Ποιοι είμαστε
Αρχική Κινδυνολογία και παραπληροφόρηση για τα mRNA εμβόλια από Έλληνα ψυχίατροΥΓΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Κινδυνολογία και παραπληροφόρηση για τα mRNA εμβόλια από Έλληνα ψυχίατρο

16 Μαρ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 είναι στη χειρότερη περίπτωση μια βαριά γρίπη.

Συμπέρασμα 1:

Υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ της νόσου COVID-19 και της γρίπης, όπως ο ρυθμός μετάδοσης, το χρονικό πλαίσιο παρουσίασης συμπτωμάτων και ανάρρωσης και περαιτέρω επιπλοκές στον οργανισμό. Η πιο σημαντική διαφορά είναι το επίπεδο θνητότητας το οποίο είναι πολύ υψηλότερο για την νόσο COVID-19 από ότι για την γρίπη.

Ισχυρισμός 2:

Το 70% του πληθυσμού έχει αλλεργία στην PEG που περιέχεται στα mRNA εμβόλια.

Συμπέρασμα 2:

Σύμφωνα με τη διαθέσιμη βιβλιογραφία τα καταγεγραμμένα περιστατικά αλλεργίας στην PEG είναι ελάχιστα και δεν αντιστοιχούν σε καμία περίπτωση στο 70% του πληθυσμού.

Ισχυρισμός 3:

Τα mRNA εμβόλια αποτελούνται από θραύσματα γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 και διαφόρων RNA ιών. Κανείς δεν ξέρει πώς θα δράσει και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τροποποίησης του ανθρώπινου DNA και του DNA των μιτοχονδρίων.

Συμπέρασμα 3:

Το mRNA το εμβολίων αποτελεί συνθετικό mRNA που παράχθηκε χρησιμοποιώντας ως πρότυπο πλασμιδιακό DNA. Το mRNA τον εμβολίων μεταφέρει την οδηγία για τη σύνθεση της πρωτεΐνης-ακίδας του ιού SARS-CoV-2 στο κύτταρο, την οποία θα εκθέσει στην επιφάνεια του, προκειμένου να αναγνωριστεί ως αντιγόνο και να ξεκινήσει η ανασοαπόκριση. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα στο κυτταρόπλασμα και δεν υπάρχει μηχανισμός που να επιτρέπει στο mRNA των εμβολίων να εισέλθει στον πυρήνα που βρίσκεται το DNA αλλά ούτε και στα μιτοχόνδρια. Δεν υπάρχει τρόπος να τροποποιηθεί το DNA του πυρήνα ή το DNA των μιτοχονδρίων από το mRNA των εμβολίων.

Ισχυρισμός 4:

Τα παραδοσιακά εμβόλια περιέχουν επιβλαβείς για τον οργανισμό τοξίνες όπως το αλουμίνιο και ο υδράργυρος.

Συμπέρασμα 4:

Το αλουμίνιο βρίσκεται σε αρκετά εμβόλια με τη μορφή ενώσεων που ονομάζονται “άλατα του αλουμινίου”, ενώ ο υδράργυρος δεν είναι ο υγρός μεταλλικός υδράργυρος, αλλά μια οργανομεταλλική ένωση που περιέχει μέσα της και το στοιχείο του υδραργύρου, τη “θειομερσάλη”. Η επικινδυνότητα των δύο αυτών ενώσεων καθώς και η σύνδεση τους με διάφορες ασθένειες έχει καταρριφθεί από πληθώρα επιστημονικών μελετών.

Σε συνεντεύξεις που κυκλοφόρησαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο με καλεσμένο τον ψυχίατρο κ. Κλεάνθη Γρίβα, εντοπίζουμε πληθώρα ανυπόστατων ισχυρισμών που αφορούν τη λειτουργία των mRNA εμβολίων καθώς και σωρεία συνωμοσιολογικών ισχυρισμών σχετικά με την πανδημία. Στο επίκεντρο των ισχυρισμών βρίσκεται η κινδυνολογία περί τροποποίησης του ανθρώπινου γενετικού υλικού στον πυρήνα των κυττάρων καθώς και του γενετικού υλικού των μιτοχονδρίων του κυττάρου. Ωστόσο το εν λόγω αφήγημα, στερείται πλήρους επιστημονικής βάσης.

Συνέντευξη 4/1/2020:

Συνέντευξη 14/2/2020:

Ανάλυση ισχυρισμών

Συνέντευξη 4/1/2020

[01:25]
Είναι προφανές ότι ο κορωνοϊός, οι κορωνοϊοί πρώτα πρώτα μας συνοδεύουν από την αρχέγονη περίοδο στη διαδρομή της ζωής της ανθρωπότητας, δεν είναι κάτι καινούριο. Απλά τώρα έχουμε εντοπίσει 32 περίπου υποοικογένειες κορωνοϊών από τις οποίες οι 5 ή 6 συμβαίνει να προκαλούν, οι άλλες είναι εντελώς αδιάφορες, δεν έχουν νοσογόνο αποτέλεσμα, οι 5 ή 6 μπορούν να προκαλέσουν κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες μια κατάσταση η οποία προσομοιάζει με γριπώδη συνδρομή και στην βαρύτερη περίπτωση μιλάμε για μία βαριά γρίπη. Λοιπόν, αντιμετωπίσαμε ένα σωρό γρίπες στο παρελθόν και ποτέ μέχρι σήμερα δεν πήραμε μέτρα δηλαδή δολοφονίας κυριολεκτικά της κοινωνία και της οικονομίας.

[14:35]
Δεν είναι τίποτα ο κορωνοϊός σε σχέση με αρρώστιες που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν.

Πράγματι, οι κορωνοϊοί αποτελούν μια πολύ μεγάλη οικογένεια RNA ιών, οι οποίοι μολύνουν κυρίως διάφορα ζώα αλλά και ανθρώπους. Από τη μεγάλη οικογένεια κορωνοϊών, μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 7 διαφορετικοί κορωνοϊοί οι οποίοι μπορούν να προσβάλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτοί ονομαστικά είναι οι HCoV-OC43, HCoV-HKU1, HCoV-229E, HCoV-NL63, MERS-CoV, SARS-CoV και SARS-CoV-2. [πηγή]

Εξ αυτών των 7 κορωνοϊών, οι τύποι OC43, HKU1, 229E και NL63 είναι υπεύθυνοι για περιπτώσεις κοινού κρυολογήματος με ήπιες έως και πιο σοβαρές λοιμώξεις της άνω και κάτω αναπνευστικής οδού, οι οποίες όμως πολύ σπάνια αποβαίνουν μοιραίες για τον οργανισμό. Πολύ πιο σοβαρές ασθένειες του αναπνευστικού με δυνητικά επικίνδυνες επιπλοκές για τον οργανισμό, προκαλούνται από τους κορωνοϊούς MERS-CoV, SARS-CoV και SARS-CoV-2. [πηγή]

Ο ισχυρισμός πως ο SARS-CoV-2 είναι στη χειρότερη περίπτωση μια βαριά γρίπη είναι πλήρως εσφαλμένος και αποτελεί σταθερό σημείο διαστρέβλωσης της σοβαρότητας της νόσου COVID-19 καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Η εν λόγω παρανόηση φαίνεται να πηγάζει από το γεγονός πως ορισμένα αρχικά συμπτώματα της γρίπης και της νόσου COVID-19, καθώς και ο τρόπος μετάδοσης τους, παρουσιάζουν ομοιότητες.

