Ποιοι είμαστε
Αρχική Τα μέλη της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ δεν γύρισαν την πλάτη τους στην αυτοκινητοπομπή του Προέδρου Biden ως ένδειξη ασέβειαςΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Τα μέλη της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ δεν γύρισαν την πλάτη τους στην αυτοκινητοπομπή του Προέδρου Biden ως ένδειξη ασέβειας

22 Ιαν
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός

Φωτογραφία δείχνει μέλη της Εθνικής Φρουράς να γυρίζουν την πλάτη τους στην αυτοκινητοπομπή του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden προκειμένου να τον απαξιώσουν.

Συμπέρασμα

Ο προσανατολισμός που διατηρούν τα μέλη της Εθνικής Φρουράς απορρέει από το καθήκον τους να προστατεύσουν την αυτοκινητοπομπή από περιμετρικές απειλές που ενδεχομένως να εμφανιστούν. Είναι σύμφωνος με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και δεν αποδεικνύει έλλειψη σεβασμού.

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησαν διαδικτυακές δημοσιεύσεις με φωτογραφίες που απεικονίζουν μέλη της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ “να γυρίζουν την πλάτη τους” στον Joe Biden την ώρα που περνάει από μπροστά τους η αυτοκινητοπομπή που τον μεταφέρει προς το Καπιτώλιο. Ο ισχυρισμός είναι πως με αυτόν τον τρόπο τα μέλη της Φρουράς θέλησαν να δείξουν την απαξίωση τους για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, αυτό όμως είναι ψέμα.

Ο ισχυρισμός, συνοδεία των επίμαχων φωτογραφίων, αναραπαράχθηκε από τις ιστοσελίδες triklopodia.gr, greeknewsondemand.com, oimaskespeftoun.blogspot.com αλλά και από προσωπικούς λογαριασμούς χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τι ισχύει

Πηγή των φωτογραφιών είναι το βίντεο (λίγων δευτερολέπτων) της δημοσιογράφου του ABC Ines de La Cuetara. Σε αυτό καταγράφεται ένα τμήμα της πορείας που ακολούθησε η αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει τον Joe Biden στο κτήριο του Καπιτωλίου προκειμένου να αναγορευτεί ως ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Όπως μπορούμε να δούμε και στο βίντεο η φωτογραφία αποτελεί στιγμιότυπο του συγκεκριμένου περιεχομένου.

Η θέα από την αυτοκινητοπομπή του Joe Biden κατά τη διαδρομή της προς το Καπιτώλιο [Πηγή]

Παρακολουθώντας στο σύνολο του το βίντεο παρατηρούμε πως κάποιοι από τους στρατιώτες έχουν το πρόσωπο στραμμένο προς την πομπή, κάποιοι κοιτούν διαγώνια ενώ κάποιοι στέκονται με την πλάτη γυρισμένη και ελέγχουν περιμετρικά. Το γεγονός αυτό προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον του κοινού και μεταφράστηκε ως ένδειξη ασέβειας. Το αποτέλεσμα ήταν ο συγκεκριμένος ισχυρισμός να φτάσει μέχρι το γραφείο τύπου της Εθνικής Φρουράς μέσω ερώτησης που έθεσε ο οργανισμός Lead Stories στο πλαίσιο της κατάρριψης του. Η απάντηση ήταν:

Τα μέλη της Εθνικής Φρουράς βρίσκονται εκεί με το καθήκον να προστατεύσουν τον Πρόεδρο από πιθανές απειλές. Κάποιοι από αυτούς κοιτούν προς τα έξω για να φροντίσουν την ασφάλεια όλων.” [Πηγή]

Από την ανάλυση που έλαβε χώρα μέχρι αυτό το σημείο, γίνεται αντιληπτό πως ο τρόπος με τον οποίο έχουν παραταχθεί οι στρατιώτες αλλά και ο προσανατολισμός του σώματος που διατηρεί ο καθένας δεν είναι ένδειξη ασέβειας. Οι στρατιώτες τηρούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας, εκτελούν το καθήκον τους και σέβονται τον Πρόεδρο Joe Biden.

Ομοιότητες με προηγούμενες αναγορεύσεις

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των βίντεο προηγούμενων αναγορεύσεων οι άνθρωποι που φροντίζουν για την ασφάλεια κατά τη μετακίνηση των Προέδρων όντως διατηρούν αυτόν τον προσανατολισμό. Παρακάτω μπορούμε να δούμε δύο στιγμιότυπα από τα προαναφερθέντα βίντεο. Στο ένα καταγράφεται η αυτοκινητοπομπή του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama και στο άλλο αυτή του πρώην προέδρου Donald Trump. Και στις δύο περιπτώσεις βλέπουμε πως τα μέλη της ασφάλειας κοιτούν προς τα έξω και έχουν γυρισμένες τις πλάτες τους στις αυτοκινητοπομπές.

Διαφορές με προηγούμενες αναγορεύσεις

Η μεγάλη διαφορά που εντοπίζεται ανάμεσα στην πρόσφατη και τις παλαιότερες αναγορεύσεις είναι η φετινή συγκέντρωση (και ειδησεογραφική αποτύπωση) πολύ μεγαλύτερου αριθμού στρατευμάτων. Αυτή η συνθήκη είναι απόρροια των πρόσφατων βίαιων γεγονότων κατά τη διάρκεια των οποίων υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Donald Trump εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Ο φόβος για νέα επεισόδια και επιθέσεις ανάγκασε τους αρμόδιους φορείς να συγκεντρώσουν στρατεύματα από όλες τις πολιτείες προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η ορκωμοσία του Joe Biden θα διεξαχθεί σε ομαλές συνθήκες. Έτσι, πάνω από 26.000 μέλη της Εθνικής Φρουράς από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν για να ενισχύσουν την διατήρηση της ασφάλειας. [Πηγή1] [Πηγή 2]

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με την ανάλυση που προηγήθηκε, τα μέλη της Εθνικής Φρουράς είχαν την πλάτη τους γυρισμένη προς την αυτοκινητοπομπή επειδή ανάμεσα στα καθήκοντά τους είναι και η προστασία της περιμέτρου από τυχόν απειλές που ενδέχεται να εμφανιστούν. Το παραπάνω οφείλεται στην τήρηση των πρωτόκολλων ασφάλειας και δεν αποδεικνύει έλλειψη σεβασμού.