύτρια που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer-BioNtechΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΗΠΑ: Ανυπόστατοι ισχυρισμοί για τη νοσηλεύτρια που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer-BioNtech

21 Δεκ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Μια από τις νοσοκόμες που έκαναν το εμβόλιο των Pfizer-BioNtech λιποθύμησε αμέσως από παρενέργεια του εμβολίου.

Συμπέρασμα 1:

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου CHI Memorial, Dr. Jesse Tucker, η λιποθυμία είναι συχνή αντίδραση με οποιοδήποτε εμβόλιο ή ένεση. Επιπλέον, η νοσηλεύτρια, Τίφανι Ντόβερ, έχει ιστορικό "νευροκαρδιογενούς συγκοπής" μια κατάσταση στην οποία χαμηλής έντασης ερεθίσματα μπορούν να οδηγήσουν σε συγκοπτικό επεισόδιο. Επομένως αυτή η προδιάθεση οφείλονταν για τη λιποθυμία της και όχι κάποια παρενέργεια του εμβολίου.

Ισχυρισμός 2:

Η νοσοκόμα που λιποθύμησε έχοντας μόλις κάνει το εμβόλιο είναι νεκρή.

Συμπέρασμα 2:

Η είδηση του θανάτου της νοσηλεύτριας εκπηγάζει από ιστοσελίδα αμφιβόλου αξιοπιστίας, στην οποία πρόσβαση έχει ο κάθε ένας. Ακόμη, σύμφωνα με ανακοίνωση του CHI Memorial, το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται η Τίφανι Ντόβερ, καθίσταται σαφές πως η νοσοκόμα είναι καλά στην υγεία της.

Τις τελευταίες ώρες διαμοιράζεται στο διαδίκτυο η είδηση της λιποθυμίας της Τίφανι Ντόβερ, νοσηλεύτριας στο νοσοκομείο CHI Memorial στο Τενεσί, η οποία είχε προηγουμένως εμβολιαστεί με το εμβόλιο των Pfizer-BioNtech. Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναφέρονται στο περιστατικό της λιποθυμίας εν είδει παρενέργειας του εμβολίου. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν επιβεβαιώνεται. Ακόμα, διαμοιράζεται ο ισχυρισμός πως η Τίφανι Ντόβερ κατέληξε εξαιτίας του εμβολίου. Ομοίως, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.


Τι ισχύει;

Στις 17 Δεκεμβρίου του 2020, 6 μέλη του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου CHI Memorial της πόλης Chattanooga στο Τένεσι έλαβαν τη πρώτη δόση του εμβολίου των εταιριών Pfizer και BioNtech κατά του ιού SARS-CoV-2. [πηγή 1][πηγή 2]

https://twitter.com/CHI_Memorial/status/1339965596402937856

Στις συνεντεύξεις που ακολούθησαν, μια εκ των νοσηλευτριών του νοσοκομείου, η Τίφανη Ντόβερ, αισθάνθηκε αδιαθεσία και λιποθύμησε.

Παρότι το συγκοπτικό επεισόδιο είναι πραγματικό, δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση αίτιου-αιτιατού με το εμβόλιο για τον SARS-CoV-2. [πηγή]


Πού οφείλεται το λιποθυμικό επεισόδιο;

Μερικές στιγμές μετά το υπό εξέταση περιστατικό, η Τίφανι Ντόβερ συνήλθε και μάλιστα εξήγησε πως έχει ιστορικό νευροκαρδιογενούς συγκοπής μια κατάσταση στην οποία χαμηλής έντασης ερεθίσματα μπορούν να οδηγήσουν σε συγκοπτικό επεισόδιο. Ακόμη ανέφερε πως τις τελευταίες 6 εβδομάδες έχει βιώσει 6 λιποθυμικά επεισόδια:

Μετά τη λιποθυμία της Ντόβερ, ο επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου CHI Memorial, Dr. Jesse Tucker εξήγησε πως:

It is a reaction that can happen very frequently with any vaccine or shot. No reason to suspect that that’s due to the vaccine whatsoever

Μετάφραση: Πρόκειται για αντίδραση την οποία εντοπίζουμε συχνά με οποιοδήποτε εμβόλιο ή ένεση. Δεν υπάρχει λόγος να υποπτευτεί κανείς πως το επεισόδιο οφείλεται στο εμβόλιο.