Ωστόσο, υπάρχουν βασικές διαφορές όπως ο ρυθμός μετάδοσης, το χρονικό πλαίσιο παρουσίασης συμπτωμάτων και ανάρρωσης και περαιτέρω επιπλοκές στον οργανισμό. Η πιο σημαντική διαφορά όμως, η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο από την εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2, είναι το επίπεδο θνητότητας το οποίο είναι πολύ υψηλότερο για την νόσο COVID-19 από ότι για την γρίπη. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC), κατά την περίοδο της εποχικής γρίπης για το διάστημα 2018-2019, οι εκτιμώμενοι συνολικοί θάνατοι από γρίπη στις ΗΠΑ ανήλθαν στους 34,157, ενώ από τις 21 Ιανουαρίου 2020 έως την 1η Μαρτίου 2021 οι θάνατοι από COVID-19 ανέρχονται στους 511,839. [πηγή 1][πηγή 2]

Επιπροσθέτως, όπως προαναφέραμε, η νόσος COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες και σε πολλές περιπτώσεις μοιραίες για τη ζωή επιπλοκές κατά τη διάρκεια της μόλυνσης, κυρίως σε άτομα είτε μεγάλης ηλικίας είτε με υποκείμενα νοσήματα όπως άσθμα, διαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήματα και ούτω καθεξής.

Αξίζει ωστόσο να επισημάνουμε πως, σύμφωνα με τους επίσημους φορείς υγείας, και καθώς συλλέγονται συνεχώς νέα δεδομένα, παρατηρείται ότι, ακόμα και σε νέους ή προηγουμένως υγιείς ανθρώπους, η νόσος COVID-19 παρουσιάζει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, όπως για παράδειγμα χρόνια βλάβη στους πνεύμονες, το καρδιαγγειακό ή το νευρικό σύστημα, κόπωση και μυϊκούς πόνους. Ιδιαίτερα, όμως, σε άτομα με προηγουμένως υποκείμενα καρδιαγγειακά προβλήματα, ο κίνδυνος για μακροπρόθεσμες επιπλοκές αντίστοιχης φύσης φαίνεται αρκετά αυξημένος. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή4][πηγή 5][πηγή 6][πηγή 7][πηγή 8][πηγή 9][πηγή 10]

Όσον αφορά τα διάφορα μέτρα (κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας, περιορισμός μετακινήσεων και ούτω καθεξής) που επιστρατεύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη μετάδοση της νόσου, κρίθηκαν απαραίτητα λόγω του γρήγορου ρυθμού μετάδοσης και της υψηλής θνητότητας της νόσου. Ένας όμως ακόμη βασικός λόγος ήταν η απουσία κάποιας αποτελεσματικής θεραπευτικής μεθόδου και, το πιο σημαντικό, η μη ύπαρξη εμβολίου.

Σύμφωνα λοιπόν με την επιδημιολογική εικόνα της νόσου COVID-19, κατέστη σημαντικό να εφαρμοστούν μέτρα που θα περιορίσουν την εξάπλωση της, αφενός για να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι θάνατοι και αφετέρου να μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει στη διαχείριση της κατάστασης μέχρι να είναι διαθέσιμο ένα αποτελεσματικό εργαλείο αντιμετώπισής της. [πηγή]

Ενδεικτικά, τα πρώτα εμβόλια τα οποία πήραν άδεια για επείγουσα χρήση (Emergency Use Authorization) στις ΗΠΑ και έπειτα στην ΕΕ ήταν τα mRNA εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021 αντίστοιχα. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]


Συνέντευξη 4/1/2020

[16:40]
Δεν είναι εμβόλιο. Εμβόλιο “Φρανκενστάιν”. Και γιατί είναι εμβόλιο Φρανκενστάιν τώρα, αν μου επιτρέπεται. […]
Μου βάζουνε χρησιμοποιώντας σαν όχημα, για να εισχωρήσει αυτό το συνθετικό mRNA στο κύτταρο μου, σαν όχημα μια κάψουλα η οποία αποτελείται από μία ουσία γνωστή ως PEG, στην οποία έχει αποκτήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, γιατί περιέχεται σε πάρα πολλά στοιχεία διατροφικά, είναι χημική ουσία έτσι, λοιπόν, έχει αποκτήσει ευαισθησία. Δηλαδή αν έρθει σε επαφή ο άνθρωπος που έχει αποκτήσει ευαισθησία στην PEG θα εκδηλώσει το λιγότερο έντονη αλλεργία ή αλλεργικό σοκ.
Λοιπόν, στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι περίπου το 70% του πληθυσμού, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης τροφίμων σκουπιδιών, δηλαδή βιομηχανοποιημένων τροφίμων, έχουν αναπτύξει ευαισθησία στην PEG. Και γι’ αυτό ακριβώς, οι πρώτες εκδηλώσεις που έχουμε μετά τον εμβολιασμό είναι αντιδράσεις αλλεργικού χαρακτήρα, δηλαδή σοβαρές αλλεργίες ή αλλεργικό σοκ που επιβάλλει ιατρική αντιμετώπιση.


Συνέντευξη 14/2/2020

[06:20]
Για να διατρηθεί η κυτταρική μεμβράνη έχουν εφεύρει μια άλλη καταπληκτική σατανικού χαρακτήρα εφεύρεση, ένα όχημα. Δηλαδή περιβάλλεται από μια σειρά από λιπώδεις ουσίες, ανάμεσα στις οποίες, 8 είναι αυτές οι ουσίες […] από τις οποίες η μία, η PEG, είναι μια ουσία στην οποία έχει αναπτύξει ευαισθησία, δηλαδή αλλεργία, το 70% του πληθυσμού. Ο οιοσδήποτε κάνει χρήση για παράδειγμα καλλυντικών είναι σίγουρο ότι έχει αναπτύξει, ξέχωρα από αυτά που περιέχουν στη διατροφή, λέω για τα καλλυντικά μόνο, είναι βασικό στοιχείο της καλλυντικής βιομηχανίας […] όλες οι γυναίκες που έχουνε κάνει για παράδειγμα, ή οι άντρες έτσι, προσθαφαιρέσεις για να γίνουν ωραιότεροι, χείλια, μάγουλα κτλ, έχουν πρόβλημα αλλεργίας απέναντι στην PEG.

