Ποιοι είμαστε
Αρχική Fact check: Κατεβαίνει ο Μένιος Φουρθιώτης υποψήφιος με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας;FAKE NEWS

Fact check: Κατεβαίνει ο Μένιος Φουρθιώτης υποψήφιος με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας;

24 Φεβ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Μένιος Φουρθιώτης θα κατέβει υποψήφιος με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές. Ο Στέλιος Πέτσας μετά από συνάντηση με τον παρουσιαστή τον ευχαρίστησε για τη στήριξη που δείχνει στην κυβέρνηση και συζήτησαν τις περιοχές που θα μπορούσε να κατέβει ως υποψήφιος.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για ψευδή είδηση. Το γεγονός διέψευσε τόσο ο κ. Φουρθιώτης στέλνοντας εξώδικη δήλωση στην ιστοσελίδα που πρώτη έβγαλε την "είδηση" όσο και το γραφείο του κ. Στέλιου Πέτσα.

Σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγεται η “είδηση” ότι ο κ. Μένιος Φουρθιώτης θα κατέβει στις επόμενες εκλογές ως υποψήφιος με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Παραδείγματα: newsbreak.gr, lapolitica.gr, diaforetiko.gr

Το κείμενο με την ψευδή είδηση αναρτήθηκε αρχικά στο newbreak.gr. Σε αυτό διαβάζουμε ότι ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον κ. Φουρθιώτη, με τον Αναπληρωτή Υπουργό να ευχαριστεί τον παρουσιαστή για την στήριξη στην κυβέρνηση και να συζητούν την πιθανότητα να κατέβει υποψήφιος σε κάποια από τις περιοχές της Αθήνας ή του Πειραιά με την Νέα Δημοκρατία.

Το κείμενο όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα newsbreak.gr όπου εν συνεχεία προστέθηκε το σχόλιο του γραφείου του κ. Πέτσα.

Τι ισχύει

Για το γεγονός και την ψευδή είδηση που έγινε viral μέσα σε λίγο χρόνο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες τοποθετήθηκε ο κ. Φουρθιώτης. Με ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook γνωστοποίησε την εξώδικη δήλωση που έστειλε προς τον Διευθυντή έκδοσης της ιστοσελίδας newsbreak.gr. Σε αυτήν χαρακτηρίζει το δημοσίευμα ως “ψευδέστατο” και συνεχίζει λέγοντας ότι “ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα“. Σε αυτήν διαβάζουμε:

“Διαμαρτύρομαι εντονότατα για το ψευδέστατο παραπάνω δημοσίευμα, το οποίο ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τα στοιχεία που αναφέρονται να αποτελούν αντικείμενο του ρεπορτάζ είναι και ανακριβή και ουδέποτε έτυχαν της απαιτούμενης κατά τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας διασταυρώσεως.
Είναι ψευδέστατο ότι έχει υπάρξει οιαδήποτε συζήτηση προκειμένου να πολιτευτώ με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι ψευδές ότι υπήρξε συνάντηση δική μου με τον Στέλιο Πέτσα.
Είναι ψευδές ότι ο Στέλιος Πέτσας εξέφρασε υποτίθεται την ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπό μου.
Είναι ψευδείς οι αναφορές στο πρόσωπο του κ. Νίκου Ρωμανού στο εν λόγω δημοσίευμα.”

Σε επικοινωνία που είχαμε με το γραφείο του κ. Στέλιου Πέτσα, μας ενημέρωσαν ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός ποτέ δεν συναντήθηκε με τον κ. Φουρθιώτη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Φουρθιώτης σε ανάρτηση που είχε κάνει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook τον Ιανουάριο του 2021, είχε δηλώσει την επιθυμία του να συμμετέχει στις εκλογές, αναγγέλλοντας, μάλιστα, το άνοιγμα του πολιτικού γραφείου, αλλά χωρίς να ξεκαθαρίζει με ποιο κόμμα.

Στιγμιότυπο από την ανάρτηση του κ. Φουρθιώτη.

Συμπέρασμα

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο κ. Φουρθιώτης δεν θα πολιτευτεί στις επόμενες εκλογές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).