Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, έγγραφο του CDC δεν αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ο ιός SARS-CoV-2ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, έγγραφο του CDC δεν αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ο ιός SARS-CoV-2

25 Ιαν
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός

Σύμφωνα με έγγραφο των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ο κορωνοϊός δεν υπάρχει.

Συμπέρασμα

Ενώ το έγγραφο του CDC το οποίο παρουσιάζεται στα υπό εξέταση δημοσιεύματα είναι αυθεντικό το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν αυτά τα δημοσιεύματα αποτελεί διαστρέβλωση των λεγομένων του εγγράφου. Το CDC δεν παραδέχθηκε ότι ο SARS-CoV-2 δεν υπάρχει, απλώς εξέτασε τα όρια ανίχνευσης για την διαγνωστική μέθοδο της RT-PCR.

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως σύμφωνα με έγγραφο των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ο SARS-CoV-2 δεν υπάρχει. Όμως, ενώ το παρατιθέμενο έγγραφο είναι αυθεντικό το παραπάνω συμπέρασμα είναι παραπλανητικό.

Τον ισχυρισμό εντοπίσαμε στα greeknewsondemand.com, nikosxeiladakis.gr, doxaorfanakigreece.home.blog, antipliroforisi.blogspot.com και makedoniakihpeiros.blogspot.com.

Μία από τις παραπλανητικές δημοσιεύσεις

Το έγγραφο που χρησιμοποιείται ως απόδειξη του ισχυρισμού με τίτλο “CDC 2019-Novel Coronavirus (2019-nCoV) Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel” έχει δημοσιευθεί πριν από έναν χρόνο. Κυκλοφόρησε το 2019 με ισχύ από τις 12 Ιανουαρίου του 2020.

Οι πληροφορίες του αρχείου

Αρχικά πρέπει να σημειωθεί πως τα γράμματα που περιέχει το ακρωνύμιο των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) προέρχονται από την επίσημη ονομασία του οργανισμού Centers for Disease Control and Prevention και δεν είναι ο Οργανισμός Υγείας του Καναδά όπως λανθασμένα αποδίδεται στον τίτλο του άρθρου.

Ο ισχυρισμός

Σύμφωνα με τα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε πως στην σελίδα 39 οι συντάκτες του εγγράφου αποδέχονται πως ο ιός SARS-Cov-2 δεν υπάρχει.

Τι διαβάζουμε πραγματικά στο εν λόγω έγγραφο

Όπως σημειώθηκε νωρίτερα το έγγραφο περιέχει ως ημερομηνία αναφοράς τον Ιανουαρίου του 2020 και έχει ως αντικείμενο την μέθοδο διάγνωσης (Real-Time) RT-PCR που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί την νόσο COVID-19.

Το συγκεκριμένο σημείο που είδαμε στην παραπάνω εικόνα δεν βρίσκεται στη σελίδα 39, αλλά στην σελίδα 42 του εγγράφου. Στο σημείο διαβάζουμε:

Αρχικό κείμενο: Since no quantified virus isolates of the 2019-nCoV were available for CDC use at the time the test was developed and this study conducted, assays designed for detection of the 2019-nCoV RNA were tested with characterized stocks of in vitro transcribed full length RNA.

Μετάφραση: Δεδομένου ότι τη στιγμή που έγιναν οι δοκιμές δεν υπάρχουν διαθέσιμα ποσοτικοποιημένα δείγματα ιικού γενετικού υλικού του 2019-nCoV, η ευαισθησία της μεθόδου (ανίχνευσης) δοκιμάστηκε με τη χρήση εργαστηριακά ποσοτικοποιημένου ιικού γενετικού υλικού του 2019-nCoV.

Όπως φαίνεται από την μετάφραση του υπό εξέταση τμήματος το έγγραφο δεν αναφέρει αυτά που διαβάζουμε στα παραπλανητικά άρθρα δηλαδή ότι ο SARS-CoV-2 δεν υπάρχει ή ότι το ιικό γενετικό υλικό δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί. Το εσφαλμένο νοηματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσεται και παρερμηνεύεται το συγκεκριμένο σημείο φανερώνει ελλειπή κατανόηση για τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα για τον έλεγχο των δυνατοτήτων ανίχνευσης των νοσούντων με τη μέθοδο RT-PCR.

Στο συγκεκριμένο σημείο, λοιπόν, περιγράφεται η εργαστηριακή διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε ώστε να προσδιοριστεί η χαμηλότερη ποσότητα ιικού γενετικού υλικού που είναι “ικανή” να ανιχνεύσει η συγκεκριμένη μέθοδος. Όπως είναι λογικό, όσο μικρότερη είναι η ποσότητα σε ένα δείγμα που λαμβάνεται από έναν ασθενή, τόσο πιο δύσκολη είναι η ανίχνευση της. Άλλωστε, για αυτό το λόγο συνίσταται, από τους επίσημους φορείς, η εξέταση για ανίχνευση του ιού να γίνεται μετά την ημέρα εμφάνισης των συμπτωμάτων ώστε οι πιθανότητες σωστού αποτελέσματος να είναι οι υψηλότερες δυνατές. [Πηγή]

Ο Δρ. Thushan de Silva, καθηγητής στο τμήμα Infection, Immunity and Cardiovascular Disease του Πανεπιστημίου Sheffield αναφέρει στο πρακτορείο Reuters:

Στο έγγραφο περιγράφουν μια πολύ κοινή διαδικασία που αξιοποιείται για τον καθορισμό του ορίου ανίχνευσης της ανάλυσης RT-PCR

Για τον υπολογισμό του ορίου ανίχνευσης της μεθόδου RT-PCR, πρέπει να έχουμε μία γνωστή ποσότητα ιικού γενετικού υλικού όμοια με εκείνη που μεταφέρεται από τον ιό.

Ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε η παραπάνω μέθοδος καθορισμού των ορίων ανίχνευσης ιικού γενετικού υλικού είναι γιατί τον Ιανουάριο του 2020 δεν υπήρχαν διαθέσιμα ιικά αποθέματα για την εξαγωγή του γενετικού υλικού. Σήμερα, όμως, όπως συμπληρώνει ο Δρ. de Silva υπάρχουν πολλά αποθέματα καλλιεργημένου SARS-Cov-2 σε εργαστήρια σε όλον τον κόσμο. [Πηγή]

Όσον αφορά τον ισχυρισμό που φέρουν τα δημοσιεύματα, πρέπει να σημειωθεί για ακόμη μία φορά πως η νόσος COVID-19 και ο ιός SARS-Cov-2 που την προκαλεί είναι πραγματικότητα. Το γονιδίωμά του SARS-Cov-2 έχει απομονωθεί και εξεταστεί από ερευνητές από τα αρχικά στάδια της πανδημίας και είναι εσφαλμένο υποστηρίζουμε ότι δεν υπάρχει.

Συμπέρασμα

Ανακεφαλαιώνοντας, ενώ το έγγραφο του CDC το οποίο παρουσιάζεται στα υπό εξέταση δημοσιεύματα είναι αυθεντικό το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν αυτά τα δημοσιεύματα αποτελεί διαστρέβλωση των λεγομένων του εγγράφου. Το CDC δεν παραδέχθηκε ότι ο SARS-CoV-2 δεν υπάρχει, απλώς εξέτασε τα όρια ανίχνευσης για την διαγνωστική μέθοδο της RT-PCR.