Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η αστυνομία της Βιέννης δε συμμετέχει σε διαδήλωση κατά του lockdownΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, η αστυνομία της Βιέννης δε συμμετέχει σε διαδήλωση κατά του lockdown

12 Φεβ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Η αστυνομία της Βιέννης διαδήλωσε μαζί με κατοίκους της πόλης κατά του lockdown.

Συμπέρασμα:

Στο βίντεο φαίνονται οι αστυνομικοί που περιφρουρούν την πορεία.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες κυκλοφορεί βίντεο από πορεία κατά του lockdown που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη. Το βίντεο πλαισιώνει ο παραπλανητικός ισχυρισμός ότι αστυνομικές δυνάμεις διαδηλώνουν μαζί με τους υπόλοιπους κατά των μέτρων που έχει λάβει η Αυστριακή κυβέρνηση.

Παραδείγματα: katohika.gr, ksipnistere.com, filoi-esfigmenou.com

Δημοσίευση σε σελίδα στο Facebook.

Το υπό εξέταση βίντεο διαμοιράστηκε δημόσια από τη σελίδα που διατηρεί ο κ. Βελόπουλος στο Facebook και από την κ. Μακρή.

Τι ισχύει

Στις 31 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη διαδήλωση κατά των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση της Αυστρίας για τον περιορισμό της μετάδοσης του SARS-CoV-2. Όπως διαβάζουμε σε τοπικά αλλά και πανευρωπαϊκά ΜΜΕ, στο πλαίσιο της πορείας πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα καθώς πολλοί από τους συμμετέχοντες δεν τήρησαν τα μέτρα που έχουν επιβάλλει οι αρχές.

Το βίντεο που συνοδεύει τις δημοσιεύσεις παρουσιάζει ένα μέρος από την πορεία που πραγματοποιήθηκε εκείνη την ημέρα στη Βιέννη, στο οποίο φαίνονται οι αστυνομικοί που συνοδεύουν τη διαδήλωση καθώς αυτή εξελίσσεται.

Το σημείο στη Βιέννη που τραβήχτηκε το βίντεο.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι οι αστυνομικοί “παρέλασαν” μαζί με τους διαδηλωτές, απάντηση έδωσε η αστυνομία της Βιέννης με δημοσίευση μέσω του επίσημου λογαριασμού τους στο Twitter. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, οι αστυνομικοί πάντα συνοδεύουν τις διαδηλώσεις τοποθετημένοι στην αρχή, στο τέλος και στα πλάγια της πορείας.

Επίσης, μετά από ερώτηση χρήστη στο Twitter, δήλωσαν ότι οι αστυνομικοί κρατούν το κράνος ανά χείρας όταν δεν αναμένεται να κινδυνεύσουν.

Στιγμιότυπο από το tweet που έκανε η αστυνομία της Βιέννης στον επίσημο λογαριασμό της.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα ανωτέρω, σύμφωνα με την αστυνομία της Βιέννης, στο επίμαχο βίντεο βλέπουμε κάποιους αστυνομικούς που συνοδεύουν την πορεία κατά των μέτρων για τον SARS-CoV-2 στη Βιέννη καθώς αυτή εξελίσσεται. Οι αστυνομικοί δεν φορούσαν τα κράνη τους, καθώς η πορεία ήταν εκείνη τη στιγμή ειρηνική και δεν κινδύνευε η σωματική τους ακεραιότητα.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).