Ποιοι είμαστε
Αρχική Στη φωτογραφία ΔΕΝ φαίνονται εικόνες από μεζονέτες που χτίζονται στην Καβάλα για πρόσφυγες και μετανάστεςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στη φωτογραφία ΔΕΝ φαίνονται εικόνες από μεζονέτες που χτίζονται στην Καβάλα για πρόσφυγες και μετανάστες

28 Φεβ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία αποδεικνύει την ανέγερση οικημάτων στην Καβάλα για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία είναι παλαιότερη και έχει τραβηχτεί στο Ολυμπιακό Χωριό της Αθήνας.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντοπίστηκαν δημοσιεύσεις που αναφέρουν ότι στην Καβάλα χτίστηκαν μεζονέτες για την στέγαση προσφύγων και μεταναστών. Όπως μπορείτε να δείτε και στο παράδειγμα που ακολουθεί, οι δημοσιεύσεις συνοδεύονται από μία φωτογραφία που λανθασμένα παρουσιάζεται ως τεκμήριο της ανέγερσης κτηρίων για τη στέγαση τους.

Μία από τις δημοσιεύσεις που εντοπίστηκαν στο Facebook.

Εικόνα από το Ολυμπιακό χωριό στην Αθήνα

Η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε δεν είναι πρόσφατη και δεν είναι από την Καβάλα. Συγκεκριμένα, στη φωτογραφία απεικονίζεται το Ολυμπιακό Χωριό που χτίστηκε στο Δήμο Αχαρνών Αττικής για να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης όσων συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Η εικόνα-στιγμιότυπο από την ανέγερση των κτηρίων και την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, έχει χρησιμοποιηθεί σε παλαιότερα άρθρα όπως αυτό που αναρτήθηκε στη lifo το 2013 αλλά και στο left.gr το 2016.

Η ίδια εικόνα χρησιμοποιήθηκε το τρέχον έτος (2021) στο k-tipos.gr, ενημερωτική ιστοσελίδα της Καβάλας, σε άρθρο που ζητούσε την μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών που διαμένουν στην Καβάλα και τη Δράμα στο Ολυμπιακό Χωριό της Αθήνας.

Στη φωτογραφία (στιγμιότυπο από το Google Earth) μπορείτε να δείτε ότι το εικονιζόμενο σημείο, που χρησιμοποιήθηκε στις δημοσιεύσεις του Facebook, είναι από την συμβολή των οδών Νικ. Σιρανίδη και Νικ. Κακλαμανάκη στο Ολυμπιακό Χωριό.

Όσον αφορά τη στέγαση των αναγνωρισμένων προσφύγων, έχει ήδη εγκριθεί και έχει τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα ESTIA II με πλήρη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανάμεσα στα προγράμματα που υπάρχουν είναι το Helios του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, το οποίο χρηματοδοτείται επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και τα δύο προγράμματα αφορούν την ενοικίαση χώρων για την κάλυψη των αναγκών στέγασης.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα παραπάνω, η υπό εξέταση εικόνα η οποία κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι πρόσφατη και δεν παρουσιάζει την ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών στην Καβάλα για πρόσφυγες και μετανάστες. Η φωτογραφία είναι παλαιότερη και έχει τραβηχτεί στο Ολυμπιακό Χωριό της Αθήνας.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).