Ποιοι είμαστε
Αρχική Fake news για «σφαγή ηλικιωμένων» εξαιτίας του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε γηροκομείο της ΙταλίαςFAKE NEWS

Fake news για «σφαγή ηλικιωμένων» εξαιτίας του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε γηροκομείο της Ιταλίας

5 Φεβ
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Στο Κόμο της Ιταλίας, 21 ηλικιωμένοι σε γηροκομείο πέθαναν εξαιτίας λήψης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού.

Συμπέρασμα:

Όσοι απεβίωσαν είχαν μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2, και, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιδρύματος όπου ανήκει το γηροκομείο, δεν είχαν εμβολιαστεί.

Κυκλοφόρησε ανάμεσα σε ελληνικές ιστοσελίδες η «είδηση» ότι σε γηροκομείο στην περιοχή του Κόμο στην Ιταλία πέθαναν δεκάδες τρόφιμοι συνεπεία του εμβολιασμού τους με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Ο ισχυρισμός, ωστόσο, είναι ψευδής.


Παραδείγματα: dimpenews.com, triklopodia.gr, makeleio.gr, athensdaily.gr, newspepper.gr, progka.com, amazonios.net, filoi-esfigmenou.com

Ενδεικτικό δημοσίευμα

Τι ισχύει;

Τα ελληνόφωνα δημοσιεύματα μεταφέρουν πληροφορίες και αναφορές που γίνονται σε άρθρο της ιταλικής ιστοσελίδας secondopianonews.it, η οποία, σημειωτέον, έχει κατά το παρελθόν φιλοξενήσει ψευδείς ειδήσεις και ισχυρισμούς. [παράδειγμα]

Η προαναφερθείσα ιστοσελίδα βασίστηκε σε ρεπορτάζ του ιστοτόπου fanpage.it, που παρουσίαζε την είδηση για τη μόλυνση και θάνατο 21 έως τότε φιλοξενουμένων σε μία δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων (R.S.A. di Rebbio, πβ. τον όρο γηροκομείο), που ανήκει στο δίκτυο των εγκαταστάσεων του ιδρύματος Fondazione Cà D’Industria, στην περιοχή της πόλης Κόμο.


Στη συγκεκριμένη δομή αναφέρθηκε ότι υπήρξε αρκετά μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να αποβιώσουν 21 ηλικιωμένοι (σε νεότερο δελτίο τύπου αναφέρονται τουλάχιστον 27). Αναφέρεται στην αρχική είδηση ότι ο πρόεδρος του ιδρύματος Gianmarco Beccalli δήλωσε ότι «εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις στον εφοδιασμό, θα χορηγήσουμε τη δεύτερη δόση έως τις 6 Φεβρουαρίου», κι υπογράμμισε πως «σχεδόν το 90% του προσωπικού έχει ενταχθεί στην εκστρατεία εμβολιασμού και πως εμβολιάστηκαν σχεδόν όλοι οι τρόφιμοι».

Οι τελευταίες φράσεις απομονώθηκαν από την ιταλική ιστοσελίδα Secondo Piano News (και βέβαια αναπαρήχθησαν με τον ίδιο τρόπο από τα ελληνικά δημοσιεύματα), προκειμένου να εξαχθεί το βεβιασμένο συμπέρασμα ότι «όσοι απεβίωσαν είχαν πρώτα εμβολιαστεί». Από τα ανωτέρω συμφραζόμενα παραβλέπεται το γεγονός ότι ο Gianmarco Beccalli κατ’ αρχάς μίλησε ως πρόεδρος του ιδρύματος, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και διάφορες άλλες δομές, όπως είδαμε παραπάνω, ενώ στη συνέχεια ανέφερε «ανάμεσα στους τροφίμους περιμένουμε προς το παρόν οι θετικοί ν’ αναρρώσουν, οι οποίοι, όπως υποδεικνύεται, θα εμβολιαστούν μετά την ασθένεια». Οι παρατιθέμενες παραπάνω φράσεις του προέδρου του ιδρύματος δεν είναι από μόνες τους αρκετές για να ισχυριστεί κανείς ότι οι ηλικιωμένοι στο συγκεκριμένο γηροκομείο είχαν πρώτα εμβολιαστεί και έπειτα αποβιώσει.

Ήρθαμε σε επικοινωνία διά ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον κ. Gianmarco Beccalli, πρόεδρο του εν λόγω ιδρύματος (Fondazione Cà D’Industria), και μας ανέφερε τα εξής:

Όσα γράφτηκαν στο SECONDOPIANONEWS είναι μόνο fake news.

