Ποιοι είμαστε
Αρχική Φωτογραφία του 2018 παρουσιάζεται ως απόδειξη ότι οι Γάλλοι δεν τηρούν τα μέτρα για την covid 19HOAXES

Φωτογραφία του 2018 παρουσιάζεται ως απόδειξη ότι οι Γάλλοι δεν τηρούν τα μέτρα για την covid 19

1 Ιαν
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με φωτογραφία, που κυκλοφόρησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Γάλλοι πολίτες προχώρησαν σε μαζικές συγκεντρώσεις τον Δεκέμβριο του 2020.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία δεν αποτυπώνει γεγονότα που έλαβαν χώρα το 2020. Η ημερομηνία δημιουργίας της είναι η 15η Ιουλίου του 2018 και αποτυπώνει τους εορτασμούς των Γάλλων πολιτών για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε πληθώρα λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία εικόνα που παρουσιάζει ένα στιγμιότυπο από τη Γαλλία με ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων, συγκεντρωμένο στην κεντρική Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων (Champs-Elysées) στο Παρίσι. Το σχόλιο που συνοδεύει την ανάρτηση τοποθετεί το γεγονός της εικόνας τον Δεκέμβριο του 2020 και αντιπαραβάλει την υποτιθέμενη αντιμετώπιση των μέτρων περιορισμού από Γάλλους σε σύγκριση με τους Έλληνες. Ωστόσο οι πληροφορίες που μεταφέρονται από την εν λόγω δημοσίευση αποτελούν παραπλάνηση.

Το ίδιο αφήγημα περιέχεται και στα σχόλια που συνοδεύουν τις κοινοποιήσεις της ανάρτησης:

Τι ισχύει

Η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν αποτυπώνει γεγονότα που έλαβαν χώρα τον Δεκέμβριο του 2020, δηλαδή κατά την περίοδο της πανδημίας και ενώ ισχύουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η εικόνα απεικονίζει ανθρώπους να συμμετέχουν σε εορτασμούς για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 εναντίον της ομάδας της Κροατίας, στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι. [Πηγή]

Μελετώντας τις πληροφορίες που συνοδεύουν την εικόνα μαθαίνουμε ότι το σημείο από το οποίο λήφθηκε είναι η κορυφή της Αψίδας του Θριάμβου (Arc de Triomphe) και πως η ημερομηνία δημιουργίας της είναι η 15η Ιουλίου 2018. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο δημιουργός της είναι ο Ludovic Marin και η φωτογραφία ανήκει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Agence France-Presse, AFP).

Τέλος, για λόγους πληρότητας του άρθρου, ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να παρατεθεί είναι ότι οι μόνες ειδησεογραφικά καταγεγραμμένες διαμαρτυρίες στη Γαλλία αυτή τη περίοδο εντοπίζονται το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020. Όμως, αυτές οι διαμαρτυρίες αφορούσαν την τροποποίηση του άρθρου 24 ενός νομοσχεδίου που ρυθμίζει (απαγορεύει) τη δημοσιοποίηση βίντεο ή φωτογραφιών αστυνομικών και όχι τα μέτρα για την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού. [Πηγή 1] [Πηγή 2] [Πηγή 3]

Συμπεράσματα

Συνοψίζοντας, η εξεταζόμενη φωτογραφία χρονολογείται στο 2018 και δεν συνδέεται με κάποιο γεγονός που έλαβε χώρα στο πρόσφατο παρελθόν και ειδικά κατά το έτος 2020. Έτσι, η φωτογραφία δεν αποτελεί απόδειξη πως οι Γάλλοι πολίτες προχώρησαν σε μαζικές συγκεντρώσεις στις 21 Δεκεμβρίου του 2020.