Ρωτώ λοιπόν, με ποια ηθική προτείνει κάποιος να εισαχθεί μία ουσία η οποία προκαλεί εξ αντικειμένου αλλεργία σε αυτόν που την παίρνει; Και μιλάμε για ποσοστό μεγάλο, 70% είναι περίπου αυτοί που έχουν αναπτύξει (αλλεργία), γιατί ένα 70% στον ανεπτυγμένο κόσμο χρησιμοποιεί καλλυντικά συστηματικά.

Αρχικά, ο κ. Γρίβας ισχυρίζεται πως το 70% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει αλλεργία στην χημική ουσία PEG. Έπειτα κάνει τον ίδιο ισχυρισμό για το 70% του πληθυσμού γενικά με την αιτιολογία πως αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί στα άτομα που χρησιμοποιούν καλλυντικά συστηματικά. Πέρα λοιπόν από την προφανή ασυνέπεια στις δηλώσεις του, για καμία εκδοχή του ισχυρισμού του δεν αναφέρεται σε κάποια επίσημη μελέτη η έρευνα που να υποστηρίζει τα εν λόγω δεδομένα.

Συνοπτικά, η χημική ουσία πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG) είναι ένα πολυμερές το οποίο χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως στη φαρμακοβιομηχανία και συχνά εμπεριέχεται σε ορισμένα προϊόντα ομορφιάς. [πηγή 1][πηγή 2]

Είναι γεγονός πως υπάρχουν πολλές ουσίες οι οποίες ενδέχεται να είναι αλλεργιογόνες για κάποιους ανθρώπους, όπως η γύρη, διάφορα τρόφιμα, συστατικά φαρμάκων, προϊόντα ομορφιάς, απορρυπαντικά, τοξίνες από τσιμπήματα εντόμων και ούτω καθεξής. Επίσης, σύμφωνα με τη διαθέσιμη βιβλιογραφία, υπάρχουν όντως αναφορές για περιστατικά αλλεργικής αντίδρασης σε ορισμένα πολυμερή PEG. Ωστόσο, η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορούν είτε μεμονωμένα περιστατικά, είτε παρουσιάζουν εξαιρετικά μικρά δείγματα (από 2 έως 10 ασθενείς). [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6]

Μάλιστα, σε σχετική δημοσιευμένη ανασκόπηση το εξεταζόμενο δείγμα επιβεβαιωμένων περιπτώσεων που παρουσίασαν υπερευαισθησία στην πολυαιθυλενογλυκόλη ήταν 37 άτομα στο χρονικό πλαίσιο από το 1977 έως το 2016, δηλαδή 37 περιπτώσεις σε διάστημα 39 ετών. Συνεπώς, οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στο 70% του πληθυσμού, ούτε εντοπίσαμε κάποια επίσημη έρευνα η μελέτη που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο.

Εν συνεχεία, να σημειώσουμε πως το λιπιδικό περίβλημα και των δύο mRNA εμβολίων αποτελείται από συνολικά 4 ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της PEG, και όχι 8, όπως αναφέρει ο κ. Γρίβας. [πηγή 1][πηγή 2]

Σε κάθε περίπτωση, όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα ή εμβόλια, η πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης σε οποιοδήποτε συστατικό των mRNA εμβολίων δεν έχει αγνοηθεί ούτε από τις παρασκευάστριες εταιρείες ούτε από τους αρμόδιους φορείς υγείας. Για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνει και το CDC, άτομα που έχουν ιστορικό με σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις είτε σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου, είτε συγκεκριμένα στην PEG, δεν συνίσταται να κάνουν το εμβόλιο. Επίσης, εάν κάποιος έχει ιστορικό αλλεργίας γενικά ή σε άλλο εμβόλιο, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον προσωπικό του γιατρό πριν λάβει κάποιο από τα διαθέσιμα εμβόλια. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος δε γνωρίζει, ή δεν είχε προηγουμένως κάποια αλλεργία σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου, αλλά εκδηλώσει αλλεργική αντίδραση μετά την 1η δόση, είτε ήπια είτε πιο σοβαρή, τότε δε συνίσταται να προχωρήσει στη 2η δόση. Επίσης, καθότι η πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης είναι γνωστή όπως είπαμε, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που ακολουθούνται στα εκάστοτε εμβολιαστικά κέντρα, όπως παρακολούθηση των εμβολιασμένων μετά τη λήψη των δόσεων, κατάλληλος εξοπλισμός για παροχή ιατρικής φροντίδας εάν χρειαστεί και ούτω καθεξής. [πηγή 1][πηγή 2]

Ο ισχυρισμός του κ. Γρίβα ότι “οι πρώτες εκδηλώσεις που έχουμε μετά τον εμβολιασμό είναι αντιδράσεις αλλεργικού χαρακτήρα, δηλαδή σοβαρές αλλεργίες ή αλλεργικό σοκ” αποτελεί διαστρέβλωση των επίσημων δεδομένων. Να σημειώσουμε πως η εν λόγω δήλωση έγινε στη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2021.

Όσον αφορά το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με επίσημη αναφορά του CDC, βάσει των δεδομένων που συλλέχθηκαν και εξετάστηκαν από το σύστημα VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System), για την πρώτη εμβολιαστική περίοδο στις ΗΠΑ, μεταξύ 14 και 23 Δεκεμβρίου του 2020, καταγράφηκαν 21 περιστατικά εκδήλωσης σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλαξία) μετά τη χορήγηση 1,893,360 δόσεων, δηλαδή 11.1 περιπτώσεις ανά ένα εκατομμύριο δόσεις. Για τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, όλοι οι ασθενείς έλαβαν άμεση ιατρική περίθαλψη, 4 εξ αυτών χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ενώ κανείς δεν έχασε τη ζωή του. [πηγή]

Αντιστοίχως, για το εμβόλιο της Moderna, για την πρώτη εμβολιαστική περίοδο στις ΗΠΑ, μεταξύ 21 Δεκεμβρίου 2020 και 10 Ιανουαρίου 2021, καταγράφηκαν 10 περιστατικά αναφυλαξίας μετά τη χορήγηση 4,041,396 δόσεων, δηλαδή 2.5 περιπτώσεις ανά ένα εκατομμύριο δόσεις. Για τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, όλοι οι ασθενείς έλαβαν άμεση ιατρική περίθαλψη, 6 εξ αυτών χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ενώ κανείς δεν έχασε τη ζωή του. [πηγή]