Κανείς από τους θανάτους δεν είναι σχετιζόμενος με το εμβόλιο. Κανείς από τους νεκρούς, δυστυχώς, ανθρώπους δεν είχε εμβολιαστεί. Ήταν θετικοί στην COVID-19, κι επομένως δεν μπορούσαμε να τους εμβολιάσουμε. Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί μόνο σε άτομα αρνητικά στην COVID-19. Μπορούμε να τους εμβολιάσουμε μόνο 21 ημέρες αφότου θα έχουν αναρρώσει.


Επιπροσθέτως, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι, παρ’ όλο που στα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρεται ότι:

«Εάν οι θάνατοι αυτών των ηλικιωμένων συνδέονται άμεσα με το εμβόλιο, εναπόκειται στη δικαστική αρχή να το κρίνει, που θα θελήσει να δει με σαφήνεια τι συνέβη διεξάγοντας μια έρευνα. Όπως είπε ο Beccalli, παραμένει ένα πραγματικά ανεξήγητο γεγονός

… η φράση «παραμένει ένα πραγματικά ανεξήγητο γεγονός» με κανέναν τρόπο δε συνδέεται με σχόλιο του προέδρου του ιδρύματος για πιθανή έστω συσχέτιση του εμβολιασμού ηλικιωμένων με το θάνατό τους, καθώς η απορία του ιδίου αφορά τον τρόπο αρχικής εισαγωγής και διασποράς του ιού στο γηροκομείο, παρά τα αυστηρά μέτρα που τηρούνταν (απαγόρευση επισκεπτηρίων, τακτικά τεστ κοκ, κάτι που επισημαίνεται και στο προαναφερθέν δελτίο τύπου).

Σε κανένα σημείο του κειμένου του δημοσιεύματος ή των δηλώσεων δεν υποδεικνύεται η παραμικρή νύξη ζητήματος συσχετισμού εμβολιασμού με θανάτους, ούτε υπάρχουν στοιχεία ότι έχει ξεκινήσει οποιαδήποτε δικαστική ή άλλη διερεύνηση τέτοιου θέματος.


Επιπλέον, οι αναφορές για 4 νεκρούς και 40 θετικούς στον κορωνοϊό τροφίμους γηροκομείου σε άλλη περιοχή της Ιταλίας δεν υποδεικνύουν καμία συσχέτιση των θανάτων με τον εμβολιασμό τους. Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANSA στους ηλικιωμένους είχε χορηγηθεί προ ημερών η πρώτη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου, χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν έχει παρατηρηθεί στις κλινικές δοκιμές η ανάπτυξη υψηλού επιπέδου ανοσίας, καθώς η μελετηθείσα άνω του 90% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη εκδήλωσης νόσου αφορά ικανό διάστημα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου – συνεπώς δεν τίθεται ούτε ζήτημα αποτελεσματικότητας.

Τέλος, οι αόριστες και ατεκμηρίωτες αναφορές καθηγήτριας στο τέλος του άρθρου, που κοινοποίησε ανάρτηση μιας (γνωστής για τη διασπορά παραπλανητικών ισχυρισμών περί της COVID-19) ομάδας Γάλλων υγειονομικών για «ηλικιωμένους που πεθαίνουν σαν τις μύγες στη Γερμανία μετά τον εμβολιασμό» δεν προσφέρουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο ή σοβαρή ένδειξη για αιτιώδη σχέση.


Στο σημείο αυτό, ακόμη κι αν δεχόμασταν ότι στους ηλικιωμένους «είχε χορηγηθεί εμβόλιο», θα πρέπει να αναφέρουμε για μία ακόμη φορά ότι η χρονική συσχέτιση ενός γεγονότος με ένα άλλο σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύει και αιτιώδη σχέση. Έως την συγγραφή του άρθρου δεν έχει καταγραφεί από τις υγειονομικές αρχές κανένας θάνατος εξαιτίας του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]


Ανακεφαλαιώνοντας, δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι συνέβη «σφαγή» ηλικιωμένων σε γηροκομείο στο Κόμο της Ιταλίας εξαιτίας του εμβολιασμού τους. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι, εξαιτίας της COVID-19, αποβιώσαντες είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί, και ο πρόεδρος του ιδρύματος δήλωσε ότι κανείς απ’ όσους πέθαναν δεν είχε λάβει το εμβόλιο.