Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, δεν “πιάστηκαν στα πράσα” να στήνουν κρούσματα κορωνοϊούΧωρίς κατηγορία

Όχι, δεν “πιάστηκαν στα πράσα” να στήνουν κρούσματα κορωνοϊού

19 Μαΐ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Ηθοποιοί πιάστηκαν στα πράσα να σκηνοθετούν κρούσματα κορωνοϊού.

Συμπέρασμα

Ο εικονιζόμενος άνδρας με τα μαύρα ρούχα, είναι ιδιωτικός υπάλληλος που βρισκόταν σε περιορισμό σε ξενοδοχείο, και μόλις εκδήλωσε συμπτώματα της COVID-19, οι υγειονομικές αρχές κλήθηκαν να τον παραλάβουν. Εξαιτίας του κινδύνου μόλυνσης άλλων ανθρώπων, ο άνδρας τοποθετήθηκε σε ειδική κάψουλα, και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με ασθενοφόρο.

Δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα υποστηρίζουν πως “ηθοποιοί πιάστηκαν στα πράσα να σκηνοθετούν κρούσματα κορωνοϊού”. Οι εν λόγω ισχυρισμοί ωστόσο είναι ψευδείς.

Παραδείγματα: greeknewsondemand.com (αρχική πηγή με βάση βίντεο που κυκλοφορεί στο Facebook), nikosxeiladakis.gr, alarm-rodos.gr, skeftomasteellhnika.blogspot.com, oparlapipas.gr


BINTEO

Το βίντεο τραβήχτηκε στις 10 Μαΐου στην πόλη Tuxpan του Μεξικό και κυκλοφόρησε μέσω Twitter.

https://twitter.com/nacho1577/status/1259298117230485509

Στις 10 Μαΐου, η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης διακόπηκε προσωρινά, εξαιτίας τεσσάρων ύποπτων κρουσμάτων.

Ο εικονιζόμενος άνδρας με τα μαύρα ρούχα, είναι ιδιωτικός υπάλληλος που βρισκόταν σε περιορισμό σε ξενοδοχείο, και μόλις εκδήλωσε συμπτώματα της COVID-19, οι υγειονομικές αρχές κλήθηκαν να τον παραλάβουν. Εξαιτίας του κινδύνου μόλυνσης άλλων ανθρώπων, ο άνδρας τοποθετήθηκε σε ειδική κάψουλα, και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Τα υπόλοιπα τρία κρούσματα παρέμειναν σε περιορισμό στο ξενοδοχείο.

Το όλο περιστατικό καλύφθηκε από τοπικά ΜΜΕ (παραδείγματα εδώ, εδώ και εδώ), και ουδέποτε υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης ή διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Street view

Μέχρι σήμερα (18/5), στο Μεξικό έχουν καταγραφεί πάνω από 49 χιλιάδες κρούσματα και 5.177 νεκροί.

Συνοψίζοντας, το βίντεο απεικονίζει άνδρα με ύποπτα συμπτώματα COVID-19, που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.