Ποιοι είμαστε
Αρχική Προσοχή σε «φιλανθρωπικές» απάτες που ζητούν τραπεζικές καταθέσειςSCAMS

Προσοχή σε «φιλανθρωπικές» απάτες που ζητούν τραπεζικές καταθέσεις

22 Ιαν
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Συχνά αναπαράγονται στα κοινωνικά δίκτυα δημοσιεύσεις που ζητούν τραπεζικές καταθέσεις προς υποστήριξη ατόμων σε ανάγκη. Η ομάδα μας έχει ερευνήσει και επαληθεύσει ως αυθεντικές ορισμένες εξ αυτών των εκκλήσεων. [Παραδείγματα: 1, 2, 3, 4]

Δυστυχώς όμως, δεν είναι αυθεντικές όλες οι σχετικές εκκλήσεις που αναπαράγονται. Πρόσφατα υπήρξε μια τέτοια απατηλή δημοσίευση από τη σελίδα Facebook «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»:

Κατά τους ισχυρισμούς της δημοσίευσης:

Για τον κύριο Δημήτρη από την Βέροια είναι πολύ μεγάλη ανάγκη επιβίωσης έχει 4 παιδιά ο Γυναικα του είναι άρρωστη δεν έχουν ξύλα για θέρμανση και τρόφιμα. Είναι άνεργος δούλεψε μόνο το καλοκαίρι σε ένα εργοστάσιο με παραγωγής με φρουτα… όποιος μπορεί αν θέλει ότι θέλει να βοηθήσει…

Στην πραγματικότητα όμως, ο αναφερόμενος Δημήτρης δεν αποτελεί τρίτο πρόσωπο αλλά είναι ο κάτοχος της σελίδας, ο οποίος και παρουσιάζει ύποπτο ιστορικό. Σε παλιότερη ανάρτησή του στην εν λόγω σελίδα, είχε δώσει το μικρό του όνομα και τη φωτογραφία του, ενώ είχε κάνει και μια πανομοιότυπη ανάρτηση και στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

Διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για τον ίδιο Δημήτρη που το 2014, 2015 και 2017 είχε τρέξει ψεύτικους διαγωνισμούς για δήθεν δωρεάν πακέτα από τη What’s Up της Cosmote. Σκοπός ήταν το like-farming, δηλαδή η αθέμιτη συγκέντρωση χιλιάδων διαδικτυακών ακολούθων σε άλλη σελίδα του, με σκοπό τη μετέπειτα πώλησή της. Μπορείτε να δείτε τα άρθρα μας για την απάτη What’s Up εδώ και ευρύτερα για τις πρακτικές like-farming εδώ.


Τα άτομα πίσω από αυτές τις σελίδες, αφού πρώτα συγκεντρώσουν ένα μεγάλο αριθμό ακολούθων, μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο για την προώθηση κακόβουλων πράξεων. Από επιθέσεις malware, μέχρι την προώθηση κάποιας απάτης ή την κλοπή προσωπικών στοιχείων και λογαριασμών.


Επιβεβαιώσαμε ότι ο ίδιος, ο διαχειριστής της σελίδας, είναι ο κάτοχος του τραπεζικού λογαριασμού που ανέφερε η επίμαχη ανάρτηση, καταθέτοντας ένα μικρό ποσό:

Μετά την κατάθεσή μας, η επίμαχη ανάρτηση διαγράφηκε, ωστόσο υπάρχει αποθηκευμένο αντίγραφό της εδώ.

Ενώ στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, o Δημήτρης εμφανίζεται παντρεμένος και με παιδιά, από σειρά δημοσιεύσεών του κατά τους τελευταίους μήνες δεν προκύπτουν ούτε ιδιαίτερα οικονομικά ούτε υγειονομικά προβλήματα, ενώ δεν ζει στη Βέροια, αλλά στην Πάρο.

Συμπερασματικά, χρειάζεται να έχουμε κατά νου ότι δεν είναι όλοι οι διαδικτυακοί έρανοι αυθεντικοί, και είναι καλή πρακτική να προσπαθούμε να επαληθεύουμε τους ισχυρισμούς τους, προτού καταθέσουμε κάποιο ποσό σε αυτούς.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.