Τέλος, σύμφωνα με μετέπειτα αναφορά, από την εκκίνηση των εμβολιασμών με τα δύο mRNA εμβόλια στις ΗΠΑ έως και 18 Ιανουαρίου 2021, για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech καταγράφηκαν συνολικά 50 περιπτώσεις αναφυλαξίας σε 9,943,247 δόσεις, και για το εμβόλιο της Moderna καταγράφηκαν 21 περιπτώσεις σε 7,581,429 δόσεις. [πηγή]

Καθίσταται λοιπόν σαφές πως σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα δεδομένα, οι πιθανότητες εκδήλωσης καθώς και τα πραγματικά περιστατικά σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης αντιστοιχούν σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά. Κατά συνέπεια, εκτός του ότι δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη σύνδεση των περιστατικών αναφυλαξίας με την PEG, σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύουν πως τα δύο αυτά εμβόλια είναι επικίνδυνα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, πόσω μάλλον για το ανυπόστατο 70% το οποίο επικαλέστηκε ο κ. Γρίβας. [πηγή 1][πηγή 2]


Συνέντευξη 4/1/2020

[19:45]
Στο κύτταρο μου δεν υπάρχει μόνο ένα γενετικό υλικό, δηλαδή εννοώ το DNA μου που είναι η αποθήκη των πληροφοριών χάρη στις οποίες διαμορφώνομαι, εσείς εγώ και όλος ο κόσμος, κάθε μορφή ζωής δηλαδή, λοιπόν, και το RNA το αγγελιοφόρο, που μεταφέρει τις πληροφορίες από το DNA στις πρωτεΐνες, υπάρχουν δύο γενετικά συστήματα. Αυτό δεν το πρόσεξε κανείς. Υπάρχει και το γενετικό σύστημα κάποιων οργανιδίων του κυττάρου, των μιτοχονδρίων, το οποίο είναι φτωχό σε σχέση με το υπόλοιπο τμήμα του γενετικού μου συστήματος, του κανονικού γενετικού συστήματος του κυττάρου, και το DNA του έχει αποθηκευμένες πληροφορίες για τη διαμόρφωση 13 πρωτεϊνών, οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία των μιτοχονδρίων και για την παραγωγή ενέργειας απ’ τα μιτοχόνδρια. […]

Άρα λοιπόν το ερώτημα είναι, αυτή η συνθετική αγγελιοφόρος ουσία RNA, που θα μπει στο κύτταρο μου, λένε ξέρουν πώς θα δράσει, που δεν ξέρουν, κανείς δεν μπορεί να το ξέρει αυτό, πώς θα δράσει στο DNA για να το εξαναγκάσει το κύτταρο να δώσει πληροφορίες για τη σύνθεση αντισωμάτων. Στο άλλο όμως το DNA πως θα δράσει; Κανείς δε μας το έχει πει αυτό. Και υπόψη ότι εάν κάποια από αυτές τις 13 πρωτεΐνες, τις οποίες παράγουν τα μιτοχόνδρια, δηλαδή οι μπαταρίες του κάθε κυττάρου, λοιπόν, τα καθιστούν μη λειτουργικά με απροσμέτρητες συνέπειες στη συνολική λειτουργία του οργανισμού του ζωντανού.  

[22:34]
Πρέπει να καταλάβουμε ένα πράγμα, από τη στιγμή που μπει μία συνθετική αγγελιοφόρος ουσία RNA, αγγελιοφόρο RNA, στο κύτταρο μου, δεν υπάρχει κανένας επίγειος θεός που να μπορεί να μου προσδιορίσει τι οδηγίες θα μεταφέρει από το DNA στις πρωτεΐνες, γιατί αυτό είναι, σχηματισμός των πρωτεϊνών, και στη συνέχεια, γιατί είναι αμφίδρομη η διαδρομή δεν είναι μονόδρομη, και από τις πρωτεΐνες στο DNA. Δηλαδή που σημαίνει, ότι υπάρχει βάσιμος κίνδυνος τροποποίησης της κατάστασης του DNA. 
  

Συνέντευξη 14/2/2020

[01:00]
Να πούμε για τα εμβόλια καλύτερα. Κακώς τα αποκαλούμε εμβόλια, δεν είναι εμβόλια, εγώ τα ονομάζω εμβόλια Φρανκενστάιν. Δεν είναι εμβόλια, τα παραδοσιακά εμβόλια όπως τα ξέρουμε διαφοροποιούνται θεμελιωδώς, ποιοτικά δηλαδή, από αυτό το όπλο-εργαλείο μαζικής καταστροφής. […]

[02:10]
[…] Περιέχουν ένα συνθετικό σύνολο θραυσμάτων γενετικού υλικού ενός ιού, του περίφημου κορωνοϊου του SARS-CoV-2, και ουσιαστικά πρόκειται για μία κατάδειξη στην κόλαση. 

[05:45]
[…] Φτιάχνουν ένα κυριολεκτικά ακατανόητο κατασκεύασμα από θραύσματα RNA διαφόρων ιών και μου λένε ότι έχω ένα εμβόλιο.

[07:35]
[…] Αν υποθέσουμε ότι μπαίνει αυτό το πράγμα στον οργανισμό μου, εννοώ το όχημα ολόκληρο. Διαθέτει κάποιο GPS που θα το οδηγήσει να ενεργοποιήσει μόνο το γενετικό κώδικα το δικό μας, εννοώ το DNA, ούτως ώστε να δοθεί εντολή για την παραγωγή δεν ξέρω ποιον αντισωμάτων, δεδομένου ότι αποτελεί συνονθύλευμα θραυσμάτων από RNA διαφόρων ιών; Και επίσης έχει κάποιο GPS που θα το αποτρέψει να δράσει στο DNA των μιτοχονδρίων; Εδώ μιλάμε για μαύρη μαγεία δε μιλάμε για επιστήμη.

Εξετάζοντας την παραπάνω τοποθέτηση του κ. Γρίβα, και πέρα από την αντιεπιστημονική σύγκριση των mRNA εμβολίων με μαύρη μαγεία, εντοπίζουμε σημαντική έλλειψη κατανόησης τόσο του τρόπου λειτουργίας και παραγωγής των mRNA εμβολίων, όσο και των μηχανισμών λειτουργίας του ανθρώπινου κυττάρου εν γένει.

