Ποιοι είμαστε
Αρχική Το βίντεο από την Αργεντινή ΔΕΝ δείχνει παρενέργειες εμβολίου κατά της COVID-19HOAXES

Το βίντεο από την Αργεντινή ΔΕΝ δείχνει παρενέργειες εμβολίου κατά της COVID-19

2 Μαρ
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει γυναίκα στη Λατινική Αμερική να παθαίνει σπασμούς εξαιτίας του εμβολιασμού της.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο έχει ληφθεί σε νοσοκομείο στην Αργεντινή, και δεν προκύπτει ότι η γυναίκα είχε εμβολιαστεί ή ότι το περιστατικό έχει κάποια σχέση με εμβολιασμού έναντι της COVID-19.

Κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο από νοσοκομείο της Αργεντινής, όπου φαίνεται μια γυναίκα να βρίσκεται στο έδαφος με σπασμούς. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία σύνδεση του περιστατικού με εμβόλιο κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2.


Το είδαμε στο Facebook ως εξής:


Το βίντεο είναι το εξής [προσοχή-σκληρές εικόνες]:


Όπως γίνεται αντιληπτό από το ίδιο το βίντεο, το περιστατικό έλαβε χώρα στο νοσοκομείο Hospital Dr. Raúl F. Larcade, στο San Miguel, στην επαρχία του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.


Ανατρέχοντας σε πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό που εκτυλίχθηκε, εντοπίσαμε δημοσιεύματα του εγχώριου ηλεκτρονικού τύπου και μια ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων στο εν λόγω νοσοκομείο. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 25 Φεβρουαρίου 2021.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους,

Το επεισόδιο συνέβη στις 19 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας! Δυστυχώς, η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί απαράδεκτες καταστάσεις! Σας είπαμε ότι χθες η εφημερία είχε μόνο έναν γιατρό o οποίος βοηθούσε έναν διαβητικό ασθενή με σοβαρό υπογλυκαιμικό σοκ. Παράλληλα ένας βοηθός μετέφερε έναν ασθενή COVID, ενώ μια νεαρή γυναίκα υπέστη επιληπτική κρίση στην πόρτα του νοσοκομείου! Απαιτούμε απαντήσεις! Έλλειψη προσωπικού!

Οι ιστοσελίδες, ομοίως, αναφέρθηκαν σε σπασμούς και δεν αναφέρθηκε καμία λεπτομέρεια που να συνδέει το περιστατικό, έστω χρονικά, με τυχόν προηγούμενο εμβολιασμό.

Δεν εντοπίστηκε καμία άλλη πρωτογενής πληροφορία που να υποδηλώνει με οποιονδήποτε τρόπο ότι το περιστατικό συνδέεται με εμβολιασμό της γυναίκας, ή έστω ότι η γυναίκα αυτή είχε εμβολιαστεί πρόσφατα για την νόσο COVID-19.


Υπενθυμίζεται ότι η Αργεντινή, της οποίας η εθνική στρατηγική για τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού περιλαμβάνει διάφορα εμβόλια, όπως το Sputnik V, το AstraZeneca/Oxford και το BioNTech/Pfizer, έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής περίπου 746 χιλιάδες εμβολιασμούς 1ης ή 2ης δόσης.


Συμπέρασμα

Ανακεφαλαιώνοντας, με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα δεδομένα, δεν τεκμηριώνεται από καμία αξιόπιστη πηγή ότι το περιστατικό σπασμών μιας γυναίκας σε νοσοκομείο της Ισπανίας συνδέεται αιτιολογικά με προηγούμενο εμβολιασμό της για τη νόσο COVID-19.