Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, επιστημονική μελέτη ΔΕΝ έδειξε ότι η πολύωρη χρήση μάσκας προκαλεί καρκίνο του πνεύμοναΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, επιστημονική μελέτη ΔΕΝ έδειξε ότι η πολύωρη χρήση μάσκας προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα

17 Ιαν
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, η πολύωρη χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα.

Συμπέρασμα:

Οι αναφερόμενοι ισχυρισμοί βασίζονται σε πλήρη διαστρέβλωση πραγματικής επιστημονικής μελέτης η οποία εξέτασε μόνο το προφίλ ασθενών που είχαν ήδη καρκίνο του πνεύμονα και το πως η ύπαρξη συγκεκριμένων μικροβίων μπορεί να επηρέασε τη πορεία της ασθένειας τους. Τους υπό εξέταση ισχυρισμούς περί σύνδεσης της μάσκας με ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα διέψευσε σε επικοινωνία του με τα Ellinika Hoaxes και ένας εκ των συγγραφέων της σχετικής μελέτης.

Σε δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα βρίσκουμε τον ισχυρισμό πως, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, η πολύωρη χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα. Οι εν λόγω ισχυρισμοί αποτελούν διαστρέβλωση των συμπερασμάτων της αναφερόμενης μελέτης και δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.

Παραδείγματα: ertopen.com, amazonios.net, thesecretrealtruth.blogspot.com

Ο ισχυρισμός

Στα σχετικά δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Discovery διαπιστώνει ότι ο καρκίνος του πνεύμονα εξελίσσεται όταν οι πνεύμονες αναγκάζονται να επανασυνδέσουν τα μικρόβια. Η παρατεταμένη χρήση μάσκας δημιουργεί ένα υγρό περιβάλλον που καλλιεργεί μικρόβια. Αυτό το τοξικό περιβάλλον κατακλύζει τους πνεύμονες με μικρόβια που προκαλούν τοξικότητα που τροφοδοτεί τον καρκίνο του πνεύμονα.

Τα ελληνικά δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν είχαν ως πηγή ένα άρθρο της σελίδας NaturalNews. [πηγή]

Το NaturalNews είναι μια από τις πιο γνωστές σελίδες διασποράς ψευδοεπιστημονικών ειδήσεων παγκοσμίως. Μεταξύ των ισχυρισμών που διακινούνται στην εν λόγω σελίδα περιλαμβάνονται αντι-εμβολιαστικοί μύθοι, θεωρίες συνωμοσίας για τον καρκίνο καθώς και προώθηση ψευδοεπιστημονικών “εναλλακτικών” αντικαρκινικών θεραπειών. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Η διασπορά ψευδών ειδήσεων από το NaturalNews οδήγησε τη Google να αφαιρέσει περίπου 140,000 συνδέσμους της σελίδας από τη μηχανή αναζήτησης το 2017, ενώ το 2018 το YouTube κατέβασε το κανάλι του NaturalNews για παραβίαση των όρων χρήσης. Και οι δυο αποφάσεις εν τέλη αντιστράφηκαν κατόπιν προσωρινής συμμόρφωσης της σελίδας. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Σε αντίστοιχη κίνηση είχε προβεί και το Facebook το 2019 αφαιρώντας τη σελίδα του NaturalNews λόγω παραβίασης των όρων χρήσης της σελίδας. [πηγή]

Με βάση το άρθρο του NaturalNews λοιπόν, το οποίο αναπαρήγαγαν οι υπό εξέταση ελληνικές σελίδες, νέα επιστημονική μελέτη συνέδεσε την πολύωρη χρήση μάσκας με την ανάπτυξη καρκίνου λόγω εισπνοής μικροβίων. Ωστόσο η μελέτη στην οποία αναφέρονται δεν κάνει κανένα τέτοιο ισχυρισμό.

Τι ισχύει

Η μελέτη για την οποία γίνεται λόγος δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Cancer Discovery” στις 11 Νοεμβρίου του 2020 με τίτλο “Lower airway dysbiosis affects lung cancer progression”. [πηγή]

Σκοπός της μελέτης ήταν να εξεταστεί η σχέση μικροβίων τα οποία βρίσκονται στο κατώτερο αναπνευστικό με τη πορεία συγκεκριμένων τύπων καρκίνου του πνεύμονα. Από τα ευρήματα τους οι ερευνητές συμπέραναν, μεταξύ άλλων, πως οι ασθενείς με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου προχωρημένου σταδίου είχαν μεγαλύτερα ποσοστά συγκεκριμένων μικροβίων συγκριτικά με όσους ασθενείς ήταν στα αρχικά στάδια.

Σε κανένα σημείο της εν λόγω μελέτης ωστόσο δεν γίνεται ο ισχυρισμός ότι εκπνοή και η εκ νέου εισπνοή μικροβίων μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογένεση. Επίσης πουθενά μέσα στη μελέτη δε γίνεται λόγος για συμβολή της μάσκας προσώπου στην ανάπτυξη ή στην επιδείνωση κάποιας μορφής καρκίνου. Το μόνο που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν το προφίλ ασθενών που είχαν ήδη καρκίνο και το πώς η ύπαρξη συγκεκριμένων μικροβίων μπορεί να επηρέασε τη πορεία της ασθένειας τους.

Στο πλαίσιο ενδελεχούς εξέτασης της μελέτης και των αναφερόμενων ισχυρισμών περί σύνδεσης χρήσης της μάσκας με ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα επικοινωνήσαμε με έναν εκ των συγγραφέων της μελέτης, τον Dr. Leopoldo Segal ο οποίος μας δήλωσε τα εξής:

Dr. Leopoldo Segal: Regarding the issue that my “research proves the prolonged use of a face mask can lead to lung cancer” it bears no sense with our investigations. Not sure what part of it they used to interpret that but it is reckless.

Μετάφραση: Όσον αφορά το ζήτημα ότι “η έρευνα μου αποδεικνύει πως η παρατεταμένη χρήση μάσκας προσώπου μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του πνεύμονα”, μπορώ να πω ότι δεν έχει καμία σχέση με τις έρευνες μας. Δε ξέρω ποιο μέρος [της μελέτης] θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα αλλά σε κάθε περίπτωση είναι επικίνδυνες δηλώσεις.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, ο ισχυρισμός ότι η χρήση της μάσκας, σύντομη ή παρατεταμένη, μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα είναι πλήρως ψευδής. Οι αναφερόμενοι ισχυρισμοί βασίζονται σε πλήρη διαστρέβλωση πραγματικής επιστημονικής μελέτης η οποία εξέτασε μόνο το προφίλ ασθενών που είχαν ήδη καρκίνο του πνεύμονα και το πως η ύπαρξη συγκεκριμένων μικροβίων μπορεί να επηρέασε τη πορεία της ασθένειας τους. Τους υπό εξέταση ισχυρισμούς περί σύνδεσης της μάσκας με ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα διέψευσε σε επικοινωνία του με τα Ellinika Hoaxes και ένας εκ των συγγραφέων της σχετικής μελέτης.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.