Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδείς ισχυρισμοί για παραποίηση στοιχείων θανάτων από την ΕΛΣΤΑΤFAKE NEWS ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψευδείς ισχυρισμοί για παραποίηση στοιχείων θανάτων από την ΕΛΣΤΑΤ

2 Φεβ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Η ΕΛΣΤΑΤ παραποίησε τον αριθμό των θανάτων για το 2019 αποσκοπώντας στην ενίσχυση του κυβερνητικού αφηγήματος περί της πανδημίας.

Συμπέρασμα:

Το έγγραφο που επικαλείται ο αρθρογράφος ως τεκμήριο δεν παρουσιάζει τον συνολικό αριθμό των θανάτων για το 2019 ή το 2020. Πρόκειται για σύγκριση των απόλυτων αριθμών των θανάτων ανάμεσα στην 1η και την 49η εβδομάδα των 2 ετών αντίστοιχα και όχι του συνολικού αριθμού των θανάτων.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είδηση σύμφωνα με την οποία η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) παραποίησε και μείωσε το συνολικό αριθμό των θανάτων για το 2019 δημιουργώντας έτσι μια κίβδηλη αύξηση για το 2020 δήθεν οφειλόμενη στον κορωνοϊό. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τι ισχύει;

Παραδείγματα: pronews.gr (αρχική πηγή), anixneuseis.gr, Ελληνικά Νέα – Συμβαίνει Τώρα, newskamatero.eu, happenednow.gr κ.α


Αληθεύει;

Για «μεγάλο σκάνδαλο» κάνει λόγο ο αρθρογράφος του υπό εξέταση ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η ΕΛΣΤΑΤ έχει παραποιήσει τα επίσημα στοιχεία του αριθμού των θανάτων για το έτος του 2019 αποσκοπώντας στην ενίσχυση του “κυβερνητικού αφηγήματος περί της πανδημίας”.

Ειδικότερα, στο δημοσίευμα παρουσιάζεται δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ δημοσιευμένο την 1η Οκτωβρίου του 2020 σύμφωνα με το οποίο οι θάνατοι κατά το 2019 ανήλθαν σε 124,965.


Ωστόσο, ένα νέο δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ δήθεν αποτελεί τεκμήριο που αποδεικνύει την απάτη της Στατιστικής υπηρεσίας. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα υπό εξέταση άρθρα, η ΕΛΣΤΑΤ παραποιεί το συνολικό αριθμό των θανάτων για το 2019 από 124,965 σε 117,171 με σκοπό “να εξυπηρετηθούν οι σκοπιμότητες της κυβέρνησης”.


Εξετάζοντας βέβαια το δήθεν τεκμήριο που αποδεικνύει την απάτη της ΕΛΣΤΑΤ, κανείς θα διαπιστώσει πως πρόκειται για έκτακτο δελτίου τύπου στο οποίο γίνεται η σύγκριση του αριθμού των θανάτων σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο από την πρώτη έως την τεσσαρακοστή ένατη εβδομάδα των ετών 2019 και 2020 αντίστοιχα.

Με απλά λόγια, η ΕΛΣΤΑΤ ουδέποτε παραποίησε τον συνολικό αριθμό των θανάτων για το 2019. Ακόμη, γίνεται αντιληπτό πως σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι θάνατοι στην Ελλάδα έως την 49η εβδομάδα του 2020 ανήλθαν σε 121,444 ενώ ο ίδιος αριθμός για το έτος 2019 ήταν 117,171. Επομένως, κατά το ίδιο χρονικό πλαίσιο σημειώθηκαν 4,273 περισσότεροι θάνατοι, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 3,65%.

Υπενθυμίζουμε δε πως το 2020 είχε 52 ημερολογιακές εβδομάδες ενώ την ώρα που γράφεται το παρόν κείμενο στην κεντρική σελίδα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής υπάρχουν δημοσιευμένα δεδομένα αναφορικά με τους θανάτους για το 2020 έως και την τεσσαρακοστή ένατη εβδομάδα. [πηγή]

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την ανωτέρω αποδεικτική διαδικασία καθίσταται σαφές πως ουδέποτε υπήρξε πλαστογράφηση ή/και παραποίηση των δεδομένων των θανάτων για τα έτη 2019 και 2020 από την ΕΛΣΤΑΤ με σκοπό «να δείξουν αύξηση το 2020 λόγω κορωνοϊού». Ο υπό εξέταση ισχυρισμός καθότι ανυπόστατος και αναληθής καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).