Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν ισχύει ότι παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της Johnson & JohnsonΣΑΤΙΡΑ

Δεν ισχύει ότι παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της Johnson & Johnson

28 Μαΐ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο διευθυντής της ιατρικής ομάδας της εταιρείας Johnson & Johnson Dr. Dwight K. Schrute υπέβαλε την παραίτησή του, καταγγέλλοντας στον FDA πως όλα τα εμβόλια για την COVID-19 αναπτύχθηκαν με τη χρήση εμβρυϊκών κυτταρικών σειρών που προέρχονται από αμβλώσεις.

Συμπέρασμα:

Στην πραγματικότητα, ο Dwight K. Schrute είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας, τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός Rainn Wilson στην αμερικάνικη σειρά The Office, και δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την εταιρεία Johnson & Johnson. Όσον αφορά τη χρήση κυτταρικών σειρών στην ανάπτυξη ορισμένων εμβολίων για την COVID-19, οι εν λόγω σειρές δεν περιέχονται στο τελικό προϊόν.

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστολόγια ο ισχυρισμός πως ο διευθυντής της ιατρικής ομάδας της Johnson & Johnson Dr. Dwight K. Schrute υπέβαλε την παραίτησή του, καταγγέλλοντας επίσης στον FDA πως όλα τα εμβόλια για την COVID-19 που έχουν ήδη κυκλοφορήσει, καθώς και όσα αναμένονται να κυκλοφορήσουν στο μέλλον, αναπτύχθηκαν με τη χρήση εμβρυϊκών κυτταρικών σειρών που προέρχονται από αμβλώσεις. Ωστόσο, ο Dwight K. Schrute είναι στην πραγματικότητα το όνομα ενός φανταστικού χαρακτήρα, τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός Rainn Wilson στην αμερικάνικη σειρά The Office, και δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την εταιρεία Johnson & Johnson.

Παραδείγματα: thesecretrealtruth.blogspot.com, news123.gr

Παράδειγμα της υπό εξέτασης δημοσίευσης στο Facebook:

Τι ισχύει

Αρχικά, θα πρέπει να τονιστεί, πως ο “Dr. Dwight K. Schrute”, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο διευθυντής της ιατρικής ομάδας στην εταιρεία Johnson & Johnson, δεν είναι πραγματικό πρόσωπο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα φανταστικό χαρακτήρα, τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός Rainn Wilson, στην αμερικάνικη σειρά The Office.

Η πραγματική επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της Johnsons & Johnsons, ονομάζεται Joanne Waldstreicher, και ουδέποτε υπέβαλε την παραίτηση της ούτε προέβη σε οποιαδήποτε ενέργεια την οποία ισχυρίζονται τα υπό εξέταση δημοσιεύματα.

Επιπρόσθετα, αξίζει να δοθούν ορισμένες διευκρινίσεις σχετικά με τον ισχυρισμό περί χρήσης κυτταρικών σειρών για την ανάπτυξη των εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Υπάρχουν δύο κυτταρικές σειρές που σχετίζονται με τα εμβόλια για τον SARS-CoV-2. Η σειρά HEK 293 προέρχεται είτε από αυθόρμητη αποβολή ή από κατ’ επιλογή άμβλωση η οποία έλαβε χώρα το 1972, ενώ η σειρά PER.C6 προέρχεται από μια κατ’ επιλογή άμβλωση η οποία τελέστηκε το 1985.

Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι αυτές οι κυτταρικές σειρές δεν αποτελούν κύτταρα από εκτρώσεις, αλλά μακρινούς συγγενείς των αρχικών κυττάρων. Με απλά λόγια, δεν πρόκειται για τα αρχικά κύτταρα που λήφθηκαν από τις αμβλώσεις, αλλά για μετέπειτα γενιές κυττάρων οι οποίες προέκυψαν μέσα από διαδοχικές κυτταρικές καλλιέργειες σε εργαστήριο.

Η χρήση τέτοιων κυτταρικών σειρών είναι καθιερωμένη στην έρευνα και την ανάπτυξη φαρμακευτικών σκευασμάτων, και μεταξύ άλλων έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή εμβολίων που χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια, όπως για παράδειγμα το εμβόλιο κατά της ερυθράς, της ανεμοβλογιάς, της ηπατίτιδας Α και του έρπητα ζωστήρα.

Όσον αφορά τα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού, τα οποία αναφέρει η επίμαχη ανάρτηση, οι εταιρείες AstraZeneca, Johnson & Johnson, Gamaleya Research Institute (Sputnik V) και CanSino Biologics (Κίνα) χρησιμοποιούν τις εν λόγω σειρές κατά την παρασκευή των αντίστοιχων εμβολίων. Οι εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna δεν κάνουν κάτι τέτοιο κατά την παρασκευή, αλλά μεμονωμένα χρησιμοποίησαν τέτοιες σειρές κατά το πρώιμο στάδιο ανάπτυξης των εμβολίων τους, ώστε να επαληθεύσουν ότι τα εμβόλιά τους είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Χρειάζεται όμως να επισημανθεί ότι κανένα εμβόλιο εκ των παραπάνω δεν περιέχει κύτταρα των επίμαχων σειρών στο τελικό προϊόν. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6][πηγή 7][πηγή 8][πηγή 9]

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα παραπάνω, καθίσταται σαφές πως η υπό εξέταση ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την παραίτηση του επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της εταιρείας Johnson & Johnson, βρίθει ψευδών και ανακριβών ισχυρισμών. Ο Dwight K. Schrute δεν σχετίζεται επ’ ουδενί με την εταιρεία J&J, καθώς είναι φανταστικός χαρακτήρας τον οποίο υποδύεται ο ηθοποιός Rainn Wilson στην αμερικάνικη σειρά The Office. Όσον αφορά τη χρήση κυτταρικών σειρών στην ανάπτυξη ορισμένων εμβολίων για την COVID-19, οι εν λόγω σειρές δεν περιέχονται στο τελικό προϊόν.