Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η εκτελεστική εντολή που υπέγραψε ο Joe Biden ΔΕΝ αναφέρεται στο δικαίωμα των διεμφυλικών ατόμων να λαμβάνουν μέρος σε αθλητικές διοργανώσεις ως γυναίκεςΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Όχι, η εκτελεστική εντολή που υπέγραψε ο Joe Biden ΔΕΝ αναφέρεται στο δικαίωμα των διεμφυλικών ατόμων να λαμβάνουν μέρος σε αθλητικές διοργανώσεις ως γυναίκες

20 Φεβ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Η εκτελεστική εντολή που υπέγραψε ο Joe Biden δίνει το δικαίωμα στα διεμφυλικά άτομα να λαμβάνουν μέρος σε γυναικεία αθλήματα.

Συμπέρασμα:

Η εκτελεστική εντολή δεν αναφέρεται στον αθλητισμό αλλά σε πλήθος νόμων και διατάξεων που αφορούν την ίση αντιμετώπιση όλων των ανθρώπων από τις ρυθμιστικές αρχές.

Σύμφωνα με άρθρα που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, υπέγραψε μια εκτελεστική εντολή με την οποία επιτρέπει στα διεμφυλικά άτομα να λαμβάνουν μέρος σε γυναικεία αθλήματα. Ο εν λόγω ισχυρισμός ωστόσο δεν ισχύει.

Παραδείγματα: youmagazine.gr, igata.gr, vradini.gr και runningnews.gr

Αρχικά πρέπει να σημειωθεί ότι ο όρος “τρανσέξουαλ” που βλέπουμε να χρησιμοποιείται σε κάποια από τα υπό εξέταση δημοσιεύαμτα δεν αναγνωρίζεται πια από την κοινότητα. Ο όρος που έχει καθιερωθεί είναι “transgender” και η απόδοση του στην ελληνική γλώσσα είναι “διεμφυλική/ός”. Πάμε να δούμε όμως σε τι αναφέρεται η επίμαχη εντολή.

Το περιεχόμενο της εκτελεστικής εντολής

Μέχρι σήμερα ο νεοεκλεγέντας πρόεδρος έχει εκδώσει 22 εκτελεστικές εντολές. Μία από αυτές έχει ως αντικείμενο την πρόληψη και την καταπολέμηση των διακρίσεων που σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Το έγγραφο αναφέρεται σε πλήθος νόμων και διατάξεων που μιλούν για την ίση αντιμετώπιση όλων των ανθρώπων από τις ρυθμιστικές αρχές. Αρχικά κάνει λόγο για την εκδίκαση της υπόθεσης Bostock v. Clayton County από το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι δικαστές της υπόθεσης, η οποία θεωρείται ορόσημο για την προστασία των εργαζομένων από τις διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας του φύλου τους, έκαναν χρήση του τίτλου VII του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964. Στον τίτλο αναφέρεται πως απαγορεύονται οι διακρίσεις σε συνθήκες απασχόλησης λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, φύλου, εγκυμοσύνης ή εθνικής καταγωγής.

Στη συνέχεια γίνεται λόγος για τον τίτλο IX του Νόμου Εκπαιδευτικών Τροποποιήσεων του 1972 ο οποίος αναφέρει:

Μετάφραση: Κανένα άτομο στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας του φύλου, δεν αποκλείεται και δεν θα στερείται τα οφέλη ή υπόκειται σε διακρίσεις, κατά τη συμμετοχή του σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή δραστηριότητα που λαμβάνει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.

Στη συνέχεια γίνεται λόγος για τον νόμο περί στέγασης και το τμήμα 412 του νόμου περί μετανάστευσης και ιθαγένειας που αναφέρεται στην επανεγκατάσταση και την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες.

Όλα τα παραπάνω σημειώνονται καθώς η συγκεκριμένη εκτελεστική εντολή του Προέδρου των ΗΠΑ έχει ως στόχο να κάνει ξεκάθαρο πως:

Οι επικεφαλής των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα πρέπει να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους και να μελετήσουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης, αναστολής ή ανάκλησης υφιστάμενων ενεργειών ή δημιουργίας νέων για την πλήρη εφαρμογή καταστατικών που απαγορεύουν τις διακρίσεις όπως περιγράφονται στους νόμους που αναφέρονται στην εντολή.

Το σημαντικό είναι πως η εντολή δεν αναφέρεται στον αθλητισμό. Το μόνο σημείο στο οποίο εμφανίζεται η λέξη άθλημα είναι το παρακάτω:

Μετάφραση του επίμαχου σημείου: Τα παιδιά πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για το εάν θα τους απαγορευτεί η πρόσβαση στην τουαλέτα, στο αποδυτήριο ή στα σχολικά αθλήματα.

Διεμφυλικοί αθλητές και πρωταθλητισμός

Το 2015 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε ότι οι αθλητές που αλλάζουν το φύλο τους από άνδρες σε γυναίκες μπορούν να αγωνιστούν στην κατηγορία των γυναικών χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αλλαγή της ανατομίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης τους διατηρούνται κάτω από 10 nmol/L για τουλάχιστον 12 μήνες. [Πηγή]

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Εθνικής Αθλητικής Κολλεγιακής Ένωσης (NCAA) η οποία θέτει ξεχωριστές απαιτήσεις ορμονών στους διεμφυλικούς αθλητές (γυναίκες και άντρες) και δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση ή νομική αναγνώριση του μεταβατικού φύλου ενός παίκτη, προκειμένου οι τελευταίοι να συμμετέχουν σε μια ομάδα που ταιριάζει με την ταυτότητά τους. [Πηγή]

Φυσικά όπως διαβάζουμε στον ιστότοπο transathlete.com μεμονωμένες περιπτώσεις κολεγίων, πανεπιστημίων και προγραμμάτων ενδέχεται να έχουν τη δική τους πολιτική σχετικά με τους διεμφυλικούς αθλητές. Από τα παραπάνω προκύπτει πως αρμόδιες για την θέσπιση κανόνων είναι οι επιτροπές των αθλητικών διοργανώσεων, φυσικά, πάντα σε σύμπνοια με τους αντίστοιχους νόμους. [Πηγή]

Συμπέρασμα

Η υπό εξέταση εκτελεστική εντολή που υπέγραψε ο Joe Biden δεν αφορά τη συμμετοχή διεμφυλικών αθλητών σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, οι οποίες εξακολουθούν να διέπονται από τους εσωτερικούς κανονισμούς των εκάστοτε αθλητικών οργανώσεων. Έχοντας ως σημεία αναφοράς ήδη υπάρχοντες νόμους και δικαστικές αποφάσεις, το έγγραφο, αναφέρεται σε εργασιακά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα σχετικά με την απαγόρευση διακρίσεων βάσει της ταυτότητας φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού. Ο ισχυρισμός πως η εκτελεστική εντολή επιτρέπει στα διεμφυλικά άτομα να λαμβάνουν μέρος σε γυναικεία αθλήματα καταρρίπτεται.