Το RNA και οι διάφορες υποκατηγορίες του διεξάγουν ποικίλες λειτουργίες στο κύτταρο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη βοήθεια στη σύνθεση πρωτεϊνών. Συγκεκριμένα για την πρωτεϊνοσύνθεση, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται μεταγραφή, οι πληροφορίες τις οποίες φέρει το DNA μας για την σύνθεση των πρωτεϊνών, κωδικοποιούνται σε mRNA, το οποίο έπειτα λειτουργεί ως μεταφορέας των οδηγιών αυτών. [πηγή 1][πηγή 2]

Το mRNA μεταφέρει τις οδηγίες του DNA για τη σύνθεση πρωτεϊνών στις “μηχανές παραγωγής πρωτεϊνών” του κυττάρου (ριβοσώματα), και αφού αυτές οι πληροφορίες μεταφραστούν σε πρωτεΐνες, το μόριο mRNA καταστρέφεται από άλλους κυτταρικούς μηχανισμούς. [πηγή]

Η διαδικασία “από DNA, σε mRNA, σε πρωτεΐνες” αποτελεί βασικό δόγμα της βιολογίας και είναι μονόδρομη, όχι αμφίδρομη, όπως εσφαλμένα αναφέρει ο κ. Γρίβας. Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός στο κύτταρο μας που να υποδεικνύει ή να επιτρέπει την μεταφορά πληροφοριών από τις πρωτεΐνες προς το DNA.

Ακολουθώντας την παραπάνω αρχή της βιολογίας, παράγεται και λειτουργεί το mRNA που περιέχουν τα αντίστοιχα εμβόλια (Pfizer/BioNTech και Moderna).

Από την αρχή της πανδημίας μας είναι γνωστή η γενετική αλληλουχία του ιού SARS-CoV-2 μέσα στην οποία βρίσκονται και οι οδηγίες για τη σύνθεση της γνωστής πρωτεΐνης-ακίδας (spike protein) που βρίσκεται στο περίβλημα του. Χρησιμοποιώντας αυτές τις γενετικές πληροφορίες, κατασκευάζεται ένα “βιβλίο οδηγιών” (πλασμιδιακό DNA), από το οποίο, μέσω εξειδικευμένων εργαστηριακών διεργασιών, παράγονται εν τέλει τεχνητά μόρια mRNA, τα οποία χρησιμοποιούνται στα τελικά εμβόλια. [πηγή 1][πηγή 2]

Μόλις το mRNA των εμβολίων εισέλθει στο κυτταρόπλασμα, μεταφέρει στα ριβοσώματα του κυττάρου την οδηγία για το πώς να συνθέσουν την πρωτεΐνη-ακίδα του ιού SARS-CoV-2, την οποία ο οργανισμός θα αναγνωρίσει ως αντιγόνο. Μετά τη σύνθεσή της, το κύτταρο εκθέτει αυτή τη πρωτεΐνη στο περίβλημα του, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της ανοσοαπόκρισης. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της μετάφρασης του mRNA από τα ριβοσώματα, το μόριο θα αποδομηθεί. [πηγη 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Συνεπώς ο ισχυρισμός του κ. Γρίβα πως κανείς δεν ξέρει πως θα δράσει το mRNA των εμβολίων είναι πλήρως ανυπόστατος.

Καθίσταται, επίσης, σαφές πως το mRNA των εμβολίων δεν αποτελείται από θραύσματα γενετικού υλικού του ιού SARS-CoV-2 αλλά ούτε και από σύνολο θραυσμάτων RNA διαφόρων ιών, όπως εσφαλμένα δηλώνει ο κ. Γρίβας. Ο ιός SARS-CoV-2 είναι RNA ιός και δεν διαθέτει από μόνος του μηχανισμούς παραγωγής mRNA για τη σύνθεση των πρωτεϊνών του, ενώ η αναφορά σε θραύσματα από διάφορους RNA ιούς είναι εντελώς άσχετη με οποιοδήποτε εμβόλιο για την COVID-19. [πηγή 1][πηγή 2]

Εν συνεχεία, ο ισχυρισμός πως υπάρχει κίνδυνος το mRNA των εμβολίων να τροποποιήσει του DNA που βρίσκεται στον πυρήνα του κυττάρου ή το DNA των μιτοχονδρίων στερείται πλήρους επιστημονικής βάσης.

Όπως προαναφέραμε το mRNA των εμβολίων εισέρχεται στο κυτταρόπλασμα και έπειτα πηγαίνει στα ριβοσώματα, όπως συμβαίνει και με το mRNA του κυττάρου μας. Δεν υπάρχει τρόπος το mRNA που παράχθηκε στο κύτταρο μας να επιστρέψει στον πυρήνα. Ομοίως, δεν υπάρχει κάποιος κυτταρικός μηχανισμός που να επιτρέπει στο mRNA των εμβολίων να εισέλθει στον πυρήνα και συνεπώς να πλησιάσει το DNA μας ή να το τροποποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Το ίδιο ισχύει και για το DNA των μιτοχονδρίων. Τα μιτοχόνδρια αποτελούν εξειδικευμένα οργανίδια τα οποία, μεταξύ άλλων, διαθέτουν δικά τους ριβοσώματα και γονιδίωμα. Διαθέτουν επίσης δύο στρώσεις προστατευτικής μεμβράνης και δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός στο κύτταρο που να επιτρέψει να τις διαπεράσει και να εισέλθει εντός τους το mRNA των εμβολίων και να έρθει σε επαφή με το γενετικό τους υλικό. Μάλιστα, το κύτταρο δεν στέλνει καν μόρια mRNA στα μιτοχόνδρια, καθότι το συγκεκριμένο οργανίδιο συνθέτει μόνο του mRNA για τη μετάφραση των πρωτεϊνών του. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]


Συνέντευξη 4/1/2020

[26:00]
Τα εμβόλια πρώτα πρώτα κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες, αυτά που περιέχουν ιούς είτε απονεκρωμένους είτε αποδυναμωμένους, νεκρούς δηλαδή ή αποδυναμωμένους, λοιπόν, και τα… για να δράσει αυτός ο ιός όταν το παίρνουμε, όταν κάνουμε το εμβόλιο χρειάζεται ένα ενισχυτικό και επίσης χρειάζεται το εμβόλιο το ίδιο ένα συντηρητικό, γιατί αλλιώς εκφυλίζεται, χαλάει. Τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται περιστρέφονται γύρω από μία νευροτοξίνη που λέγεται υδράργυρος και τα ενισχυτικά περιστρέφονται γύρω από μια άλλη τοξίνη που λέγεται αλουμίνιο. […]

Ο υδράργυρος, έχει αποδειχτεί η ενοχή του σε ό,τι αφορά την πρόκληση μιας σειράς διαταραχών στα παιδιά με τα παιδικά εμβόλια, που η FDA αναγκάστηκε το 2001 να εκδώσει οδηγία στις παρασκευάστριες εταιρείες των εμβολίων να αφαιρέσουν τον υδράργυρο από τα παιδικά εμβόλια, έμεινε όμως στα εμβόλια των ενηλίκων. […]

Για παράδειγμα, μια εγκυμονούσα η θηλάζουσα μητέρα, δεν απαγορεύεται να κάνει τα εμβόλια γρίπης, ας κάνει τα εμβόλια άνετα, δε σημαίνει τίποτα. Ναι, αλλά ο υδράργυρος που περιέχεται στο εμβόλιο μεταφέρεται από τη μητέρα ή από τη θηλάζουσα μητέρα στο βρέφος.


