Ποιοι είμαστε
Αρχική Όσοι κάνουν το εμβόλιο για την COVID-19 δεν χάνουν ασφαλιστικά προνόμιαHOAXES

Όσοι κάνουν το εμβόλιο για την COVID-19 δεν χάνουν ασφαλιστικά προνόμια

21 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Oι ασφαλιστικές εταιρίες, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, δεν θα παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη σε όσους εμβολιάστηκαν για την COVID-19

Συμπέρασμα:

Με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα δεδομένα, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν περιορίζουν τα ασφαλιστικά προνόμια σε όσους εμβολιάζονται για την COVID-19.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντοπίζουμε τον ισχυρισμό πως όσοι πολίτες κάνουν κάποιο εμβόλιο κατά της COVID-19 θα χάσουν τα ασφαλιστικά τους προνόμια.

Πιο συγκεκριμένα, σε βίντεο που ανήρτησε στο προσωπικό του λογαριασμό χρήστης του Facebook, ανέφερε ότι στις ΗΠΑ δεν θα έχουν πλέον ασφαλιστική κάλυψη όσα άτομα κάνουν κάποιο εμβόλιο για την COVID-19. Μάλιστα, συνεχίζει λέγοντας ότι αυτή η απόφαση θα εφαρμοστεί από όλες τις ασφαλιστικές ανά τον κόσμο. Χαρακτηριστικά λέει:

[1:00-1:22]

Επίσημα, λοιπόν, από χθες το βράδυ όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως έχουνε δηλώσει πως δεν θα αναγνωρίζουνε καμία ασφαλιστική κάλυψη στα εμβολιασμένα άτομα. Το είπανε χθες και στις ειδήσεις στην Αμερική.

Τι ισχύει

Ο ψευδής ισχυρισμός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα καλύπτουν εμβολιασμένους εντοπίζεται στο εξωτερικό τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2021. Στις 8 Μαρτίου 2021 η Καναδική Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο εμβολιασμός δεν θα επηρεάσει την ασφαλιστική κάλυψη. Στο ίδιο πνεύμα, το Αμερικανικό Συμβούλιο Ασφαλιστών Ζωής σε ανακοίνωσή του, στις 12 Μαρτίου 2021, δήλωσε ότι τα εμβόλια για την COVID-19 δεν συγκαταλέγονται σε καμία από τις αιτίες βάσει των οποίων πάροχοι ασφάλισης μπορούν να αρνηθούν την σύναψη ασφάλειας ζωής.

Επικοινωνήσαμε με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, η οποία μας δήλωσε ότι κατόπιν επικοινωνίας με αντιπροσωπευτικό δείγμα εταιριών-μελών τους, προκύπτει ότι “δεν υφίσταται ούτε στην πρακτική τους, ούτε στους όρους τους περιορισμός για την ασφάλιση εμβολιασμένων κατά της COVID-19 συμπολιτών μας, αλλά ούτε και πρόθεση συμπερίληψης τέτοιου όρου στα προϊόντα τους“. Επίσης, σε σχετική ερώτηση που απευθύναμε στη  Διεθνή Ένωση Εποπτικών Αρχών Ασφάλισης (IAIS) μας ανέφερε ότι αυτές οι δηλώσεις δεν έχουν καμία βάση. Για τους εμβολιασμούς που έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και τα εμβόλια για την COVID-19 που έχουν λάβει άδεια έγκρισης υπό όρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άδεια έκτακτης ανάγκης (EUA) στις ΗΠΑ, δεν θα πρέπει να δημιουργούν προβλήματα στην ασφαλιστική ικανότητα όσων αιτούνται κάλυψης.

Όπως αναφέρεται στο υπό εξέταση βίντεο, ο λόγος για τον οποίο δημιουργείται πρόβλημα με την ασφαλιστική κάλυψη όσων εμβολιάζονται είναι επειδή τα εμβόλια για την COVID-19 βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο.

[1:38-1:49]

…αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη λόγω του ότι πήραν ένα εμβόλιο το οποίο είναι σε πειραματικό στάδιο.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο μας, τα εμβόλια που κυκλοφορούν μέχρι στιγμής για την νόσο COVID-19 δεν είναι πειραματικά. Στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνεται ότι τα εμβόλια του κορωνοϊού που κυκλοφορούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας υπό όρους. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας αυτών των τεσσάρων, μέχρι στιγμής, εμβολίων (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και J&J) έχουν εξεταστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και έχουν κριθεί κατάλληλα για χρήση. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του Eυρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης λόγω της πανδημίας, επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως έγινε η οποιαδήποτε έκπτωση στην αυστηρότητα με την οποία εξετάστηκαν τα στοιχεία ασφάλειας και αποτελεσματικότητας αυτών των σκευασμάτων. Επίσης, οι αρμόδιοι θεσμοί φαρμακοεπαγρύπνησης παρακολουθούν την ασφάλεια των εμβολίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακόμη, ο ΕΜΑ σε νεότερη ανακοίνωσή του, στις 25 Μαΐου 2021, ξεκαθάρισε ότι όσα φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από μία κανονιστική αρχή δεν θεωρούνται πλέον ως προϊόν έρευνας, δηλαδή πειραματικό.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν αρνούνται να παράσχουν ασφαλιστική κάλυψη σε όσους έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).