Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ΔΕΝ υπάρχουν στοιχεία ότι το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech προκαλεί στειρότηταΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Όχι, ΔΕΝ υπάρχουν στοιχεία ότι το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech προκαλεί στειρότητα

1 Ιαν
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε μηνυτήρια έκθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το νέο εμβόλιο για τον SARS-CoV-2 προκαλεί στειρότητα ενώ μια από τις ουσίες του, η mNeonGreen ενδέχεται να έχει παρενέργειες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εντοπισμό των ληπτών του εμβολίου.

Συμπέρασμα:

Η πρωτεΐνη η οποία εικάζεται πως είναι όμοια με την πρωτεΐνη-ακίδα του ιού είναι στη πραγματικότητα πολύ διαφορετική και δεν υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε στειρότητα. Επιπρόσθετα ο ισχυρισμός ότι η ουσία mNeonGreen είναι συστατικό του εμβολίου με άγνωστες ιατρικές παρενέργειες είναι πλήρως ψευδής καθώς αυτή η ουσία είναι μέρος διαγνωστικού τεστ, όχι συστατικό του εμβολίου.

Σε δημοσιεύματα που κυκλοφόρησα πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συναντάμε τον ισχυρισμό πως, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε μηνυτήρια έκθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το νέο εμβόλιο για τον SARS-CoV-2 προκαλεί στειρότητα. Ωστόσο κανένας εκ των αναφερόμενων ισχυρισμών δεν ευσταθεί.

Παραδείγματα: aristeia.site, amfipolinews.blogspot.com, news123.gr, greeknewsondemand.com

Τα εξεταζόμενα άρθρα βασίστηκαν σε μια ανοιχτή επιστολή που έστειλαν οι Wolfgang Wodarg και Michael Yeadon στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, την Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Φαρμακευτικά Προϊόντα και την Ομάδα Εργασίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την πανδημία COVID-19. [πηγή]

Σε αυτή την επιστολή, μεταξύ άλλων, οι δυο υπογράφοντες ισχυρίζονται ότι ένα συγκεκριμένο συστατικό στο mRNA εμβόλιο που κυκλοφορεί είναι πιθανό να προκαλέσει στειρότητα σε γυναίκες που θα το λάβουν. [πηγή – σελίδα 5]

Μετάφραση: Ωστόσο αν αυτό συνέβαινε, θα απέτρεπε το σχηματισμό του πλακούντα, το οποίο θα οδηγούσε στη στείρωση της εκάστοτε γυναίκας που θα δεχόταν το εμβόλιο.

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε αντίστοιχα τα εξής:

Στειρότητα στις γυναίκες

Αρκετοί τύποι υποψήφιων εμβολίων αναμένεται να προκαλέσουν το σχηματισμό χυμικών αντισωμάτων κατά των πρωτεϊνικών ακίδων του SARS-CoV-2. Τέτοια είναι η Syncytin-1. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη εάν αντισώματα κατά των πρωτεϊνών των ιών SARS θα ενεργούσαν επίσης σαν αντισώματα κατά της Syncytin-1: Αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει τον σχηματισμό πλακούντα, που θα είχε ως αποτέλεσμα οι εμβολιασμένες γυναίκες να καταστούν ουσιαστικά στείρες.

Από όσα γνωρίζουμε, η Pfizer/BioNTech δεν έχει ακόμη παράσχει πληροφορίες, σχετικά με (πιθανούς) ειδικούς κινδύνους γονιμότητας που προκαλούνται από αντισώματα ένεκα του εμβολιασμού με το εξεταζομενο εμβόλιό της.

Τι ισχύει

Σε αντίθεση με τον ισχυρισμό που κάνουν στην επιστολή τους οι δυο υπογράφοντες, και τα μέσα που αναπαρήγαγαν τον ισχυρισμό, η “πρωτεΐνη-ακίδα” που βρίσκεται στην επιφάνεια του περιβλήματος τους SARS-CoV-2 δεν είναι ίδια ούτε καν παρόμοια με την πρωτεΐνη syncytin-1 ως προς την σύσταση των αμινοξέων τους, δηλαδή των δομικών τους υλικών.

