Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, νέα μελέτη ΔΕΝ λέει πως η ανοσία από το εμβόλιο της Moderna διαρκεί μόνο 3 μήνεςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όχι, νέα μελέτη ΔΕΝ λέει πως η ανοσία από το εμβόλιο της Moderna διαρκεί μόνο 3 μήνες

24 Δεκ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

H ανοσία που εξασφαλίζει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από την εταιρεία Moderna περιορίζεται στους 3 μήνες.

Συμπέρασμα:

Η μελέτη στην πραγματικότητα συμπέρανε ότι 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό παρατηρούνταν ακόμα υψηλού επιπέδου ανοσία, η οποία εκτιμάται ότι θα ήταν δυνατό να κρατήσει αρκετούς μήνες ακόμη.

Σύμφωνα με διαδικτυακά δημοσιεύματα, νέα μελέτη έδειξε ότι η ανοσία που εξασφαλίζει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από την εταιρεία Moderna, περιορίζεται στους 3 μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι ο γενικός πληθυσμός θα χρειάζεται να εμβολιάζεται 4 φορές το έτος. Στην πραγματικότητα όμως, τα παραπάνω αποτελούν διαστρέβλωση των συμπερασμάτων της μελέτης.

Το είδαμε στα pronews.gr, crashonline.gr, anixneuseis.gr, aetos-apokalypsis.com, indobserver.gr

Τι ισχύει

Τα επίμαχα δημοσιεύματα φαίνεται να αποτελούν προϊόν αντιγραφής και έπειτα διαστρέβλωσης προηγούμενων δημοσιευμάτων. Έτσι, ενώ το σχετικό άρθρο του protothema.gr που δημοσιεύτηκε πριν από τα επίμαχα, έγραφε τα εξής (η υπογράμμιση δική μας στους αλλαγμένους όρους):

Το εμβόλιο της Moderna κατά της COVID-19, το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία αποδείχθηκε ότι έχει 94% αποτελεσματικότητα απέναντι στη λοίμωξη, προκαλεί το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει ισχυρά αντισώματα που αντέχουν για τουλάχιστον τρεις μήνες, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε σημαντική ιατρική έκδοση.

Ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) των ΗΠΑ, το οποίο εργάστηκε από κοινού με τη Moderna για την ανάπτυξη του εμβολίου, μελέτησαν την ανοσολογική απόκριση 34 ενηλίκων συμμετεχόντων, νέων και ηλικιωμένων, από το πρώτο στάδιο της κλινικής δοκιμής.

Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε στη New England Journal of Medicine, τα αντισώματα, τα οποία εμποδίζουν τον ιό SARS-CoV-2 να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα, «μειώθηκαν ελαφρά με την πάροδο του χρόνου, όπως αναμενόταν, αλλά παρέμειναν αυξημένα σε όλους τους συμμετέχοντες 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό (119 μέρες μετά την πρώτη δόση)».

Τα επίμαχα δημοσιεύματα έγραφαν:

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην New England Journal of Medicine​, διαπιστώθηκε πως το εμβόλιο της Moderna και συνεπώς και των Pfizer/BioNTech που χρησιμοποιούν την τεχνολογία επέμβασης στα ριβοσώματα των κυττάρων κατά του κορωνοϊού, προκαλεί αντισώματα που αντέχουν μόνο για… τρεις μήνες!

Ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) των ΗΠΑ, το οποίο εργάστηκε από κοινού με τη Moderna για την ανάπτυξη του εμβολίου, μελέτησαν την ανοσολογική απόκριση 34 ενηλίκων συμμετεχόντων, νέων και ηλικιωμένων, από το πρώτο στάδιο της κλινικής δοκιμής.

Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε στη New England Journal of Medicine, τα αντισώματα, τα οποία εμποδίζουν τον ιό SARS-CoV-2 να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα, «Μειώθηκαν αλλά παρέμειναν επαρκή και αυξημένα σε όλους τους συμμετέχοντες μόνο 3 μήνες μετά την δεύτερη δόση του εμβολιασμού (119 μέρες μετά την πρώτη δόση)».

