Ποιοι είμαστε
Αρχική Η επιστολή της Nancy Pelosi προς τον Δήμαρχο του Portland είναι πλαστήHOAXES

Η επιστολή της Nancy Pelosi προς τον Δήμαρχο του Portland είναι πλαστή

22 Ιαν
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία απεικονίζει μια επιστολή της Nancy Pelosi, προς τον Δήμαρχο του Portland, Ted Wheeler, καλώντας τον να ακολουθήσει συγκεκριμένες πρακτικές προς υπονόμευση του Donald Trump.

Συμπέρασμα:

Η εν λόγω επιστολή δεν αποτελεί γνήσιο έγγραφο, αλλά προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας.

Πρόσφατα, διαμοιράστηκε στο Facebook, φωτογραφία η οποία υποτίθεται απεικονίζει μια επιστολή από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi, προς τον Δήμαρχο του Portland, Ted Wheeler. Σύμφωνα με την υπό εξέταση επιστολή, η κ. Pelosi καλεί τον Δήμαρχο του Portland να υπονομεύσει τον Donald Trump εφαρμόζοντας συγκεκριμένες πρακτικές. Ωστόσο, το εν λόγω έγγραφο είναι ψηφιακά κατασκευασμένο.

Παράδειγμα δημοσίευσης στο Facebook:

Τι ισχύει;

Το εν λόγω θέμα έχει επίσης αναλυθεί από ομάδες ελέγχου γεγονότων όπως PolitiFact, LeadStories και Reuters.

Σύμφωνα με το υπό εξέταση έγγραφο, η κ. Pelosi φαίνεται να ζητά από τον Δήμαρχο του Portland, Ted Wheleer, να ακολουθήσει μια σειρά συγκεκριμένων πρακτικών σύμφωνα με το Proven Democratic Playbook (μτφ. αποδεδειγμένο βιβλίο οδηγιών για τους Δημοκρατικούς), υπονομεύοντας με αυτό τον τρόπο τον Donald Trump.

Η επιστολή χρονολογείται στις 27 Αυγούστου 2020 και, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως “δεν μπορούμε να δώσουμε στο Trump καμία νίκη πριν από τις εκλογές!”.

Αρχικά, ο Drew Hammill,  αναπληρωτής προϊστάμενος προσωπικού της κ. Pelosi δήλωσε στο PolitiFact και στο Reuters και πως η συγκεκριμένη επιστολή είναι ψεύτικη. Επιπλέον ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Timothy Becker επιβεβαίωσε στην USA Today πως ο τελευταίος δεν έχει λάβει καμία επιστολή με τέτοιο περιεχόμενο από την κ. Pelosi.

Επιπλέον, είναι εμφανές πως το κείμενο της επιστολής έχει αρκετά συντακτικά και γραμματικά λάθη, και δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο με τον οποίο η κ. Pelosi συντάσσει αντίστοιχες επιστολές προς κυβερνητικούς εκπροσώπους.

Πέρα όμως από τις παραπάνω αποδείξεις, η πλαστογράφηση μίας επιστολής δεν είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα. Ο δημοσιογράφος Brendan Keefe ανέφερε στο λογαριασμό του στο Twitter πως εντόπισε την αυθεντική εκδοχή και χειρόγραφα υπογεγραμμένη επιστολή της κ. Pelosi να πωλείται στον ιστότοπο ebay.

Μάλιστα, όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε στην παρακάτω εικόνα, μέσω της σύγκρισης των δύο επιστολών (αντίστοιχη μείωση επιπέδων φωτεινότητας και στα δύο αρχεία), αποδεικνύεται ότι η δεύτερη είναι προϊόν παραποίησης. Τα επιμέρους τμήματα που εμφανίζουν διαφορετικά επίπεδα θορύβου έχουν επικολληθεί μέσω ψηφιακής επεξεργασίας στο αρχείο της αυθεντικής επιστολής.

Η σύγκριση των δύο εγγράφων

Τέλος, η εν λόγω επιστολή δεν εντοπίζεται στην ιστοσελίδα της κ. Pelosi, όπου αναρτούνται οι δηλώσεις της και άλλες επίσημες επιστολές της. [Πηγή]

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω δεδομένα, η εικονιζόμενη επιστολή της Nancy Pelosi δεν αποτελεί γνήσιο έγγραφο, αλλά αποτέλεσμα ψηφιακής επεξεργασίας.