Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, τα εμβόλια mRNA για τον SARS-CoV-2 ΔΕΝ προκάλεσαν σπάνια διαταραχή του αίματοςFAKE NEWS ΥΓΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, τα εμβόλια mRNA για τον SARS-CoV-2 ΔΕΝ προκάλεσαν σπάνια διαταραχή του αίματος

16 Μαρ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Τα mRNA εμβόλια για τον SARS-CoV-2 προκάλεσαν σπάνια διαταραχή του αίματος σε τουλάχιστον 36 άτομα.

Συμπέρασμα:

O ισχυρισμός ότι τα διαθέσιμα εμβόλια mRNA για τον SARS-CoV-2 ευθύνονται για ανάπτυξη θρομβοκυτοπενίας σε άτομα που εμβολιάστηκαν πρόσφατα συνιστά παραπληροφόρηση. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν προς υποστήριξη του αναφερόμενου ισχυρισμού προέρχονται από τη σελίδα καταγραφής ανεπιθύμητων ενεργειών VAERS. Η ίδια η σελίδα του φορέα καθιστά σαφές πως τα δεδομένα που αναρτώνται σε αυτή δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς απόδειξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ ενός οποιουδήποτε εμβολίου και κάποιας αναφερόμενης ιατρικής διαταραχής.

Σε πρόσφατες δημοσιεύσεις οι οποίες κοινοποιήθηκαν τόσο σε πληθώρα ιστολογίων όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βρίσκουμε τον ισχυρισμό πως τα mRNA εμβόλια για τον SARS-CoV-2 προκάλεσαν σπάνια διαταραχή του αίματος σε τουλάχιστον 36 άτομα. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: mariosdimopoulos.com, kifisia-life.gr, volospress.gr

Στα υπό εξέταση άρθρα διαβάζουμε τα εξής:

Τα εμβόλια mRNA που αναπτύχθηκαν για την καταπολέμηση του COVID-19 μπορεί να έχουν συντελέσει τουλάχιστον 36 άτομα να αναπτύξουν μια σπάνια διαταραχή του αίματος. Είτε το εμβόλιο mRNA-1273 της Moderna είτε το εμβόλιο BNT162b2 της Pfizer/BioNTech μπορεί να προκάλεσε θρομβοπενία – που επηρεάζει την πήξη του αίματος – σε αυτά τα άτομα.

Η θρομβοπενία είναι μια πάθηση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει τα αιμοπετάλια του αίματος, τα οποία είναι υπεύθυνα για την πήξη. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή αιμορραγούν ανεξέλεγκτα λόγω της έλλειψης αιμοπεταλίων στο αίμα τους. Μέχρι στιγμής, 36 κρούσματα θρομβοκπενίας έχουν αναφερθεί στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ από λήπτες εμβολίου mRNA ώς τις 31 Ιανουαρίου του 2021.

Δύο περιπτώσεις θρομβοπενίας μετά από εμβολιασμούς κατά του COVID έχουν προκαλέσει συναγερμό για τους κινδύνους αυτών των εμβολίων.

Ο μαιευτήρας της Φλόριντα, Δρ. Gregory Michael, πέθανε στις 3 Ιανουαρίου από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο μετά από θρομβοπενία. Ο θάνατός του ήρθε 16 ημέρες αφότου έλαβε το εμβόλιο Pfizer/BioNTech COVID-19.

Ο 56χρονος δεν παρουσίασε άμεση αντίδραση μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, αναζήτησε ιατρική περίθαλψη στο Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai του Μαϊάμι Μπιτς, αφού παρατήρησε κόκκινες κηλίδες στα πόδια και τα χέρια του τρεις ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Όταν οι γιατροί είδαν ότι ο Michael είχε ασυνήθιστα χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, χορήγησαν φάρμακο και πραγματοποίησαν μεταγγίσεις αιμοπεταλίων – χωρίς αποτέλεσμα. Ο ιατρός επαγγελματίας πέθανε στη συνέχεια.

Η σύζυγος του Michael Heidi Neckelmann είπε στη Daily Mail ότι ο σύζυγός της ζούσε έναν ενεργό και υγιεινό τρόπο ζωής και δεν είχε προϋπάρχουσες παθήσεις. Παρατήρησε: «Στο μυαλό μου, ο θάνατός του συνδέεται 100% με το εμβόλιο». Η Neckelmann παρατήρησε επίσης ότι οι γιατροί που μιλούσαν με τον σύζυγό της δήλωσαν ότι «ήταν πολύ πιθανό» το εμβόλιο «να δώσει οδηγίες στο σώμα του να επιτεθεί σε λάθος πράγμα».

Εν τω μεταξύ, η Luz Legaspi έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου Moderna mRNA τον Ιανουάριο. Ήταν υγιής τη στιγμή που έλαβε το εμβόλιο. Αλλά ξύπνησε την επόμενη μέρα και βρήκε κόκκινες κηλίδες στα πόδια και τα χέρια της. Είχε επίσης αιμορραγικές φουσκάλες στο στόμα. Αυτά τα συμπτώματα την οδήγησαν σε νοσοκομείο στην περιοχή Queens της Νέας Υόρκης.

Οι γιατροί διέταξαν τη Legaspi να μην αφήσει το κρεβάτι της για να αποφύγει τραυματισμούς. Χορήγησαν επίσης θεραπείες στην 72χρονη, αλλά η θεραπεία δεν βελτίωσε την κατάστασή της 10 ημέρες μετά την εισαγωγή της. Ακολουθώντας τη συμβουλή του εμπειρογνώμονα της θρομβοπενίας, Dr. James Bussel, οι γιατροί άλλαξαν την πορεία της θεραπείας τους – με καλά αποτελέσματα. Ο αριθμός των αιμοπεταλίων της Legaspi αυξήθηκε σε πάνω από 70.000 μέσα σε δύο ημέρες και έφυγε από το νοσοκομείο στις 2 Φεβρουαρίου.