Συνέντευξη 14/2/2020

[01:20]
[…] Δηλαδή, τα παραδοσιακά εμβόλια εμπεριείχαν έναν ιό ή ένα μικρόβιο απονεκρωμένο ή αποδυναμωμένο μαζί με κάποια άλλα άθλια τοξικά στοιχεία που θα αύξεναν τη δυνατότητα πρόκλησης αντίδρασης, όπως το αλουμίνιο για παράδειγμα, ή θα αύξεναν τη δυνατότητα συντήρησης του δραστικού υλικού, όπως ο υδράργυρος για παράδειγμα, τα οποία απαιτούσαν κατά μέσο όρο, με βάση τα στοιχεία που έχουμε για όλα τα εμβόλια που έχουν παραχθεί με τον παραδοσιακό τρόπο, κατά μέσο όρο 10,2 χρόνια. Αυτά έχουν παραχθεί μέσα σε 10 εβδομάδες, αυτή είναι η πρώτη διαφορά, και δεν περιέχουν βεβαίως αποδυναμωμένο ή απονεκρωμένο ιό.

Καταρχάς να σημειώσουμε πως τα διάφορα διαθέσιμα εμβόλια, ακόμα και πριν την ανάπτυξη εμβολίων για την COVID-19, δεν εμπίπτουν μόνο σε δύο κατηγορίες.

Υπάρχει η κατηγορία των εμβολίων με απενεργοποιημένο παθογόνο παράγοντα (inactivated vaccines) όπως για παράδειγμα το εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα και τη λύσσα. Υπάρχει η κατηγορία των εμβολίων με αποδυναμωμένο παθογόνο παράγοντα (live-attenuated vaccines) όπως το εμβόλιο για την ευλογία, την ανεμοβλογιά και το γνωστό MMR.

Επίσης, έχουμε τα εμβόλια υπομονάδων (subunit vaccines) όπως το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β, τον πνευμονιόκοκκο και άλλα. Επιπλέον, υπάρχει η κατηγορία των εμβολίων ιικού φορέα, μια τεχνολογία η οποία χρησιμοποιήθηκε και για το εμβόλιο κατά του ιού Ebola. [πηγή 1][πηγή2][πηγή 3][πηγή 4]

Τέλος, έχουμε τις κατηγορίες των εμβολίων mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna) και DNA (Inovio), που εφαρμόστηκαν για την COVID-19. Εξ αυτών, μέχρι την στιγμή συγγραφής του παρόντος άρθρου, σε κυκλοφορία υπάρχουν μόνο τα mRNA εμβόλια.[πηγή]

Πράγματι, το να αναπτυχθεί από το μηδέν μια νέα τεχνολογία για την παραγωγή ενός εμβολίου απαιτεί αρκετό χρόνο. Σύμφωνα, όμως, με τον ισχυρισμό του κ. Γρίβα ότι για τα παραδοσιακά εμβόλια χρειάζονται 10,2 χρόνια για να παραχθούν, τότε για το εμβόλιο της γρίπης, για παράδειγμα, θα χρειαζόταν 10 χρόνια από το ένα εμβόλιο στο άλλο. Ωστόσο, είναι γνωστό, πως λόγω μεταλλάξεων του ιού της γρίπης, έχουμε ετήσια παραγωγή νέων εμβολίων. Αυτό συμβαίνει γιατί προσαρμόζεται η ήδη υπάρχουσα τεχνολογία και δεν δημιουργείται από το μηδέν. Το ίδιο συνέβη και για την παραγωγή των mRNA εμβολίων. [πηγή 1][πηγή 2]

Η τεχνολογία των mRNA εμβολίων αναπτύσσεται εδώ και αρκετά χρόνια, γεγονός το οποίο συνέβαλε στη γρήγορη εφαρμογή της για την ανάπτυξη εμβολίων για την COVID-19. Επίσης, μεταξύ άλλων, ένας ακόμη λόγος για την τόσο άμεση παραγωγή των mRNA εμβολίων ήταν ότι η εν λόγω τεχνολογία δεν απαιτεί καλλιέργεια του ιού, όπως εξηγήθηκε και πιο πάνω. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι θεραπείες mRNA είχαν δοκιμαστεί σε ζώα ήδη από το 1990, και μία έκδοσή τους σε ανθρώπους ήδη από το 2010. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Επίσης, τα εμβόλια παραδοσιακά χρειάζονται έως και χρόνια για να εγγράψουν μέχρι μερικές χιλιάδες εθελοντές για τον έλεγχο της τρίτης φάσης (αποτελεσματικότητας και γενικευμένης ασφάλειας), και να περιμένουν αρκετά ώστε αυτοί να μολυνθούν με το επίμαχο μικρόβιο με φυσικό τρόπο. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, η ευαισθητοποίηση λόγω πανδημίας οδήγησε σε άμεση εγγραφή δεκάδων χιλιάδων εθελοντών, και λόγω της ευρύτητας και μεταδοτικότητας του SARS-CoV-2, μπόρεσαν να ασθενήσουν αρκετοί εθελοντές ώστε να υπάρξουν ισχυρά στατιστικά αποτελέσματα εντός λίγων μηνών.

Εν συνεχεία, με τον ψευδοεπιστημονικό ισχυρισμό πως διάφορα συστατικά, τα οποία εμπεριέχονται στα παραδοσιακά εμβόλια, αποτελούν τοξικές και επιβλαβείς για τον οργανισμό ουσίες έχουμε ασχοληθεί και σε παλιότερο άρθρο μας το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Όσον αφορά το αλουμίνιο, βρίσκεται σε αρκετά εμβόλια με τη μορφή ενώσεων που ονομάζονται “άλατα του αλουμινίου”. Αυτές οι ενώσεις ρυθμίζουν την απελευθέρωση του ενεργού συστατικού του εκάστοτε εμβολίου και βοηθούν στην διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος. [πηγή]

Παρότι οι ισχυρισμοί περί σύνδεσης ενώσεων αλουμινίου στα εμβόλια και προβλημάτων υγείας, για παράδειγμα χρόνιων νευρολογικών παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ, εμφανίζονται συχνά στους αντιεμβολιαστικoύς κύκλους, τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα μέχρι σήμερα δεν υποστηρίζουν τέτοια σύνδεση. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων, η οποία υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατόπιν εξέτασης των διαθέσιμων δεδομένων κατέληξε στο ότι δεν υποστηρίζεται σύνδεση μεταξύ των ενώσεων αλουμινίου στα εμβόλια και ανάπτυξης χρόνιων νευρολογικών παθήσεων.[πηγή]

Το αλουμίνιο μπορεί όντως να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως προβλήματα αναπνοής και συγκέντρωσης αλλά αυτά προκύπτουν από παρατεταμένη έκθεση μεγάλων ποσοτήτων σκόνης αλουμινίου σε περιβάλλον εργασίας.

