Ποιοι είμαστε
Αρχική Νέα Σίλατα: Όχι, ιερέας ΔΕΝ δήλωσε πως η πόρτα της Εκκλησίας θα είναι κλειστή για τους εμβολιασμένους πιστούςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Νέα Σίλατα: Όχι, ιερέας ΔΕΝ δήλωσε πως η πόρτα της Εκκλησίας θα είναι κλειστή για τους εμβολιασμένους πιστούς

6 Μαΐ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ιερέας από τα Νέα Σίλατα Χαλκιδικής δήλωσε πως πρόκειται να απαγορεύσει την είσοδο σε πιστούς που φορούν μάσκα ή έχουν κάνει το εμβόλιο ή/και το τεστ για τον κορωνοϊό.

Συμπέρασμα:

Η υπό εξέταση φράση παρουσιάζεται εκτός πλαισίου αλλοιώνοντας το νόημα των δηλώσεων. Πρακτικά ο ιερέας δηλώνει πως θα μπορούσε να ενεργήσει με αυτό τον τρόπο (δηλαδή να απαγορεύσει την είσοδο των εμβολιασμένων πιστών στον ιερό ναό) ωστόσο δεν το πράττει καθότι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, αυτό "δεν θα συμβάδιζε με το θέλημα του Θεού το οποίο χαρακτηρίζεται από το σεβασμό στην ελευθερία του ανθρώπου".

Μεγάλη απήχηση γνώρισε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι ιερέας απαγόρευσε στους εμβολιασμένους αλλά και όσους φορούν μάσκα ή έχουν κάνει test για τον κορωνοϊό, να εισέρχονται στην εκκλησία. Εντούτοις, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει:

Παραδείγματα: thetoc.gr, xalkidikipolitiki.com, dikaiologitika.gr, lefkadaonline.gr, sport-fm.gr


Τι ισχύει;

Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί πως το υπό εξέταση βίντεο αποτελεί μέρος του εσπερινού της Μεγάλης Παρασκευής που έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Ν. Σιλάτων στις 30 Απριλίου και αναμεταδόθηκε ζωντανά διαμέσου του ομώνυμου καναλιού στην πλατφόρμα του YouTube. Μετά την τελετή των Αγίων Παθών του Κυρίου, ο ιερέας απήθυνε κήρυγμα στους παρευρισκομένους όπου μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:

Κήρυγμα του Ιερέα την Μ. Παρασκευή στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Νεα Σίλατα.

Το κείμενο της ομιλίας του ιερέα:

Να σας πω κάτι;

Μου επιτρέπετε;

Μην στεναχωρηθείτε. Θα σας στεναχωρήσω λίγο.

Για να το καταλάβετε. Θα σας το πω έτσι, χύμα.

Όποιος φοράει μάσκα, έχει κάνει το εμβόλιο και έχει κάνει και τα test δεν θα ξαναμπεί στην εκκλησία.

Λέω, όποιος, για να το καταλάβετε, έχει κάνει εμβόλιο, όποιος φοράει μάσκα και όποιος έχει κάνει τεστ για τον κορωνοϊό δεν θα μπει στην εκκλησία. Τέλος!


-(Χειροκρότημα)

Όχι, μη χειροκροτάτε. Στοπ! Μη χειροκροτάει κανένας. Σκανδαλίζεστε;

Ξέρετε τι είναι αυτό;

Ο διάβολος!

Ο διάβολος έτσι λέει: Όποιος δεν κάνει το εμβόλιο, όποιος δεν κάνει τα test, όποιος δεν υπακούσει στις εντολές του διαβόλου -γιατί διάβολος είναι αυτός- αυτός (σ.σ ο άνθρωπος), δεν έχει το δικαίωμα να δουλέψει, δεν έχει το δικαίωμα να πάει στην εκκλησία, δεν έχει το δικαίωμα να πάει στην υγεία, να έχει περίθαλψη, δεν έχει το δικαίωμα τα παιδιά του να πάνε στο σχολείο.

Το καταλάβατε; Το καταλάβατε αυτό;

Αυτό κάνει ο διάβολος, και ο Θεός κάνει το τελείως αντίθετο. Ποιο είναι αυτό;

“Παιδιά μου εγώ σας αγαπώ, κάντε ό,τι θέλετε”.

Αυτός είναι ο Θεός. είναι πολύ εύκολο για μένα να το εφαρμόσω αυτό, να ξέρετε είναι πάρα πολύ εύκολο.

Θα γίνει εδώ επανάσταση. Αλλά δεν είναι του θεού, όμως. Ναι;

Δεν είναι του θεού αυτό. Ο Θεός σέβεται απόλυτα την ελευθερία του ανθρώπου, σέβεται απόλυτα τις αδυναμίες των ανθρώπων.

Ο άνθρωπος ό,τι πράττει, αυτό και βρίσκει.

Γι’αυτό λοιπόν, σεβόμενοι ο ένας τον άλλον, είτε είμαστε απ’εδώ είτε είμαστε απ΄εκεί, όπου θέλει ο καθένας ας διαλέξει στη ζωή του να κάνει.

Αλλά να μην ενεργούμε όπως ενεργεί ο διάβολος, με καταδυναστεία, να μην ενεργούμε με φασισμό (…)

Εξετάζοντας τις δηλώσεις συνολικά, καθίσταται σαφές πως η φράση “όποιος φοράει μάσκα, έχει κάνει το εμβόλιο και έχει κάνει και τα test δεν θα ξαναμπεί στην εκκλησία” δεν ειπώθηκε με σκοπό την απαγόρευση εισόδου πιστών στην εκκλησία αν έχουν κάνει εμβόλιο ή/και τεστ για την COVID-19.

Πρακτικά ο ιερέας δηλώνει πως θα μπορούσε να ενεργήσει με αυτό τον τρόπο (δηλαδή να απαγορεύσει την είσοδο των εμβολιασμένων πιστών στον ιερό ναό) ωστόσο δεν το πράττει καθότι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, αυτό “δεν θα συμβάδιζε με το θέλημα του Θεού το οποίο χαρακτηρίζεται από το σεβασμό στην ελευθερία του ανθρώπου”.

Βέβαια, ο τρόπος που διατυπώθηκε η παραπάνω σκέψη, φαίνεται να μπέρδεψε τους παρευρισκομένους οι οποίοι μάλιστα έσπευσαν να χειροκροτήσουν τον ιερέα προτού ολοκληρώσει το συλλογισμό του αναγκάζοντας τον να σταματήσει τα χειροκροτήματα.

Τέλος είναι σκόπιμο να αναφερθεί πως, σύμφωνα με δήλωση του Μητροπολίτη Κασσανδρείας Νικόδημο στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha (στο σημείο 7:40), ο εν λόγω ιερέας έχει κληθεί ήδη σε απολογία ενώ αναμένεται εγγράφως η απολογία του. [πηγή]


Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι ο ιερέας των Νέων Σιλάτων δεν απαγόρευσε την είσοδο των εμβολιασμένων πιστών στον ιερό ναό κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του, την Μ. Παρασκευή. Αντίθετα, απέδωσε στο διάβολο την εν λόγω προσέγγιση ενώ ξεκαθάρισε πως αυτή δεν προσήκει στο θέλημα του Κυρίου, το οποίο υπηρετεί. Ως εκ τούτου, ο υπό εξέταση ισχυρισμός είναι παραπλανητικός και καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).