Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η νοσοκόμα που εμβολίασε τον Άντονι Χόπκινς δεν άδειασε το εμβόλιο στο δρόμοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, η νοσοκόμα που εμβολίασε τον Άντονι Χόπκινς δεν άδειασε το εμβόλιο στο δρόμο

11 Μαΐ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Η νοσοκόμα που εμβολίασε τον Άντονι Χόπκινς, άδειασε το εμβόλιο στο δρόμο.

Συμπέρασμα:

Ο Άντονι Χόπκινς έλαβε πλήρη εμβολιαστική δόση. Το περισσευούμενο υγρό που απεικονίζεται στο βίντεο είναι αποτέλεσμα του υπολειπόμενου όγκου που καταλαμβάνει τον "νεκρό χώρο" στο σύστημα της σύριγγας μετά τη χορήγηση της πλήρους δόσης.

Μεγάλη απήχηση γνώρισε ο ισχυρισμός πως η νοσοκόμα που εμβολίασε τον Άντονι Χόπκινς, άδειασε το εμβόλιο στο δρόμο. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: greeknewsondemand.com (αρχική πηγή), voicenews.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com, press-gr.com, sibilla-gr-sibilla.blogspot.com, oxafies.com, sinomosiologos.blogspot.com, skeftomasteellhnika.blogspot.com, paratolmosblog.blogspot.com

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

[Πηγή βίντεο]

Είναι αλήθεια;

Ο ισχυρισμός προέρχεται από το εξωτερικό και κυκλοφορεί τουλάχιστον από τοv Ιανουάριο 2021. Στην Ελλάδα έφτασε μέσω του αυτοαποκαλούμενου “ερευνητή – δημοσιογράφου” Ιωάννη Κουντούρη, ο οποίος “ειδικεύεται” στις θεωρίες συνωμοσίας που προβάλει μέσω της ιστοσελίδας του greeknewsondemand.com. Μερικά από τα δημοσιεύματά του κ. Κουντούρη τα οποία έχουμε καταρρίψει, μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ και εδώ.

Επειδή όπως αναφέραμε ήδη, ο ισχυρισμός ξεκίνησε από το εξωτερικό, ξένοι οργανισμοί ελέγχου γεγονότων έχουν ήδη προβεί σε καταρρίψεις για το εν λόγω θέμα. Σύμφωνα με το Reuters, ένας εκπρόσωπος του εμβολιαστικού κέντρου δήλωσε τα εξής μέσω email:

Το CHA HPMC διαχειρίζεται τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 χρησιμοποιώντας τυπικές σύριγγες που παρέχονται από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της κομητείας του Λος Άντζελες. Κάθε σύριγγα προετοιμάζεται προσεκτικά για να διασφαλιστεί ότι περιέχει τη σωστή ποσότητα εμβολίου και ο κ. Χόπκινς έλαβε πλήρη εμβολιαστική δόση. Το περισσευούμενο υγρό που απεικονίζεται στο βίντεο είναι αποτέλεσμα του υπολειπόμενου όγκου που καταλαμβάνει τον “νεκρό χώρο” στο σύστημα της βελόνας ΜΕΤΑ τη χορήγηση της πλήρους δόσης. Αυτό αναμένεται και ο “νεκρός χώρος” υπάρχει σε κάθε φάρμακο που χορηγείται με ένεση. Το εμβόλιο που υπάρχει στον “νεκρό χώρο” είναι αυτό που αποβλήθηκε από τη σύριγγα μετά την πλήρη δόση του εμβολίου στον Χόπκινς.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως όταν το έμβολο σε μια σύριγγα είναι πλήρως συμπιεσμένο, μια μικρή ποσότητα υγρού παγιδεύεται σε ένα σημείο, γνωστό και ως “νεκρός χώρος” (ή νεκρός όγκος).

Παράδειγμα σύριγγας χαμηλού και υψηλού “νεκρού” χώρου και το μέσο υγρό που απομένει μετά την ώθηση του εμβόλου (πηγή: Wikipedia)

Επιπλέον, το Associated Press και το Politifact επικοινώνησαν επίσης με το εμβολιαστικό κέντρο και ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου που χορήγησε το εμβόλιο επιβεβαίωσε ότι ο κ. Χόπκινς έλαβε πλήρη δόση εμβολίου. Η περίσσεια υγρού που είναι ορατή στο τέλος του βίντεο καταλάμβανε τον «νεκρό χώρο» στο σύστημα της σύριγγάς. Αυτό υπάρχει σε οποιοδήποτε φάρμακο χορηγείται με ένεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως ο ισχυρισμός ότι “η νοσοκόμα που εμβολίασε τον Άντονι Χόπκινς, άδειασε το εμβόλιο στο δρόμο” δεν είναι αληθής.

Fact-check for the sake of Democracy