Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτή η λίστα ΔΕΝ αναφέρεται στους θανάτους από τους εμβολιασμούς στην ΕΕΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτή η λίστα ΔΕΝ αναφέρεται στους θανάτους από τους εμβολιασμούς στην ΕΕ

5 Απρ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

3,964 άτομα πέθαναν εξαιτίας του εμβολιασμού τους κατά της COVID-19, μεταξύ 7 και 13 Μαρτίου 2021 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συμπέρασμα:

Ο επίμαχος αριθμός αφορά περιστατικά που συσχετίζονται χρονικά και μόνο με τον εμβολιασμό, ενώ σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν έχουν διαπιστωθεί αυξημένοι θάνατοι από τις αρχές υγείας της ΕΕ ή των ΗΠΑ. Επίσης, ο αριθμός των χρονικά συσχετιζόμενων θανάτων είναι στην πραγματικότητα σημαντικά χαμηλότερος, καθώς το επίμαχο νούμερο αφορά συνολικά τους θανάτους από την αρχή των εμβολιασμών, και μετράει πολλαπλές φορές τους ασθενείς που πέθαναν σε αντιστοιχία με πολλαπλές παθήσεις.

Μεγάλη απήχηση στο ελληνικό διαδίκτυο γνώρισε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο 3,964 άτομα πέθαναν εξαιτίας του εμβολιασμού κατά της COVID-19, μεταξύ 7 και 13 Μαρτίου 2021 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πραγματικότητα όμως, ο ισχυρισμός βασίζεται σε σειρά παρανοήσεων και είναι ψευδής.

Το είδαμε στα capnews.me (αρχική πηγή), katohika.gr, attikanea.info, vhmavochas.gr, choratouaxoritou.gr, dimpenews.com, oimos-athina.blogspot.com, skeftomasteellhnika.blogspot.com

Τι ισχύει

Τα στοιχεία στα οποία βασίζονται τα δημοσιεύματα, αρχικά αλιεύτηκαν από βίντεο στο κανάλι Youtube “L’Aile à Stick”, στο οποίο δίνονται οδηγίες πρόσβασης στα δεδομένα παρενεργειών σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, όπως αυτά παρέχονται στη σχετική ευρωπαϊκή βάση δεδομένων EudraVigilance. Έπειτα τα στοιχεία αυτά διασκευάστηκαν από τον Patrice Gibertie, ένα Γάλλο μπλόγκερ, και εικόνες από αυτές τις διασκευές κυκλοφόρησαν στα υπό εξέταση ελληνικά δημοσιεύματα.

Η ομάδα ελέγχου ισχυρισμών του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) επικοινώνησε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για σχετικές διευκρινήσεις. Ο ΕΜΑ καταρχάς επισήμανε ότι οι παρενέργειες που αναφέρονται στη σχετική βάση δεδομένων αφορούν χρονικό συσχετισμό με τον εμβολιασμό, και όχι επιβεβαιωμένη σχέση αίτιου και αιτιατού, κάτι που τονίζεται και στην αρχική σελίδα της βάσης δεδομένων:

Ο ΕΜΑ σημείωσε επίσης ότι περίπου 12 χιλιάδες άτομα πεθαίνουν στην ΕΕ κάθε μέρα από διάφορες αιτίες, καθώς και ότι ο εμβολιασμός αφορά προς το παρόν κυρίως ηλικιωμένους, οι οποίοι και είναι πολύ πιθανότερο να πεθάνουν συμπτωματικά από κάποια άσχετη αιτία σε ένα σύντομο διάστημα παρακολούθησης. Συνεπώς, αιτιώδης συσχετισμός στοιχειοθετείται μόνο έπειτα από εξειδικευμένες μελέτες φαρμακοεπαγρύπνισης, οι οποίες είναι σε λειτουργία από την αρχή των δημόσιων εμβολιασμών.

Ως προς τα συμπεράσματα αυτών των μελετών μέχρι και τις 12 Μαρτίου, ο ΕΜΑ ανέφερε ότι, μετά από προσεκτική ανασκόπηση κάθε αναφοράς, καμιά περίπτωση θανάτου δε θεωρήθηκε ότι παρουσιάζει αιτιώδη σχέση με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Στις πιο πρόσφατες παρουσιάσεις του σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19 (μέχρι τη στιγμή συγγραφής του άρθρου), o ΕΜΑ σημείωσε πως τα εμβόλια αυτά έχουν καλό προφίλ ασφαλείας σε σχέση με αυτά άλλων παθήσεων, ότι οι πιο συχνές παρενέργειές τους είναι ήπιες ή μέτριες και όλες τους παροδικές, και ότι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις ή θρομβώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες. Η ενδεχόμενη αιτιώδης σχέση με τις θρομβώσεις μελετάται ακόμη, ενώ αυτές παρουσιάζουν συχνότητα περίπου 1 περίπτωση ανά εκατομμύριο ως προς το εμβόλιο της AstraZeneca. Επίσης, ο ΕΜΑ υπογράμμισε πως ο αριθμός των αναφερόμενων παρενεργειών χρειάζεται να τοποθετείται στο πλαίσιο του αριθμού των εμβολιασμών. Συγκεκριμένα για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, έχουμε 94.3 χιλιάδες αναφορές σε 42 εκατομμύρια δόσεις.

