Ποιοι είμαστε
Αρχική Παρέλυσε το πρόσωπο νοσοκόμας λόγω του εμβολιασμού της κατά του κορωνοϊού;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παρέλυσε το πρόσωπο νοσοκόμας λόγω του εμβολιασμού της κατά του κορωνοϊού;

2 Ιαν
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Το βίντεο απεικονίζει νοσοκόμα της οποίας το πρόσωπο παρέλυσε λόγω του εμβολιασμού της κατά του κορωνοϊού.

Συμπέρασμα:

Οι αρμόδιοι θεσμοί υγείας και το σχετικό μητρώο διαψεύδουν ότι υπάρχει πιστοποιημένη νοσοκόμα με το όνομα που χρησιμοποίησε η εικονιζόμενη. Επιπλέον, ακόμη και αν η εικονιζόμενη όντως εμβολιάστηκε πριν εμφανίσει την παράλυση προσώπου, δεν μπορεί να εξαχθεί άμεσα το συμπέρασμα πως ευθυνόταν το εμβόλιο, καθώς στις κλινικές μελέτες σε δεκάδες χιλιάδες άτομα δεν παρατηρήθηκε αυξημένη συχνότητα της πάθησης σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Μεγάλη απήχηση στα κοινωνικά δίκτυα γνώρισε βίντεο, το οποίο υποτίθεται ότι απεικονίζει νοσοκόμα που καταγγέλει ότι το πρόσωπό της παρέλυσε λόγω του εμβολιασμού της κατά του κορωνοϊού. Όμως η ταυτότητα της εικονιζόμενης διαψεύδεται και η ενδεχόμενη σχέση με τον εμβολιασμό αμφισβητείται.

Το επίμαχο βίντεο αρχικά δημοσιεύτηκε στις 21 Δεκεμβρίου στο Youtube, και έπειτα δέχθηκε αναπαραγωγή σε πολυάριθμες ακόμη αναρτήσεις. Στην Ελλάδα το βίντεο διαδόθηκε με υποτιτλισμό του NewTube καναλιού “fake_pandemic”, που μπορούμε να δούμε παρακάτω:

Ο υποτιτλισμός έχει ως εξής:

Γεια σας, είμαι εγγεγραμμένη νοσοκόμα στο Nashville του Tennessee και ονομάζομαι Khalilah Mitchell. Μιλάω σε όλους για τον εμβολιασμό σχετικά με τον covid-19. Πρόσφατα δέχθηκα το εμβόλιο για τον covid-19. Μετά την ένεση ένοιωσα καλά αλλά μέσα σε 3 μέρες πήγα στο γιατρό επειδή είχα πρόβλημα με το πρόσωπό μου. Ολόκληρη η αριστερή πλευρά του προσώπου μου… έχω πάθει παράλυση Bell και όπως βλέπετε δε μπορώ να χαμογελάσω… προσπαθώ να χαμογελάσω και είμαι στεναχωρημένη… Αλλά θέλω όλοι να γνωρίζουν… νομίζω πως αυτός ο εμβολιασμός είναι ότι χειρότερο έχει συμβεί… και δεν πρόκειται να το κάνω σε κανένα, ούτε στο χειρότερο εχθρό μου. Σας παρακαλώ Αμερικανοί, δε νοιάζονται για εμάς, μη δεχθείτε αυτό τον εμβολιασμό.

Τι ισχύει

Μετά από την απήχηση του παραπάνω βίντεο, μεταξύ άλλων τα Snopes, Politifact, LeadStories και AP διερεύνησαν το ζήτημα.

Τα δημοσιεύματα καταρχάς παραπέμπουν σε ανάρτηση της Seana Davis, ειδικού παραπληροφόρησης σε συνεργασία με το Euronews:

Η κα Davis δηλώνει ότι η ομάδα της ήρθε σε επικοινωνία με το Τμήμα Υγείας του Tennessee, στο οποίο υποτίθεται ότι είναι εγγεγραμμένη ως νοσοκόμα η συστηνώμενη ως Khalilah Mitchell, αλλά το Τμήμα διέψευσε ότι υπήρχε εγγεγραμμένη νοσοκόμα με αυτό το όνομα.

Τα Snopes, Politifact και AP επικοινώνησαν επίσης με το Τμήμα, και δέχθηκαν την ίδια διάψευση, μεταξύ άλλων και από την Shelley Walker, διευθύντρια του Γραφείου Επικοινωνίας και Σχέσεων με ΜΜΕ του Τμήματος Υγείας του Tennessee.

Το LeadStories επικοινώνησε ακόμη με το Διοικητικό Συμβούλιο Νοσηλευτικής του Tennessee και πήρε ως απάντηση την ίδια διάψευση. Το ίδιο ΜΜΕ έψαξε επίσης σε μια διαδικτυακή βάση δεδομένων με τις εγγεγραμμένες νοσηλεύτριες στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, και επίσης δεν εντόπισε νοσοκόμα με αυτό το όνομα.

Η ομάδα μας επιβεβαίωσε ότι το επίμαχο όνομα ή παραλλαγές του (π.χ. Kalilah Michel) δεν εμφανίζονται στην πλατφόρμα Nursys για το Tennessee, όπου καταγράφονται οι εγγεγραμμένες νοσοκόμες της πολιτείας.

Το LeadStories αναφέρει επίσης ότι οι εμβολιασμοί στο Tennessee ξεκίνησαν στους υγειονομικούς εργαζομένους στις 16 Δεκεμβρίου, και καθώς κάποιοι ανάμεσά τους δεν ήταν πιστοποιημένοι επαγγελματίες υγείας, δε μπορεί να αποκλειστεί ακόμη με βεβαιότητα ότι η εικονιζόμενη ήταν όντως ανάμεσα στους πρώτους που έλαβαν το εμβόλιο, και απλά δε δήλωσε την πραγματική της ιδιότητα στο βίντεο.

