Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδείς ισχυρισμοί του Μητροπολίτη Κυθήρων για τη παραγωγή του εμβολίου των Pfizer-BioNTechΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ψευδείς ισχυρισμοί του Μητροπολίτη Κυθήρων για τη παραγωγή του εμβολίου των Pfizer-BioNTech

30 Δεκ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ, τα νέα εμβόλια για τον SARS-CoV-2 περιέχουν εμβρυϊκά κύτταρα από εκτρώσεις.

Συμπέρασμα:

Ελάχιστα από τα περίπου 78 εμβόλια που αναπτύσσονται για τον SARS-CoV-2 έχουν χρησιμοποιήσει τέτοια κύτταρα. Ένα παράδειγμα εταιρίας που χρησιμοποίησε κύτταρα αυτού του τύπου, συγκεκριμένα τη κυτταρική γραμμή HEK 293, η οποία προέρχεται από έκτρωση εμβρύου που έλαβε χώρα το 1973, είναι η AstraZenneca. Ωστόσο το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech που έφτασε στην Ελλάδα και το οποίο χρησιμοποιείται ήδη, είναι ένα mRNA εμβόλιο και για τη παρασκευή του δεν χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινα εμβρυϊκά κύτταρα.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ βρίσκουμε τον ισχυρισμό ότι τα νέα εμβόλια που έφτασαν στην Ελλάδα και ξεκίνησε η χρήση τους για τον SARS-CoV-2 παρασκευάζονται με “προϊόντα από εκτρώσεις”. Αυτός ο ισχυρισμός είναι πλήρως ψευδής.

Το βίντεο με τα λεγόμενα του ιερέα μπορείτε να δείτε παρακάτω. Το επίμαχο απόσπασμα ξεκινάει από το 5:45 και μετά:

Στο επίμαχο απόσπασμα αναφέρονται τα εξής:

Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ:

Μια είδηση από την γειτονική Ιταλία από ορθοδόξους χριστιανούς που επικοινωνούν μαζί μου οι άνθρωποι αυτοί με πολλή αγάπη, είπαν το εξής οι άνθρωποι αυτοί με ανησυχία μεγάλη ότι τα νέα εμβόλια που κυκλοφορούν από σήμερα και άρχισε από τους άρχοντες η χρήση, αυτά γίνονται και παρασκευάζονται με το προϊόν των εκτρώσεων.

[…]

Κάποιοι που δεν έχουν τη θεοσέβεια και τη μόρφωση κατά θεόν λένε ότι προέρχεται μολυσμός από τη θεία κοινωνία και φοβούνται και ήθελαν να σταματήσει η θεία κοινωνία μέχρι να βγει το εμβόλιο. Όμως αγαπητοί μου αδελφοί θα έπρεπε να ανησυχούν περισσότερο για τον μολυσμό που προέρχεται όταν μέσα στο σώμα μας θα περάσει αυτό το υλικό που προέρχεται από σκοτωμένα έμβρυα και εσφαγμένα.

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός ότι τα εμβόλια γενικά, όχι μόνο τα νέα εμβόλια για τον SARS-CoV-2, περιέχουν εμβρυϊκά κύτταρα από εκτρώσεις κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια. Ο εν λόγω ισχυρισμός ωστόσο είναι σοβαρή διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κυτταρικές καλλιέργειες οι οποίες όντως χρησιμοποίησαν εμβρυϊκά κύτταρα από εκτρώσεις οι οποίες έγιναν νόμιμα αλλά πρόκειται για καλλιέργειες που ξεκίνησαν πριν από τουλάχιστον 50 χρόνια. Συγκεκριμένα, η κυτταρική γραμμή WI-38 η οποία απομονώθηκε μετά από έκτρωση εμβρύου 3 μηνών το 1962 στις Ηνωμένες Πολιτείες και η κυτταρική γραμμή MRC-5 η οποία απομονώθηκε μετά από έκτρωση εμβρύου 14 εβδομάδων στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1966. [πηγή 1][πηγή 2]

Αυτές είναι οι δυο βασικές εμβρυϊκές κυτταρικές γραμμές που χρησιμοποιούνται για τη καλλιέργεια ιών στο πλαίσιο ανάπτυξης εμβολίων καθώς τα περισσότερα εμβόλια χρησιμοποιούν κύτταρα από ζώα γι’ αυτή τη δουλειά.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα κύτταρα χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής του εμβολίου και δε χορηγούνται στο ίδιο το εμβόλιο. Μερικά από τα πιο γνωστά εμβόλια που χρησιμοποιούν αυτές τις κυτταρικές γραμμές είναι το VAQTA για την ηπατίτιδα Α και το Varivax για την ανεμοβλογιά. [πηγή 1][πηγή 2]

Με απλά λόγια δεν χρησιμοποιούν όλα τα εμβόλια αυτά τα κύτταρα για τη παρασκευή τους και φυσικά αυτές οι κυτταρικές γραμμές δεν προέρχεται από εκτρώσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή, αλλά προήλθαν από μεμονωμένες εκτρώσεις που έλαβαν χώρα τουλάχιστον 50 χρόνια πριν.

Έχουν χρησιμοποιηθεί αυτές οι κυτταρικές γραμμές για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech;

Ελάχιστα από τα περίπου 78 εμβόλια που αναπτύσσονται για τον SARS-CoV-2 έχουν χρησιμοποιήσει τέτοια κύτταρα.

Ένα παράδειγμα εταιρίας που χρησιμοποίησε κύτταρα αυτού του τύπου, συγκεκριμένα τη κυτταρική γραμμή HEK 293, η οποία προέρχεται από έκτρωση εμβρύου που έλαβε χώρα το 1973, είναι η AstraZenneca. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech που έφτασε στην Ελλάδα και το οποίο χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή είναι ένα mRNA εμβόλιο και για τη παρασκευή του δεν χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινα εμβρυϊκά κύτταρα. [πηγή]

Συμπέρασμα

Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα οι ισχυρισμοί του Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ σχετικά με τα εμβόλια για τον νέο κορωνοϊό είναι πλήρως ψευδείς. Αρχικά τα αναφερόμενα κύτταρα χρησιμοποιούνται μόνο για τη παρασκευή ορισμένων μόνο εμβολίων και δεν περιέχονται στο τελικό εμβόλιο, ενώ αυτά τα κύτταρα δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου για τη παρασκευή του εμβολίου που χορηγείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ως επίλογος, πως οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Κυθήρων οδήγησαν σε παρέμβαση εισαγγελέα καθώς αυτές ενδέχεται να αποτρέψουν πιστούς από το να κάνουν το εμβόλιο. [πηγή]

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό δημοσίευμα:

Mε εντολή της Διευθύνουσας την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά διενεργείται επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προς διερεύνηση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων η οποία ανατέθηκε σε Εισαγγελικό Λειτουργό.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.