Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Christian Eriksen ΔΕΝ είχε εμβολιαστεί για την COVID-19 πριν τον αγώνα με την Εθνική ΔανίαςFAKE NEWS ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ο Christian Eriksen ΔΕΝ είχε εμβολιαστεί για την COVID-19 πριν τον αγώνα με την Εθνική Δανίας

13 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο ποδοσφαιριστής Christian Eriksen είχε εμβολιαστεί πριν τον αγώνα με την Εθνική Δανίας και αυτό συνέβαλε στην κατάρρευση του κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα.

Συμπέρασμα:

O ισχυρισμός ότι η Δανία εμβολίασε παίκτες της εθνικής ομάδας είναι ψευδής. Όπως τόνισε και ο Kasper Ηjulmand, προπονητής της Δανέζικης εθνικής ομάδας, η Δανία ήταν μια από τις χώρες που αρνήθηκε να εμβολιάσει τους παίκτες της πριν έρθει η σειρά της ηλικιακής τους ομάδας. Ωστόσο κάποιοι παίκτες έχουν εμβολιαστεί στις χώρες όπου εδρεύουν οι ομάδες στις οποίες αγωνίζονται. Όπως ξεκαθάρισε όμως ο κ. Marotta, CEO της ιταλικής ομάδας Inter στην οποία αγωνίζεται ο Christian Eriksen, ο ποδοσφαιριστής δεν ήταν εμβολιασμένος για την COVID-19.

Σε δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν σε σελίδες ενημέρωσης και ιστολόγια, εντοπίζουμε τον ισχυρισμό πως ο ποδοσφαιριστής Christian Eriksen είχε εμβολιαστεί πριν τον αγώνα με την Εθνική Δανίας και ότι αυτό συνέβαλε στην κατάρρευση του κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν αληθεύει.

Παραδείγματα: makeleio.gr, pentapostagma.gr, press-gr.com, greeknewsondemand.com, pronews.gr, crashonline.gr

Σχετικά δημοσιεύματα:

Σύμφωνα με επόμενη σχετική ανάρτηση του pronews.gr, και δημοσιογράφος των New York Times υποστήριξε πως όλοι οι παίκτες της Εθνικής Δανίας εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού.

Τι ισχύει

Κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Δανίας και Φιλανδίας στις 12 Ιουνίου, ο ποδοσφαιριστής της Εθνικής Δανίας Christian Eriksen κατέρρευσε και του χορηγήθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες. Σε ορισμένα μέσα εκτός και εντός Ελλάδος, το περιστατικό αποδόθηκε στον εμβολιασμό του παίκτη για την νόσο COVID-19.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο CEO της ιταλικής ομάδας Inter Milan, Giuseppe Marotta, στον ιταλικό σταθμό Rai Sports, ο κ. Eriksen δεν είχε εμβολιαστεί για την COVID-19 ούτε είχε προσβληθεί από τη νόσο. Το θέμα κάλυψε σε ξεχωριστό του άρθρο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μεταφέροντας τις δηλώσεις το κ. Marotta. Συγκεκριμένα ο ίδιος ανέφερε:

Δεν είχε COVID, ούτε ήταν εμβολιασμένος.

Στο βίντεο που ακολουθεί, βλέπουμε τη συνέντευξη του κ. Marotta στο Rai Sports 1. Ο επίμαχος διάλογος ξεκινάει από το 5:00 και μετά:

Μάλιστα, δεδομένου του ότι το περιστατικό έλαβε χώρα σε αγώνα της Εθνικής Δανίας, ο κ. Eriksen ήταν υπό τη παρακολούθηση της ιατρικής ομάδας της Δανίας, επομένως ο κ. Marotta ανέφερε πως ήταν στην αρμοδιότητα εκείνης της ιατρικής ομάδας να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τη κατάσταση αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα της Inter ήταν σε επαφή με τους θεράποντες ιατρούς. Συγκεκριμένα ανέφερε:

Μπορώ να πω ότι το ιατρικό προσωπικό της Inter είναι σε επαφή μαζί τους (σ.σ. την Δανέζικη ιατρική ομάδα) από την αρχή.

Τέλος στα υπό εξέταση άρθρα βρίσκουμε τον εξής ισχυρισμό:

Όπως ανέφερε σε εκπομπή του ο ραδιοφωνικός σταθμός Ρ3 της Δανίας το προηγούμενο βράδυ, όλοι οι παίκτες της εθνικής Δανίας εμβολιάστηκαν με ένα από τα δύο εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη Δανία δηλαδή της Pfizer ή της Moderna.

O ισχυρισμός ότι η Δανία εμβολίασε παίκτες της εθνικής ομάδας είναι ψευδής. Όπως τόνισε και ο Kasper Hjulmand, προπονητής της Εθνικής Δανίας, η Δανία ήταν μια από τις χώρες που αρνήθηκε να εμβολιάσει τους παίκτες της πριν να έρθει η σειρά της ηλικιακής τους ομάδας. Ωστόσο κάποιοι παίκτες έχουν εμβολιαστεί στις χώρες όπου εδρεύουν οι ομάδες στις οποίες αγωνίζονται. Όπως ξεκαθάρισε όμως ο κ. Marotta, ο Christian Eriksen δεν ήταν εμβολιασμένος για την COVID-19. [πηγή]

Επίσης στα υπό εξέταση δημοσιεύματα βλέπουμε τα εξής:

O Alex Berenson που αναφέρεται ως ρεπόρτερ των New York Times, στην πραγματικότητα είχε σταματήσει τη σχετική του εργασία ήδη από το 2010, και έχει προχωρήσει σε σειρά αμφιλεγόμενων έως ψευδών ισχυρισμών αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού. [πηγή 1][πηγή 2]

Στην επίμαχη ανάρτησή του, ο κ. Berenson δημοσίευσε screenshot από ανάρτηση του Luboš Motl, σύμφωνα με την οποία ο καρδιολόγος της ιταλικής ομάδας δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι ο κ. Eriksen είχε εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Στην πραγματικότητα όμως, ο εν λόγω σταθμός με την ονομασία Radio Sportiva, σε ανάρτησή του διέψευσε ότι είχε μεταδώσει ποτέ τη σχετική δήλωση, και ζήτησε τη διαγραφή της επίμαχης ανάρτησης υπό την απειλή νομικών μέτρων:

Σύντομα ο κ. Motl διέγραψε την ανάρτησή του, δηλώνοντας αβέβαιος για την εγκυρότητα της πηγής του:

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ποδοσφαιριστής Christian Eriksen δεν κατέρρευσε σε ποδοσφαιρικό αγώνα λόγω εμβολίου για την COVID-19. Ο ίδιος δεν έχει εμβολιαστεί ούτε είχε νοσήσει με COVID-19.