Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, δεν πέθαναν 53 άνθρωποι στο Γιβραλτάρ από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTechΥΓΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, δεν πέθαναν 53 άνθρωποι στο Γιβραλτάρ από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech

30 Ιαν
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Στο Γιβραλτάρ πέθαναν 53 άνθρωποι 10 μέρες μετά τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα έως και τις 26 Ιανουαρίου, έχουν εμβολιαστεί στο Γιβραλτάρ πάνω από 11,000 άνθρωποι εκ των οποίων 6 ηλικιωμένοι μεταξύ 70-100 ετών κατέληξαν από αίτια που δεν σχετίζονται με την λήψη του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Τις τελευταίες μέρες εντοπίζεται σε διάφορες ιστοσελίδες ενημέρωσης ο ισχυρισμός ότι στο Γιβραλτάρ πέθαναν 53 άνθρωποι μετά από 10 ημέρες κατόπιν της λήψης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα: katohika.gr, triklopodia.gr, greeknewsondemand.com

Πιο συγκεκριμένα:

Τι ισχύει

Καταρχάς, η υπό εξέταση είδηση αποτελεί μετάφραση άρθρου της ιστοσελίδας Health Impact News. Αξίζει να σημειωθεί πως στην εν λόγω ιστοσελίδα εντοπίζουμε, μεταξύ άλλων, πληθώρα δημοσιεύσεων συνωμοσιολογικού και ψευδοεπιστημονικoύ περιεχομένου. [πηγή]

Όσον αφορά το επίμαχο θέμα, οι εμβολιασμοί στο Γιβραλτάρ ξεκίνησαν 10 Ιανουαρίου του 2021, και όχι 9 Ιανουαρίου, όπως αναφέρεται στα υπό εξέταση δημοσιεύματα. Στις 9 Ιανουαρίου παραδόθηκαν οι πρώτες 5,850 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. [πηγή 1][πηγή 2]

[Δημοσίευση του Πρωθυπουργού, Fabian Picardo, του Γιβραλτάρ στο Twitter]

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του Γιβραλτάρ, την πρώτη μέρα των εμβολιασμών στις 10 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 420 εμβολιασμοί, και όχι 5.847 όπως εσφαλμένα αναφέρεται στα υπό εξέταση δημοσιεύματα, ενώ δε σημειώθηκε καμία παρενέργεια κατόπιν χορήγησης της πρώτης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Μετάφραση: Την πρώτη μέρα της έναρξης της διαδικασίας του εμβολιασμού, είδαμε συνολικά 420 ανθρώπους να λαμβάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου για την COVID-19 στο Γιβραλτάρ. Δεν παρατηρήθηκαν αντενδείξεις σε κανέναν από αυτούς που έλαβαν τον εμβόλιο σήμερα.

Επιπλέον, στις 10 Ιανουαρίου, ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ 4 επιπλέον θάνατοι ασθενών, αριθμός που κατέστησε τους καταγεγραμμένους θανάτους από COVID-19 σε συνολικά 16. [πηγή]

Παρότι οι συγκεκριμένοι θάνατοι συνέπεσαν με την πρώτη μέρα των εμβολιασμών, δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με τη χορήγηση του εμβολίου, καθώς οι αποθανόντες έπασχαν ήδη από τη νόσο και δεν ανήκαν στους 420 πρώτους λήπτες του εμβολίου των Pfier/BioNTech.

Εν συνεχεία, 10 ημέρες μετά την έναρξη της διαδικασίας του εμβολιασμού, ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ συνολικά 53 καταγεγραμμένοι θάνατοι από την COVID-19.

Κατά συνέπεια, δεν σημειώθηκαν 53 θάνατοι έπειτα από την έναρξη των εμβολιασμών, καθότι οι 16 από τους συνολικά 53, είχαν καταγραφεί έως και τις 10 Ιανουαρίου, ενώ έως τις 20 Ιανουαρίου, σημειώθηκαν άλλοι 37.

Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης του Γιβραλτάρ στις 27 Ιανουαρίου επισημαίνεται πως έως και τις 26 Ιανουαρίου έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech 11,073 άνθρωποι. Αναφέρεται, ωστόσο, ότι 6, και όχι 53, από τους πάνω από 11,000 εμβολιασθέντες κατέληξαν από αίτια που δεν σχετίζονται με τη χορήγηση του εμβολίου. [πηγή]

Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, οι 6 αποθανόντες ήταν ηλικίας 70-100 ετών, και ήταν ήδη φορείς της νόσου COVID-19 όταν έλαβαν το εμβόλιο. Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές του Γιβραλτάρ επιβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ της λήψης του εμβολίου και του θανάτου των 6 αυτών ανθρώπων.

Μετάφραση: Οι Υγειονομικές Αρχές του Γιβραλτάρ επιβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ των 6 θανάτων και της λήψης του εμβολίου της Pfizer.


Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις επίσημων φορέων υγείας δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν την οποιαδήποτε αιτιώδη σχέση μεταξύ της λήψης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και θανάτων. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, δεν υποστηρίζεται ο ισχυρισμός πως προέκυψαν 53 θάνατοι 10 ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στο Γιβραλτάρ. Έως και τις 26 Ιανουαρίου, έχουν εμβολιαστεί πάνω από 11,000 άνθρωποι εκ των οποίων 6 ηλικιωμένοι μεταξύ 70-100 ετών κατέληξαν από αίτια που δεν σχετίζονται με την λήψη του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.