Ο Bussel αναγνώρισε ότι υπάρχει σίγουρα μια σχέση μεταξύ των εμβολίων και αυτής της σπάνιας διαταραχής του αίματος.

Αυτός και ο συνάδελφός του Δρ. Eun-Ju Lee μελέτησαν 15 περιπτώσεις θρομβοπενίας που αναπτύχθηκαν μετά τη λήψη εμβολίων κατά του COVID-19 και έγραψαν σχετικό άρθρο. Το άρθρο βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση και θα δημοσιευτεί σε ιατρικό περιοδικό.

Τι ισχύει

Οι δυο περιπτώσεις τις οποίες χρησιμοποιoύν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα ως τεκμήρια για τον ισχυρισμό πως το mRNA εμβόλιο για τον SARS-CoV-2 τους προκάλεσε θρομβοκυτοπενία προήλθαν, μαζί με τις υπόλοιπες αναφερόμενες περιπτώσεις, από το σύστημα καταγραφών VAERS. [πηγή 1][πηγή 2]

Το VAERS (Vaccine Adverse Events Reporting System) χρησιμοποιείται ως μέσο συλλογής αναφορών από πολίτες για πιθανές παρενέργειες από λήψη εμβολίων.

H χρήση δεδομένων από το VAERS ως τεκμήρια για υποστήριξη σύνδεσης οποιουδήποτε εμβολίου με πρόβλημα υγείας είναι ότι, αφενός δεν ζητείται απαραίτητα τεκμηρίωση από τη σελίδα για τα αναφερόμενα προβλήματα υγείας και αφετέρου αυτές οι καταγραφές, ακόμα και αν είναι ακριβείς, δεν αποδεικνύουν αιτιώδη σχέση μεταξύ του αναφερόμενου προβλήματος και του εμβολίου. Πιο απλά, το γεγονός ότι κάποιος έλαβε ένα εμβόλιο και μετά από μερικές ώρες ή ημέρες εμφάνισε ένα ιατρικό πρόβλημα δε σημαίνει ότι το εμβόλιο προκάλεσε αυτό το πρόβλημα. Η χρονική συσχέτιση δεν συνεπάγεται αιτιότητα, κάτι που τονίζει και η ίδια η σελίδα του VAERS. [πηγή]

Μετάφραση: Η σελίδα του VAERS δέχεται αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες και αντιδράσεις που προκύπτουν μετά από τον εμβολιασμό. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, οι κατασκευαστές εμβολίων και το κοινό μπορούν να καταθέτουν αναφορές στο σύστημα μας. Ενώ είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε την ασφάλεια των εμβολίων, μόνο οι αναφορές από το VAERS δεν είναι αρκετές για να τεκμηριωθεί αν ένα εμβόλιο προκάλεσε ή συνέβαλε σε μια ανεπιθύμητη ενέργεια ή ασθένεια. Οι αναφορές μπορεί να περιέχουν πληροφορίες οι οποίες είναι ημιτελείς, ανακριβείς, συμπτώσεις ή μη επαληθεύσιμες.

Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna έχουν δηλώσει πως είναι ενήμερες για τις υπό εξέταση περιπτώσεις τις οποίες εξετάζουν αλλά δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο εμβολιασμός ευθύνεται για την εμφάνιση θρομβοκυτοπενίας στους εν λόγω ασθενείς.

Τα δεδομένα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) για ανεπιθύμητες ενέργειες από τα διαθέσιμα mRNA εμβόλια για τον SARS-CoV-2, μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2021, δείχνουν επίσης πως δεν υπάρχει στατιστικά σημαντικός κίνδυνος ανάπτυξης θρομβοκυτοπενίας. Μάλλιστα, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν φαίνεται ότι ο αριθμός των περιπτώσεων που ανέπτυξαν αυτή τη διαταραχή συνιστά απόκλιση από τον στατιστικό μέσο όρο, ή πιο απλά δεν άλλαξε ο αριθμός των ατόμων που αναμένονταν να αναπτύξουν αυτή τη διαταραχή ούτως ή άλλως. [πηγή 1][πηγή 2]

Τέλος, σε δήλωση του σχετικά με το θέμα, ο οργανισμός American Society of Hematology δήλωσε επίσης πως οι ελάχιστες περιπτώσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής δεν αποδεικνύεται πως σχετίζονται με το εμβόλιο, ενώ ξεκαθαρίζουν πως το ρίσκο από την άρνηση του εμβολιασμού είναι πολύ μεγαλύτερο. [πηγή]

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα εξεταζόμενα στοιχεία ο ισχυρισμός ότι τα διαθέσιμα εμβόλια mRNA για τον SARS-CoV-2 ευθύνονται για ανάπτυξη θρομβοκυτοπενίας σε άτομα που εμβολιάστηκαν πρόσφατα συνιστά παραπληροφόρηση. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν προς υποστήριξη του αναφερόμενου ισχυρισμού προέρχονται από τη σελίδα καταγραφής ανεπιθύμητων ενεργειών VAERS. Η ίδια η σελίδα του φορέα καθιστά σαφές πως τα δεδομένα που αναρτώνται σε αυτή δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς απόδειξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ ενός οποιουδήποτε εμβολίου και κάποιας αναφερόμενης ιατρικής διαταραχής.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.