Ποιοι είμαστε
Αρχική Κορωνοϊός: δεν είναι οπλή ζώου, είναι οξύμετροΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Κορωνοϊός: δεν είναι οπλή ζώου, είναι οξύμετρο

27 Ιαν
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Σε νοσοκομείο έχουν στη θέση ασθενούς από τον κορωνοϊό ένα ζώο, καθώς φαίνεται η οπλή του.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για οξύμετρο σε χέρι ασθενούς.

Κυκλοφόρησε στο ελληνικό ίντερνετ ένα απόσπασμα βίντεο που παρουσιάζει, στο πλαίσιο των θεωριών συνωμοσίας σχετικά με την δήθεν απατηλή πανδημία του κορωνοϊου SARS-CoV-2, ένα ύποπτο περιστατικό. Υποδηλώνεται ότι στο νοσοκομείο έχουν στη θέση ασθενούς ένα ζώο, καθώς φαίνεται η οπλή του.


Παράδειγμα: sfagi.gr

Οι αναρτήσεις στο Facebook παραπέμπουν σε ανάρτηση χρήστη του Twitter που αναρωτιέται ευθέως αν ο εικονιζόμενος ασθενής δεν είναι άνθρωπος, αλλά ζώο οπληφόρο (ή “υβρίδιο”), αφού φαίνεται η οπλή του.

Βοηθήστε με λίγο εδώ πέρα. Έχουν άραγε οι ασθενείς από κορωνοϊό οπλές; #κορωνοϊός […] #ΜεγάλοςΞεσηκωμός #QAnon2020 […]”

Αρχική πηγή του ισχυρισμού – Twitter.

Ο ίδιος χρήστης παραπέμπει, σοβαρολογώντας, σε εικόνα του τραγόποδου θεού Πανός της αρχαιοελληνικής μυθολογίας, επισημαίνοντας ότι η λέξη πανικός προέρχεται ετυμολογικά από την θεότητα αυτή. Υιοθετεί, εξάλλου, όπως είδαμε και παραπάνω, την παντελώς αστήρικτη αμερικανική συνωμοσιολογική θεωρία QAnon, της οποίας κάναμε μνεία σε παλαιότερα άρθρα μας [δείτε εδώ και εδώ].

Στιγμιότυπο από απαντητική ανάρτηση στο Twitter.

Τι ισχύει;

Το απόσπασμα του βίντεο προέρχεται από την εκπομπή Tucker Carlson Tonight στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News στις 16 Απριλίου, στο τελευταίο μέρος της. [πηγή] Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον Dr. Marc Siegel προβάλλονται πλάνα αρχείου από τη Νέα Υόρκη, και η υπό εξέταση σκηνή προβάλλεται τη στιγμή που ο ομιλητής ευχαριστεί τους νοσηλευτές για την προσφορά τους στην διάγνωση και νοσηλεία περιπτώσεων της COVID-19. [πηγή]


Συγκεκριμένα, απεικονίζεται νοσηλευτής, με πίνακα σημειώσεων ανά χείρας, λαμβάνει μέτρηση σφυγμού και οξυγόνου ασθενούς, τις οποίες καταγράφει. Το σκουρόχρωμο αντικείμενο στο δάχτυλο του ασθενούς, που, για λόγους προστασίας της ιδιωτικότητάς του, εξετάζεται πίσω από κουρτίνα, είναι ένα οξύμετρο, μαύρου χρώματος. Παρακολουθώντας το πλήρες βίντεο, γίνεται αντιληπτό ότι ο νοσηλευτής παρατηρεί και ακολούθως στρέφει το χέρι του ασθενούς προς το μέρος του, για να μπορέσει να καταγράψει τις ενδείξεις.

Οξύμετρο και τρόπος εφαρμογής. Παράδειγμα.

Ανακεφαλαιώνοντας, ο ισχυρισμός ότι το βίντεο δείχνει πιθανή περίπτωση απάτης και συνωμοσίας με τον κορωνοϊό, επειδή ο ασθενής έχει οπλές, είναι παντελώς ανυποστήρικτος, και καταρρίπτεται.