Ο “υδράργυρος” στα εμβόλια δεν είναι ο υγρός μεταλλικός υδράργυρος, όπως για παράδειγμα αυτός που χρησιμοποιούνταν στα παλιά θερμόμετρα, αλλά μια οργανομεταλλική ένωση (ένωση που περιέχει μέσα της και το στοιχείο του υδραργύρου) με το όνομα “θειομερσάλη”, η οποία χρησιμοποιούνταν ως συντηρητικό ώστε το εμβόλιο να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Η χημική αυτή ένωση έχει εξεταστεί από χιλιάδες μελέτες ως προς την ασφάλειά της χωρίς να προκύψει ποτέ η παραμικρή ένδειξη για σύνδεση της θειομερσάλης με ενδεχόμενα προβλήματα υγείας, όπως η εκδήλωση κάποιας μορφής καρκίνου. Ένας από τους πιο διαδεδομένους ισχυρισμούς που προκύπτει από αντιεμβολιαστικούς κύκλους είναι η σύνδεση της θειομερσάλης και την πρόκληση αυτισμού σε παιδιά, κάτι το οποίο καταρρίπτεται από πληθώρα ερευνών. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6]

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), αναφέρουν ρητά πως δεν υφίσταται κίνδυνος από αυτή την ένωση στα εμβόλια. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Παρ’ όλα αυτά, λόγω της μεγάλης διάδοσης του ψευδοεπιστημονικού ισχυρισμού πως η εν λόγω ουσία ευθύνεται για προβλήματα (όπως ο αυτισμός), όντως το 1999 ζητήθηκε από την Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία η απόσυρση της ουσίας ως συστατικό από τα παιδικά εμβόλια προληπτικά, αλλά όχι γιατί βρέθηκε η οποιαδήποτε σύνδεση της θειομερσάλης με προβλήματα υγείας. Εν τέλη, το 1999 η θειμερσάλη αφαιρέθηκε από τα παιδικά εμβόλια, και το 2001 από όλα τα εμβόλια (και ενηλίκων) που ενδεχομένως την περιείχαν, με εξαίρεση τα εμβόλια για τη γρίπη. Επίσης να σημειωθεί πως το παιδικό εμβόλιο MMR δεν περιείχε ποτέ θειομερσάλη. [πηγή 1][πηγή 2]

Τέλος, καθότι η επικινδυνότητα της θειομερσάλης έχει καταρριφθεί πολλάκις, δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος κατά την εγκυμοσύνη ή το θηλασμό. Ο ισχυρισμός του κ. Γρίβα πως από μια εγκυμονούσα ή θηλάζουσα μητέρα που έχει κάνει το εμβόλιο της γρίπης, θα μεταφέρει υδράργυρο στο βρέφος, δεν υποστηρίζεται από κανένα επιστημονικό δεδομένο.


Συνέντευξη 4/1/2021

[27:51]
Δημοσιογράφος: Πάμε πάλι στο εμβόλιο Φρανκενστάιν, γιατί τόση βιασύνη, γιατί τόση επιμονή για το εμβόλιο αυτό; […] Πόσα γνωρίζουμε τελικά για αυτό το fast track, όπως έχετε γράψει πάλι σε πρόσφατο άρθρο σας, εμβόλιο που εμφανίστηκε μέσα σε μερικές εμβομάδες, σε ελάχιστους μήνες. Πόσα γνωρίζουμε απ’ τις μελέτες, τι έχει βγει στην επιφάνεια;

[28:47]
Κλεάνθης Γρίβας: Δε γνωρίζουμε τίποτα. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι τα δελτία τύπου, δηλαδή οι διαφημιστικές ανακοινώσεις των εταιρειών που τα παρασκευάζουν, αν θέλουμε να ‘μαστε ειλικρινείς. […]

[30:51]
Κλεάνθης Γρίβας: Η απόφαση της FDA, την οποία θα αναρτήσω, δεν λέει κανονική χρήση του εμβολίου, λέει πειραματική χρήση του εμβολίου, και των δύο εμβολίων mRNA, δηλαδή με άλλα λόγια μετατρέπουν ουσιαστικά το σύνολο των ανθρώπων που θα το κάνουν σε πειραματόζωα, αυτό σημαίνει πειραματική χρήση του εμβολίου.

Αρχικά, κάποιοι από τους λόγους που συντέλεσαν στην σχετικά γρήγορη ανάπτυξη των mRNA εμβολίων, καθώς και το για ποιο λόγο αυτό το εγχείρημα ήταν μείζονος σημασίας, σχολιάστηκαν πιο πάνω. Αφενός, η γνώση της εν λόγω τεχνολογίας υπήρχε ήδη, και αφετέρου, δεν υπήρχε άλλο αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, γεγονός το οποίο κατέστησε την ανάπτυξη λειτουργικού εμβολίου βασική προτεραιότητα για την επιστημονική κοινότητα.

Ο ισχυρισμός του κ. Γρίβα πως το μόνο που γνωρίζουμε για τα mRNA εμβόλια προκύπτει από τις διαφημιστικές ανακοινώσεις των αντίστοιχων παρασκευαστριών εταιρειών δεν ευσταθεί.

Όσον αφορά το mRNA εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, όλα τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών για όλες τις φάσεις (1-3) βρίσκονται δημοσιευμένα και ελεγμένα από ομότιμους σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά καθώς και στην επίσημη πλατφόρμα ClinicalTrials.Gov. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5]

Για το mRNA εμβόλιο της Moderna, είναι δημοσιευμένες και ελεγμένες από ομότιμους οι μελέτες και τα δεδομένα για τις κλινικές δοκιμές της φάσης 1 και 3. [πηγή 1][πηγή 2]

Τέλος, να διευκρινιστεί πως η άδεια που έχει δοθεί για τα δύο mRNA εμβόλια από τον FDA, είναι άδεια για επείγουσα χρήση (EUA-Emergency Use Authorization), και όχι άδεια για πειραματική χρήση, όπως ισχυρίζεται ο κ. Γρίβας. Πουθενά δεν αναφέρεται η λέξη “πείραμα” ή “πειραματική χρήση” στις αντίστοιχες ανακοινώσεις του FDA για την χορήγηση άδειας χρήσης των δύο mRNA εμβολίων.[πηγή 1][πηγή 2]

Συνέντευξη 4/1/2021

[38:53]
[…] Θα ήμουν πάρα πολύ ευχαριστημένος να νοσήσω από COVID και να το ξεπεράσω, γιατί έτσι θα έχω φυσική ανοσία δια βίου.