Η δημοσίευση του αρχικού κειμένου των δημοσιευμάτων έγινε στο medicalxpress.com στις 3 Δεκεμβρίου 2020, και ενώ το άρθρο αυτό έκανε λόγο για επιβεβαίωση αποτελεσματικής ανοσίας στους 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό, τα επίμαχα δημοσιεύματα άλλαξαν την αναφορά σε περιορισμό της ανοσίας το πολύ σε 3 μήνες.

Η επίμαχη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, ανέφερε επίσης:

Although correlates of protection against SARS-CoV-2 infection in humans are not yet established, these results show that despite a slight expected decline in titers of binding and neutralizing antibodies, mRNA-1273 has the potential to provide durable humoral immunity.

— Μετάφραση —

Αν και οι παράγοντες που συσχετίζονται με προστασία απέναντι στη μόλυνση με τον SARS-CoV-2 δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί, αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν πως, παρά μια ελαφριά και αναμενόμενη μείωση στη συγκέντρωση των δεσμευτικών και εξουδετερωτικών αντισωμάτων, το [εμβόλιο] mRNA-1273 διαθέτει την προοπτική προσφοράς μιας διαρκούς χυμικής ανοσίας.

Ενώ είναι αδύνατον να υπολογίσουμε με ασφάλεια την πραγματική διάρκεια ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού μέχρι να υπάρξουν πιο μακροχρόνιες μελέτες, ορισμένοι ερευνητές εκτιμούν ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι θετικά ως προς την υπόθεση πολύμηνης εξασφάλισης ανοσίας για μεγάλο μέρος των εμβολιασμένων.

Τα επίμαχα δημοσιεύματα αναφέρουν επίσης τα εξής:

Η διάρκεια ζωής των εμβολίων mRNA, τελικά είναι πολύ μικρότερη ακόμα και από αυτή που υπέθετε ο Ρώσος επισήνομας Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, του Ινστιτούτου ΓΚαμαλάγια ο οποίος μιλώντας για την χρονική διάρκεια του εμβολίου Sputnik-V που είναι δύο χρόνια είχε αποκαλύψει ότι «η αποτελεσματική ανοσία από τον κορωνοϊό για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech θα είναι 4-5 μήνες κάλυψης»! […]

Ανεβάζοντας ελαφρώς το ποσοστό αποτελεσματικότητας του πρώτου ρωσικού εμβολίου Sputnik V, o A.Γκίντσμπουργκ έκανε λόγο για 96 % επιτυχία από τις έως τώρα μελέτες, καθώς μόνο στο 4 % των περιπτώσεων ο εμβολιασμένος μπορεί να ασθενήσει, αλλά σε ήπια μορφή.

Εκτός απ’ το ότι είναι αδύνατο να υπάρξει σύγκριση της διάρκειας παροχής ανοσίας διαφορετικών εμβολίων μέχρι να περάσουν αρκετοί ακόμη μήνες δοκιμών τους, αξίζει να αναφέρουμε επιπλέον τα εξής: το εμβόλιο Sputnik V [1, 2, 3, 4] έχει δεχθεί ευρεία κριτική για τη βιασύνη γενικευμένης έγκρισής του, ενώ τα δεδομένα των κλινικών μελετών του δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά που αξιολογούνται από ομοτίμους, ούτε έχουν δεχθεί έλεγχο και έγκριση από ανεξάρτητες αρχές υγείας. Τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με την αξιολόγηση των εμβολίων των Pfizer-BioNTech [1, 2, 3, 4] και Moderna [1, 2, 3], και συνεπώς, οι ισχυρισμοί υπεροχής του Sputnik V είναι ακόμη επισφαλείς.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι νέα μελέτη έδειξε πως η ανοσία που εξασφαλίζει το εμβόλιο της Moderna περιορίζεται στους 3 μήνες, συνιστά παραπληροφόρηση. Η μελέτη στην πραγματικότητα συμπέρανε ότι 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό παρατηρούνταν ακόμα υψηλού επιπέδου ανοσία, η οποία εκτιμάται ότι θα ήταν δυνατό να κρατήσει αρκετούς μήνες ακόμη.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.