Αντίστοιχα ήταν και τα συμπεράσματα του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC) στην τελευταία ενημέρωσή του στις 25-3-2021, όπου σημείωσε πως «δεν έχει εντοπίσει μοτίβα στις αιτίες θανάτου που θα υποδείκνυαν πρόβλημα ασφαλείας αναφορικά με τα εμβόλια της COVID-19».

Ο Jean-Daniel Lelièvre, επικεφαλής του παραρτήματος μολυσματικών ασθενειών του Νοσοκομείου Henri-Mondor, δήλωσε στο AFP, ως προς τους θανάτους έπειτα από εμβολιασμούς:

Αυτό που μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι τα εμβόλια είναι καλά ανεκτά, είναι πως δεν υπάρχει αύξηση σε τέτοια επεισόδια στους εμβολιασμένους σε σχέση με αυτά που παρατηρούνται στην καθημερινότητα. Σχετικές μελέτες μάλιστα έχουν δείξει ότι υπήρξαν λιγότερες νοσηλείες ως προς όλες τις παθήσεις για τους εμβολιασμένους, καθώς σημειώνεται αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της θνητότητας της COVID-19.

Ο ΕΜΑ επισήμανε ακόμη στο AFP, πως τα στοιχεία αναφορικά με τους θανάτους σε σχέση με τα εμβόλια που παρουσίασε ο μπλόγκερ είναι εις διπλούν παραπλανητικά, καθώς, ενώ ο μπλόγκερ χρησιμοποίησε περιστατικά ανά πάθηση, θεώρησε πως όλα τους αναφέρονται σε ξεχωριστά άτομα. Αυτό δεν ισχύει, καθώς για παράδειγμα, ένας ασθενής που παρουσίασε και γαστρεντερικές διαταραχές και διαταραχές του νευρικού συστήματος και έπειτα πέθανε, μετριέται δύο φορές, επειδή περιλαμβάνεται και στις δύο αντίστοιχες κατηγορίες. Συνεπώς, τα συνολικά άτομα που πέθαναν σε χρονικό συσχετισμό με τον εμβολιασμό είναι λιγότερα απ’ όσα αναφέρει ο ισχυρισμός.

Τα ελληνικά δημοσιεύματα προχώρησαν και σε μία ακόμη διαστρέβλωση. Η βάση δεδομένων δεν παρέχει τα περιστατικά ανά εβδομάδα, αλλά συνολικά, από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι καταγραφές μέχρι και την πιο πρόσφατη ενημέρωση των στοιχείων.

Μετάφραση λεζάντας: «…δείτε τον αριθμό των ατομικών περιστατικών που εντόπισε η EudraVigilance για το TOZINAMERAN [σ.σ. εμβόλιο Pfizer-BioNTech] μέχρι και την 27/03/2021» / Πηγή: adrreports.eu

Αυτό σημειώνεται σε μία από τις εικόνες που δημιούργησε ο μπλόγκερ, την οποία όμως δεν παραθέτουν τα ελληνικά άρθρα (σε αντίθεση με άλλες):

Μετάφραση λεζάντας: Ο αριθμός των θανάτων από εμβόλια στην Ευρώπη, όπως καταγράφηκε επίσημα στις αρχές Μαρτίου 2021. [πηγή]

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι 3,964 άτομα πέθαναν εξαιτίας του εμβολιασμού τους κατά της COVID-19, μεταξύ 7 και 13 Μαρτίου 2021 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ψευδής.

Ο επίμαχος αριθμός αφορά περιστατικά που συσχετίζονται χρονικά και μόνο με τον εμβολιασμό, ενώ σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν έχουν διαπιστωθεί αυξημένοι θάνατοι από τις αρχές υγείας της ΕΕ ή των ΗΠΑ. Επίσης, ο αριθμός των χρονικά συσχετιζόμενων θανάτων είναι στην πραγματικότητα σημαντικά χαμηλότερος, καθώς το επίμαχο νούμερο αφορά συνολικά τους θανάτους από την αρχή των εμβολιασμών, και μετράει πολλαπλές φορές τους ασθενείς που πέθαναν σε αντιστοιχία με πολλαπλές παθήσεις.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.