Ποιοι είμαστε
Αρχική Νέος ψεύτικος διαγωνισμός με “δώρο” παπούτσια adidasSCAMS

Νέος ψεύτικος διαγωνισμός με “δώρο” παπούτσια adidas

20 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Διαγωνισμός για τα 100 χρόνια της εταιρίας adidas δωρίζει παπούτσια σε εκατό τυχερούς συμπληρώνοντας απλά ένα ερωτηματολόγιο.

Συμπέρασμα:

Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος διαγωνισμός από την εταιρία adidas. Η υπό εξέταση σελίδα είναι μια προσπάθεια διάδοσης κακόβουλου λογισμικού στους χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με πιθανό στόχο την υποκλοπή δεδομένων.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ψεύτικος διαγωνισμός μέσω μηνυμάτων, μεταξύ άλλων, στο Facebook και στο WhatsApp, ο οποίος υποτίθεται πως ξεκίνησε από την εταιρία Adidas για την εκατοστή επέτειο της.

Σύμφωνα με το υπό εξέταση μήνυμα, η εταιρία Adidas, με την συμπλήρωση των εκατό χρόνων λειτουργίας της, επιβραβεύει εκατό τυχερούς οι οποίοι για να κερδίσουν πρέπει να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο.

Ο σύνδεσμος που διακινείται είναι ο εξής (μπορείτε να τον βρείτε αρχειοθετημένο εδώ):

Ο σύνδεσμος οδηγεί στην παρακάτω σελίδα στην οποία εμφανίζεται ένα μήνυμα στα ελληνικά το οποίο προέκυψε από αυτόματη μετάφραση:

H αντίστοιχη οθόνη του μηνύματος στα αγγλικά

Αφού ο χρήστης απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις, ανεξάρτητα από την απάντηση που θα δώσει σ΄ αυτές, μεταφέρεται στην επόμενη οθόνη, η οποία δείχνει κλειστά κουτιά παπουτσιών και πρέπει να επιλέξει κάποιο από αυτά. Στη δεύτερη (πάντα) επιλογή του υποτίθεται πως κερδίζει ένα ζευγάρι παπούτσια.

Για να γίνει όμως αποδέκτης του δώρου και να του αποσταλεί, η επόμενη οθόνη του ζητάει να κοινοποιήσει τον υποτιθέμενο διαγωνισμό σε 5 ομάδες ή 20 φίλους του:

Η επόμενη οθόνη συνεχίζει την προτροπή του διαμοιρασμού:

Αφού γίνουν οι απαιτούμενες κοινοποιήσεις η σελίδα ζητά από τον χρήστη να εγκαταστήσει κάποια εφαρμογή, η οποία προφανώς περιέχει κακόβουλο λογισμικό.

Κάθε φορά που προσπαθήσαμε να γράψουμε στο εν λόγω πεδίο, άνοιγε καινούρια σελίδα στον περιηγητή από την οποία προσπαθούσε να κατέβει στον υπολογιστή εκτελέσιμο αρχείο (.exe).  Σας συνιστούμε να μην προχωρήσετε στον παραπάνω ύποπτο σύνδεσμο και να μην κάνετε κλικ σε αυτόν, καθώς ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων ή υποκλοπή στοιχείων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαδικτυακές σελίδες χρησιμοποιούν γνωστά εμπορικά ονόματα προϊόντων για να εξαπατήσουν χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για την Αdidas έχουν κυκλοφορήσει και στο παρελθόν παρόμοιες απάτες, όπως το 2020 ένα μήνυμα που έγραφε “η Adidas δίνει 3000 δωρεάν παπούτσια για να γιορτάσει τα 93η της επέτειο.” ή την “70ή επέτειο” ή δώρα για την “ημέρα της γυναίκας“.

Πέρα από τα προαναφερθέντα προβλήματα με την υπό εξέταση σελίδα, η εταιρία Adidas ιδρύθηκε το 1947, επομένως τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της θα συμπληρωθούν το 2047 κι όχι το 2021, όπως λέει το μήνυμα. Επίσης, ο σύνδεσμος που διαμοιράζεται είναι εμφανώς ύποπτος, καθώς δεν μοιάζει να σχετίζεται με κάποιο επίσημο διαδικτυακό κατάστημα Adidas. Αν αναζητήσετε τα πρώτα συνθετικά της διεύθυνσης τους (h**p://1gcluly.78p17.cn ή h**p://qgmqnliimb.s5qp5.cn/) θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει περιεχόμενο.

Μια επίσκεψη στους επίσημους ιστότοπους της εταιρίας (όπως το adidas.com) δεν επαληθεύει καμία ανάλογη προσφορά όπως διαφημίζεται στο μήνυμα. Αν η Adidas προσέφερε πραγματικά δωρεάν παπούτσια, θα είχε ενημερώσει πρώτα την επίσημη σελίδα της ή τις επίσημες σελίδες των κοινωνικών της μέσων.

Συμπέρασμα 

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας τέτοιος διαγωνισμός από την εταιρία adidas. Η υπό εξέταση σελίδα είναι μια προσπάθεια διάθοσης κακόβουλου λογισμικού στους χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με πιθανό στόχο την υποκλοπή δεδομένων.

Για την δική σας προστασία αλλά και των υπόλοιπων χρηστών του διαδικτύου, όταν εντοπίζετε ύποπτους διαγωνισμούς είναι καλό να ενημερώνετε άμεσα τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.