Ακόμη, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόσληψης Ασθενειών (CDC) ενώ η λιποθυμία που έπεται του εμβολιασμού μπορεί να έχει πολλές πιθανές αιτίες, συνήθως προκαλείται από πόνο ή άγχος:


Είναι νεκρή;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διατείνονται ακόμη πως η Τίφανι Ντόβερ κατέληξε εξαιτίας του εμβολίου που έλαβε την Πέμπτη στις 17 Δεκεμβρίου:

Πηγή των δημοσιευμάτων που κυκλοφόρησαν σε ελληνικά ιστολόγια και ιστοσελίδες “ενημέρωσης” αποτελεί δημοσίευμα της σελίδας “The Arts of Entertainment”:


Ωστόσο, η εν λόγω ιστοσελίδα σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης και αυτό διότι όπως ανακοινώνουν και οι διαχειριστές της:

The site includes both reported and edited content and unmoderated posts and comments containing the personal opinions of readers on a wide range of topics. You should be skeptical of any information on theartsofentertainment.com, because it may be wrong.

Μετάφραση: Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει τόσο επεξεργασμένο περιεχόμενο και καταγγελίες όσο και αυτούσιες δημοσιεύσεις καθώς και σχόλια τα οποία μεταφέρουν προσωπικές απόψεις αναγνωστών σε μια ευρεία γκάμα από θέματα. Οφείλετε να είστε επιφυλακτικοί για κάθε πληροφορία του theartsofentertainment.com καθότι μπορεί να είναι εσφαλμένη.

Εν ολίγοις, ο κάθε ένας θα μπορούσε να γράψει ό,τι πιστεύει σε μια τέτοια πλατφόρμα και γι’ αυτό το λόγο η προαναφερθείσα πηγή δεν μπορεί να αποτελέσει τεκμήριο για το θάνατο της νοσηλεύτριας.

Στο ίδιο πλαίσιο, διαμοιράζονται και άλλα “τεκμήρια” όπως συνομιλίες από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αλλά και βάσεις δεδομένων θανόντων που παρουσιάζονται ως “αρχεία θανάτου της κοπέλας” από πολιτείες της Αμερικής που ουδεμία σχέση έχουν με το Τενεσί.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Διαψεύδει το CHI Memorial

Στις 19 Δεκεμβρίου του 2020, η επίσημη σελίδα του νοσοκομείου CHI Memorial στην πλατφόρμα του Twitter ανακοινώνει τα ακόλουθα, σχετικά με την υγεία της Τίφανι Ντόβερ:

https://twitter.com/CHI_Memorial/status/1340349473491476483

Μετάφραση: Η νοσοκόμα Τίφανι Ντόβερ εκτιμά την έκδηλη ανησυχία για εκείνη. Βρίσκεται στο σπίτι της και είναι καλά. Ζητά σεβασμό του δικαιώματος της ιδιωτικότητας για αυτήν και την οικογένειά της.


Ενημέρωση: 22/12/2020, 01:30 π.μ

Σώα και αβλαβής εμφανίστηκε η νοσηλεύτρια Τίφανι Ντόβερ την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου στο νοσοκομείο CHI Memorial μετά από τον καταιγισμό θεωριών συνωμοσίας γύρω από την τριήμερη εξαφάνισή της ύστερα από τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο των Pfizer-BioNtech.

Δίπλα στη Ντόβερ βρισκόταν το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, δείχνοντας εμπράκτως αλληλεγγύη και στήριξη. Το ακόλουθο βίντεο κυκλοφόρησε στην σελίδα του CHI, στην πλατφόρμα του Facebook:


Η υπόθεση της εξαφάνισης έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χαρακτηριστικά, για χάρη της Τίφανι δημιουργήθηκε το hashtag #whereistiffany στην πλατφόρμα του Facebook.

Επιπροσθέτως, στο στόχαστρο των χρηστών, μπήκαν μέλη της οικογένειας Dover τα οποία μάταια προσπάθησαν να βάλουν τροχοπέδη στους ανυπόστατους και συνωμοσιολογικούς ισχυρισμούς που διακινούνταν για τον δήθεν θάνατο της Τίφανι.


Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως η λιποθυμία της νοσηλεύτριας Τίφανι Ντόβερ στο νοσοκομείο CHI Memorial της πόλης Chattanooga του Τενεσί, δεν σχετίζεται με παρενέργεια του εμβολίου των Pfizer και BioNtech, αλλά οφείλεται σε ιατρική πάθηση. Κατά συνέπεια, ο ισχυρισμός ότι παρενέργεια του εμβολίου ευθύνεται για τη λιποθυμία της νοσηλεύτριας καθότι παραπλανητικός, καταρρίπτεται. Αντίστοιχα, καταρρίπτεται και ο ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο η νοσηλεύτρια είναι νεκρή.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).