Οι αριθμοί των πρώτων εμβολιασμών που έλαβαν χώρα στο Tennessee ανά ημερομηνία / Πηγή: Tennessee COVID-19 Vaccination Reporting

Δεν έχει καταστεί ακόμη εφικτή η επικοινωνία με την εικονιζόμενη. Μετά τη δημοσίευση των παραπάνω fact-checks, το επίμαχο κανάλι στο Youtube έσβησε το υπό εξέταση βίντεο αλλά και ένα επόμενο, που υποτίθεται πως κατέγραφε το πρόσωπο της εικονιζόμενης πριν τον εμβολιασμό.

ChiShirtBoy.JPG
Screenshot του καναλιού πριν τη διαγραφή των βίντεο / Πηγή: LeadStories.com

Τα LeadStories και AP αναφέρουν επίσης ότι βρήκαν δύο λογαριασμούς της εικονιζόμενης στο Facebook, και παρότι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί της, δεν έλαβαν απάντηση. Οι λογαριασμοί κατέγραφαν πληροφορίες σχετικές με την πόλη Nashville που ανέφερε η εικονιζόμενη, ενώ δεν αναφερόταν υγειονομική εργασία αλλά εργασία σε αρτοποιείο. Η ομάδα μας επιβεβαίωσε τα παραπάνω.

Μπορεί ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 να προκαλέσει παράλυση προσώπου;

Χρειάζεται να τονιστεί πως, ακόμη και αν η εικονιζόμενη όντως εμφάνισε παράλυση προσώπου (Bell’s palsy) μετά από εμβολιασμό κατά της COVID-19, δε μπορεί να εξαχθεί άμεσα το συμπέρασμα ότι ο εμβολιασμός αποτελούσε την αιτία.

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας, κατά τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε περισσότερα από 43 χιλιάδες άτομα, καταγράφηκαν 6 θάνατοι. Όμως μόνο οι 2 ήταν στην ομάδα που είχε λάβει το πραγματικό εμβόλιο, ενώ οι 4 ήταν στην ομάδα που είχε λάβει το εικονικό εμβόλιο. Έπειτα από εξέταση των στοιχείων από ειδικούς, κρίθηκε ότι κανείς θάνατος δεν σχετίζονταν με τον εμβολιασμό.

Είναι προφανές ότι παθήσεις υγείας εμφανίζονται στο γενικό πληθυσμό διαρκώς, και έτσι, για να κριθεί ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε κάποια συγκεκριμένη πάθηση, χρειάζεται να εξεταστούν οι βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από το φαινόμενο, και να γίνει σύγκριση μεταξύ παρόμοιων πληθυσμών που έχουν και δεν έχουν λάβει το εμβόλιο. Σε μια χαρακτηριστική αναλογία, τα εμφράγματα τείνουν να συμβαίνουν συχνότερα το πρωί, αλλά ένα άμεσο συμπέρασμα αιτιώδους σύνδεσης με το πρωϊνό γεύμα θα ήταν παράλογο. [πηγή]

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη πάθηση, την παράλυση προσώπου, οι θεσμοί υγείας των ΗΠΑ αναφέρουν τα εξής για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech: κατά τις κλινικές δοκιμές, παρατηρήθηκαν 4 περιπτώσεις παράλυσης προσώπου σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο, ωστόσο, η συχνότητα εμφάνισης δεν ήταν διαφορετική από τη συχνότητα εμφάνισης στο γενικό πληθυσμό, και δεν υπήρχε βάση εξαγωγής συμπεράσματος αιτιότητας. Για το παρόμοιο εμβόλιο της Moderna (το 2ο που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ), οι θεσμοί αναφέρουν ότι παρατηρήθηκαν 3 περιπτώσεις παράλυσης προσώπου στην ομάδα που έκανε το εμβόλιο, και 1 στην ομάδα που δεν το έκανε, και πάλι σημειώθηκε ότι τα δεδομένα ήταν ανεπαρκή για την εξαγωγή συμπεράσματος αιτιότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Ινστιτούτο Νευρολογικών Παθήσεων των ΗΠΑ, περίπου 40 χιλιάδες περιπτώσεις παράλυσης προσώπου αναφέρονται κάθε έτος στις ΗΠΑ, δηλαδή περίπου 110 την ημέρα. Επίσης, το Ινστιτούτο αναφέρει ότι τα συμπτώματα συνήθως βελτιώνονται εντός 2 εβδομάδων και εξαφανίζονται εντός 6 μηνών. [πηγή]

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός πως το επίμαχο βίντεο απεικονίζει νοσοκόμα, το πρόσωπο της οποίας παρέλυσε λόγω του εμβολιασμού της κατά του κορωνοϊού, συνιστά παραπληροφόρηση.

Οι αρμόδιοι θεσμοί υγείας και το σχετικό μητρώο διαψεύδουν ότι υπάρχει πιστοποιημένη νοσοκόμα με το όνομα που χρησιμοποίησε η εικονιζόμενη. Επιπλέον, ακόμη και αν η εικονιζόμενη όντως εμβολιάστηκε πριν εμφανίσει την παράλυση προσώπου, δεν μπορεί να εξαχθεί άμεσα το συμπέρασμα πως ευθυνόταν το εμβόλιο, καθώς στις κλινικές μελέτες σε δεκάδες χιλιάδες άτομα δεν παρατηρήθηκε αυξημένη συχνότητα της πάθησης σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.