Με μια αναζήτηση στην βάση δεδομένων για γονίδια και πρωτεΐνες (BLAST) βλέπουμε πως, όταν προσπαθούμε να κάνουμε αντιστοίχιση, μερική ή πλήρης, της αλληλουχίας αμινοξέων της πρωτεϊνης-ακίδας του SARS-CoV-2 με πρωτεΐνες του ανθρώπινου οργανισμού δεν παίρνουμε κανένα αποτέλεσμα. [πηγή 1][πηγή 2]

Σε μετέπειτα δηλώσεις του ο Yeadon ανέφερε πως ο ισχυρισμός του βασίζονταν σε μια μικρή ακολουθία 5 αμινοξέων, 4 εκ των οποίων μοιράζονται οι δυο πρωτεΐνες. [πηγή]

Ωστόσο, όπως τόνισε στην απάντηση του στον Yeadon ο Dr. Francois Balloux, υπεύθυνος του Ινστιτούτου Γενετικής στο University College of London, (ενός ιδρύματος που ασχολείται με την επεξεργασία και ανάλυση μεγάλου όγκου γενετικών δεδομένων), για να υπάρξει έστω μια αξιόλογη πιθανότητα ο οργανισμός να μπερδέψει τις δυο πρωτεΐνες και να κινηθεί εναντίων της syncytin-1 θα έπρεπε οι δυο πρωτεΐνες να έχουν κατ’ ελάχιστον 8 κοινά αμινοξέα. [πηγή]

Πέραν από τους αβάσιμους ισχυρισμούς περί πρόκλησης στειρότητας στις γυναίκες, στα υπό εξέταση δημοσιεύματα συναντάμε και τα εξής:

Συστατικά απεικόνισης και εντοπισμού

Το Pfizer/BioNTech εισάγει επίσης ένα συστατικό που προέρχεται από ένα θαλάσσιο ασπόνδυλο, το mNeonGreen, στο εμβόλιό της. Το συστατικό έχει ιδιότητες βιοφωταύγειας, καθιστώντας το ελκυστικό για ιατρικούς σκοπούς απεικόνισης, αλλά δεν είναι σαφές γιατί ένα ενέσιμο εμβόλιο θα πρέπει να έχει αυτή την ιδιότητα. Το mNeonGreen έχει άγνωστη αντιγονικότητα.

Ο ισχυρισμός πως το mNeonGreen είναι συστατικό του εμβολίου και η υπόνοια πως χρησιμοποιείται ως συστατικό “απεικόνισης και εντοπισμού” στο πλαίσιο του εμβολιασμού είναι πλήρως αβάσιμος.

Το mNeonGreen είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται κατά την διαδικασία εξέτασης του εμβολίου για να εξακριβωθεί αν όντως οδηγεί στη παραγωγή αντισωμάτων κατά του εξεταζόμενου ιού. Συγκεκριμένα στο τεστ χρησιμοποιείται ορός ατόμου που έχει λάβει το εμβόλιο και, αν έχουν παραχθεί αντισώματα, όταν η mNeonGreen ενωθεί μαζί τους δίνει ένα χαρακτηριστικό χρώμα με χρήση κατάλληλου εξοπλισμού. [πηγή]

Επομένως η ουσία δεν βρίσκεται μέσα στο εμβόλιο αλλά χρησιμοποιείται για να εξακριβωθεί αν το εμβόλιο λειτουργεί σε εργαστηριακό πλαίσιο. Η εν λόγω ουσία δεν εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός πως το εμβόλιο για τον SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει στειρότητα δεν είναι βάσιμος. Η πρωτεΐνη η οποία εικάζεται πως είναι όμοια με την πρωτεΐνη-ακίδα του ιού είναι στη πραγματικότητα πολύ διαφορετική και δεν υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε στειρότητα.

Επιπρόσθετα ο ισχυρισμός ότι η ουσία mNeonGreen είναι συστατικό του εμβολίου με άγνωστες ιατρικές παρενέργειες είναι πλήρως ψευδής καθώς αυτή η ουσία είναι μέρος διαγνωστικού τεστ, όχι συστατικό του εμβολίου. Εν ολίγοις όλοι οι υπό εξέταση ισχυρισμοί των αναφερόμενων δημοσιευμάτων είναι πλήρως αβάσιμοι.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.