Σε αυτό το σημείο, ο ισχυρισμός πως κατόπιν μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2, ο οργανισμός αποκτά ανοσία δια βίου, είναι αυθαίρετος. Πέρα από το φαινόμενο “Long Covid”, δηλαδή την παρουσίαση μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας από την COVID-19 το οποίο αναλύθηκε πιο πάνω, τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως η ανοσία για την COVID-19 δεν είναι απαραίτητο πως διαρκεί δια βίου. Επιστημονικές μελέτες που έχουν εξετάσει το ζήτημα δείχνουν πως ενώ η ανοσία σε άτομα που πέρασαν τη νόσο ενδέχεται να κρατήσει αρκετούς μήνες, αυτή τείνει να παρουσιάζει φθίνουσα αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, στο ενδεχόμενο εξάπλωσης νέων μεταλλάξεων του ιού, η ανοσία από προηγούμενη μόλυνση ενδέχεται να μην έχει κάποιο αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ιός της γρίπης και η ετήσια ανανέωση εμβολίων λόγω μεταλλάξεων. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]


Συνέντευξη 14/2/2020

[09:15]
Δημοσιογράφος: Υπήρξε ανακοίνωση και από τις Νορβηγικές αρχές οι οποίες παραδέχονται την ύπαρξη 23 θυμάτων στη Νορβηγία.

Κλεάνθης Γρίβας: Σωστό είναι.

Όσον αφορά τους 23 αποθανόντες μετά τον εμβολιασμό στη Νορβηγία, αξίζει να σημειωθεί πως επρόκειτο για άτομα σε οίκους ευγηρίας, αρκετά μεγάλα σε ηλικία και με ήδη σοβαρά προβλήματα υγείας και με ασθένειες σε ήδη τελικό στάδιο για τη ζωή τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, καθημερινά πεθαίνουν σε οίκους ευγηρίας στη Νορβηγία κατα μέσο όρο 45 άνθρωποι. Η θάνατοι από φυσικά αίτια που συνέπεσαν με κάποιους εμβολιασμούς εμπίπτουν στην αναμενόμενη θνητότητα ατόμων αντίχοισης ηλικίας με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και δεν αποδεικνύουν αιτιώδη σχέση μεταξύ του εμβολίου και των θανάτων που προέκυψαν για αυτή την κατηγορία ατόμων. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]


Συνέντευξη 14/2/2020

[10:15]
Κλεάνθης Γρίβας: Πριν από 4 μέρες, στη Νέα Υόρκη, στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων το The Commons, στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης, η οποία δεν είχε μέχρι τώρα θηγεί ποτέ από τον κορωνοϊό, ούτε καν θετικά κρούσματα δε βρέθηκαν, όχι να νοσήσουν. Κάναν στους καημένους στους υπερήλικες αυτό το φονικό όργανο, το όπλο ολικής καταστροφής και μέσα σε τέσσερα 24ωρα είχανε 24 νεκρούς και 137 νοσούντες, σε ένα γηροκομείο πολυτελείας το οποίο δεν είχε μέχρι σήμερα ούτε καν θετικό κρούσμα.

Καταρχάς, η εν λόγω ιστορία δεν διαδραματίστηκε στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης, αλλά στην πόλη Auburn της περιφέρειας Cayuga της Νέας Υόρκης. Ο ισχυρισμός του κ. Γρίβα πως μέχρι τον εμβολιασμό δεν υπήρχαν καθόλου κρούσματα στη συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων είναι πλήρως ψευδής και ο συσχετισμός με το εμβόλιο είναι αυθαίρετος.

Αρχικά η είδηση για το ξέσπασμα κρουσμάτων COVID-19 στο The Commons δημοσιεύθηκε πρώτα στην ιστοσελίδα syracuse.com, έπειτα όμως διαστρεβλώθηκε από συνωμοσιολογικές και αντιεμβολιαστικές ιστοσελίδες όπως την Health Impact News οι οποίες διέδοσαν τον ισχυρισμό πως τα 137 κρούσματα και οι 24 θάνατοι οφείλονταν στο εμβόλιο.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις εκπροσώπου της εταιρείας Loretto, η οποία διαχειρίζεται το The Commons, στο ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuters, στη συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, υπήρχαν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 πριν την έναρξη των εμβολισμών.

Η Loretto επιβεβαιώνει πως το ξέσπασμα κρουσπάτων COVID-19 στο The Commons περιλάμβανε 24 κρούσματα έως τις 21 Δεκεμβρίου, πριν η Loretto ξεκινήσει τη χορήγηση εμβολίων στις 22 Δεκεμβρίου. Πραγματικά ευχόμαστε να εμβόλια να ήταν διαθέσιμα νωρίτερα προκειμένου να είχαμε προλάβει τις επιπτώσεις αυτού του ιού.

Σε άλλη δήλωση της, η Julie Sheedy της εταιρείας Loretto, ανέφερε πως το πρώτο θετικό κρούσμα καταγράφηκε στις 16 Δεκεμβρίου, ενώ τόνισε οτι ο ισχυρισμός που διαδίδεται από ορισμένες ιστοσελίδες ότι τα κρούσματα και οι θάνατοι στο The Commons οφείλονται στο εμβόλιο είναι ψευδής και παραπλανητικός. [πηγή 1][πηγή 2]

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ιδιαίτερα τα κρούσματα που σημειώθηκαν στο The Commons δε θα μπορούσαν να οφείλονται σε mRNA εμβόλιο, καθότι το εν λόγω εμβόλιο δεν περιέχει αποδυναμωμένο ή απενεργοποιημένο ιό, και η ανοσία επιτυγχάνεται με διαφορετικό τρόπο (όπως έχει αναλυθεί πιο πάνω), χωρίς να κάνει το άτομο να νοσεί έστω και ελαφρά από τον παθογόνο παράγοντα. [πηγή]

Τέλος, να σημειώσουμε όσον αφορά το αφήγημα περί πρόκλησης θανάτων εξ αιτίας του εμβολίου, καμία έγκριτη επιστημονική μελέτη, ανακοίνωση ή αναφορά ανεξάρτητου ιδρύματος ή επίσημου φορέα υγείας δεν έχει τεκμηριώσει μέχρι στιγμής αιτιώδη σύνδεση μεταξύ θανάτου και του εμβολίου. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]


Συμπέρασμα

Σύμφωνα με την ανωτέρω ανάλυση, καθίσταται σαφές πως οι ισχυρισμοί του κ. Γρίβα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα mRNA εμβόλια και τους μηχανισμούς δράσης τους, τα συστατικά παραδοσιακών εμβολίων και θανάτους που συνδέονται με τα mRNA εμβόλια στερούνται πλήρους επιστημονικής τεκμηρίωσης.