Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει θάνατο άνδρα στο Ισραήλ δεκαπέντε λεπτά μετά τον εμβολιασμό τουHOAXES

Αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει θάνατο άνδρα στο Ισραήλ δεκαπέντε λεπτά μετά τον εμβολιασμό του

15 Φεβ
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει τον θάνατο ενός άνδρα στο Ισραήλ 15 λεπτά μετά από τον εμβολιασμό του έναντι της COVID-19.

Συμπέρασμα:

Στο βίντεο καταγράφεται ένα περιστατικό λιποθυμίας ενός άνδρα στην πόλη Rishon LeZion, ο οποίος είχε φόβο απέναντι στη διαδικασία εμβολιασμού. Σύμφωνα με τη σύζυγό του, συνήλθε γρήγορα και είναι καλά στην υγεία του.

Διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο από εμβολιαστικό κέντρο στο Ισραήλ με άνδρα που μόλις είχε εμβολιαστεί έναντι της COVID-19 να κείται αναίσθητος στο έδαφος. Το βίντεο συνοδευόταν από τον ισχυρισμό ότι δείχνει έναν θάνατο σχετιζόμενο με το εμβολίο, δεκαπέντε λεπτά μετά τη χορήγησή του. Ωστόσο, αυτό είναι ψευδές.


Παράδειγμα στο Facebook: Η Ελλάδα ξυπνάει

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 14/02/2021

Τι ισχύει;

Το εν λόγω βίντεο προέρχεται πράγματι από το Ισραήλ, αφορά εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2, δεν δείχνει όμως θάνατο κάποιου προσώπου, αλλά τη λιποθυμία του. Ο άνδρας αυτός είναι στη ζωή και είναι καλά στην υγεία του.

Σύμφωνα με τοπικά ειδησεογραφικά μέσα, ο άνδρας αυτός, κάτοικος της πόλης Rishon LeZion, μετέβη μαζί με τη σύζυγό του, ονόματι Ortal (δεν θέλησε το επώνυμό της να δημοσιοποιηθεί), στο τοπικό εμβολιαστικό κέντρο του ασφαλιστικού φορέα Clalit. Λίγα λεπτά μετά τη χορήγηση του εμβολίου, λιποθύμησε. Το βίντεο που παρουσιάζει αυτά τα στιγμιότυπα έγινε ανάρπαστο και κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μαζί με φήμες για την κατάσταση της υγείας του.

Σύμφωνα με τη σύζυγό του, Ορτάλ, «κάποιος κυκλοφόρησε αυτό το βίντεο ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για κάποιον 19χρονο που τάχα βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση. Αυτό ήταν πολύ ενοχλητικό». Όσον αφορά την εμπειρία της από το περιστατικό της λιποθυμίας, δήλωσε πως «ήταν πολύ τρομακτικό. Κάλεσα τη μητέρα μου και κατηγορούσα τον εαυτό μου που του ζήτησα να εμβολιαστεί και αυτό συνέβη εξαιτίας μου. Αλλά ανάρρωσε γρήγορα και ένιωθε καλά μετά. Φοβόταν απλώς τα εμβόλια και τον επηρέασε. Το επόμενο εμβόλιο έγινε σε νοσοκομείο υπό επίβλεψη», σημείωσε.

Δεν είχε αντιληφθεί άμεσα ότι ο σύζυγός της «πρωταγωνίστησε», άθελά του, στη διασπορά ψευδών ισχυρισμών κατά του εμβολίου. «Όλων των ειδών οι αντιεμβολιαστές χρησιμοποίησαν [το βίντεο] για να αποδείξουν ότι το εμβόλιο ήταν επικίνδυνο. Είπαν ότι ήταν ένας 19χρονος που κατέρρευσε και είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων. […]. Μάλιστα, υπήρξε και ένας που είπε ότι “η κατάστασή του είναι δύσκολη και δεν έχουμε χρήματα”. Επισύναψε στοιχεία λογαριασμού και ζήτησε δωρεές – υπήρξαν κάποιοι που πραγματικά δώρισαν χρήματα, αλλά αυτά πήγαν σε άγνωστο μέρος».


Δεν εντοπίσαμε κανένα άλλο στοιχείο στην εγχώρια ειδησεογραφία που να αποτελεί ένδειξη ή απόδειξη ότι το βιντεοσκοπημένο οπτικοακουστικό υλικό δείχνει τον θάνατο αυτού του άνδρα, ή οτιδήποτε περισσότερο από μια λιποθυμία.

Σημειωτέον, ότι μία λιποθυμία σε χρονική συνάφεια με έναν εμβολιασμό δεν υποδεικνύει απαραίτητα ζήτημα ασφαλείας του εμβολίου. Η λιποθυμία είναι συχνή αντίδραση με οποιοδήποτε εμβόλιο ή ένεση, κάτι που επισημάναμε και σε προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο «ΗΠΑ: Ανυπόστατοι ισχυρισμοί για τη νοσηλεύτρια που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer-BioNtech».


Συνοψίζοντας, δεν προκύπτουν ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό ότι βίντεο από εμβολιαστικό κέντρο στο Ισραήλ δείχνει τον θάνατο κάποιου άνδρα που μόλις είχε εμβολιαστεί. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης και δηλώσεις της συζύγου του, ο άνδρας αυτός, που προσήλθε με φόβο απέναντι στη διαδικασία της ένεσης, λιποθύμησε λίγο μετά τον εμβολιασμό του, συνήλθε γρήγορα και είναι καλά στην υγεία του.