Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, Βρετανική έκθεση ΔΕΝ αποδεικνύει ότι τα εμβόλια για την COVID-19 δεν είναι ασφαλήΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, Βρετανική έκθεση ΔΕΝ αποδεικνύει ότι τα εμβόλια για την COVID-19 δεν είναι ασφαλή

27 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με νέα Βρετανική αναφορά αποδεικνύεται πως τα εμβόλια για την COVID-19 δεν είναι ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία και πρέπει να αποσυρθούν άμεσα.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός της "βρετανικής αναφοράς" περί σοβαρών παρενεργειών από τα εμβόλια για την COVID-19 οι οποίες τα καθιστούν επικίνδυνα για τους ανθρώπους είναι ψευδής. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται σε αυτή την αναφορά προέρχονται από το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης Yellow Card του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εν λόγω υπηρεσία έχει δηλώσει ρητά πως τα στοιχεία που κατατίθενται στη σελίδα της δεν εδραιώνουν αυτόματα αιτιώδη σχέση μεταξύ ενός εμβολίου και μιας δεδομένης ανεπιθύμητης ενέργειας ή παρενέργειας. Επιπρόσθετα η συντριπτική πλειονότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών και παρενεργειών που έχουν αναφερθεί για τα εμβόλια της COVID-19 σε αυτό το σύστημα είναι ήπια και παρωδικά.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε μέσα ενημέρωσης και ιστολόγια ο ισχυρισμός ότι, σύμφωνα με νέα Βρετανική αναφορά αποδεικνύεται πως τα εμβόλια για την COVID-19 δεν είναι ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία και πρέπει να αποσυρθούν άμεσα. Οι σχετικοί ισχυρισμοί ωστόσο στερούνται επιστημονικής βάσης.

Παραδείγματα: ertopen.com, makeleio.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com, dimpenews.com, choratouaxoritou.gr

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Μια βρετανική έκθεση με την ένδειξη του κατ΄επείγοντος με ημερομηνία 9/6/21 απαιτεί πλήρη διακοπή των εμβολίων COVID σε ανθρώπους!!!Κατατέθηκε στο αντίστοιχο με των Η.Π.Α. (VAERS), το MHRA.

Μια «επείγουσα προκαταρκτική αναφορά δεδομένων Κίτρινης Κάρτας» που εκδόθηκε από την Evidence-Based Medicine Consultancy Ltd που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και υποβλήθηκε στη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) δηλώνει ότι «το MHRA έχει πλέον περισσότερα από αρκετά στοιχεία σχετικά με το σύστημα Κίτρινης Κάρτας να κηρύξει τα εμβόλια COVID-19 μη ασφαλή για χρήση σε ανθρώπους. “

Παρόμοιο με το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων των Η.Π.Α. (VAERS), το MHRA περιγράφει το σκοπό του συστήματος Κίτρινης Κάρτας ως παροχή «έγκαιρης προειδοποίησης ότι η ασφάλεια ενός φαρμάκου ή μιας ιατρικής συσκευής μπορεί να απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση».

Η έκθεση, που υπογράφηκε από την Evidence-based Medicine Consultancy Ltd και τον διευθυντή EbMC Squared CiC, Dr. Tess Lawrie (MBBCh, PhD), λέει: «Έχουμε αναζητήσει τις αναφορές της Κίτρινης Κάρτας χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες παθολογικές λέξεις-κλειδιά για την ομαδοποίηση των δεδομένων σύμφωνα με τις ακόλουθες πέντε [sic] ευρείες, κλινικά σχετικές κατηγορίες:

Αιμορραγία, πήξη και ισχαιμικές ανεπιθύμητες ενέργειες
ADR ανοσοποιητικού συστήματος
ADR «Πόνος»
Νευρολογικά ADR
ADR που περιλαμβάνουν απώλεια όρασης, ακοής, ομιλίας ή όσφρησης
ADR εγκυμοσύνης “

Η έκθεση συνεχίζει : «Γνωρίζουμε τους περιορισμούς των δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης και κατανοούμε ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις αναφερόμενες ανεπιθύμητες αντιδράσεις φαρμάκων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως έννοια ότι το εν λόγω φάρμακο προκαλεί γενικά το παρατηρούμενο αποτέλεσμα ή δεν είναι ασφαλές στη χρήση. Μοιραζόμαστε αυτήν την προκαταρκτική έκθεση λόγω της επείγουσας ανάγκης κοινοποίησης πληροφοριών που θα πρέπει να οδηγήσουν σε διακοπή της διάθεσης του εμβολιασμού κατά τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας. Σύμφωνα με την πρόσφατη εργασία των Seneff and Nigh, οι πιθανές οξείες και μακροπρόθεσμες παθολογίες περιλαμβάνουν:

Παθογόνο αστάρωμα, φλεγμονώδεις ασθένειες πολλαπλών συστημάτων και αυτοανοσία
Αλλεργικές αντιδράσεις και αναφυλαξία
Βελτίωση εξαρτώμενη από αντισώματα
Ενεργοποίηση λανθανουσών ιογενών λοιμώξεων
Νευροεκφυλισμός και ασθένειες prion
Εμφάνιση νέων παραλλαγών του SARSCoV2
Ενσωμάτωση του γονιδίου της ακίδα πρωτεΐνης στο ανθρώπινο DNA

«Είναι πλέον προφανές ότι αυτά τα προϊόντα στην κυκλοφορία του αίματος είναι τοξικά για τον άνθρωπο. Απαιτείται άμεση διακοπή του προγράμματος εμβολιασμού, ενώ πραγματοποιείται πλήρης και ανεξάρτητη ανάλυση ασφάλειας για τη διερεύνηση της πλήρους έκτασης των βλαβών, τα οποία προτείνουν τα δεδομένα της Κίτρινης Κάρτας του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνουν θρομβοεμβολισμό, φλεγμονώδη νόσο πολλαπλών συστημάτων, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, αυτοανοσία και αναφυλαξία, ως Εξάρτηση σχετιζόμενη από αντισώματα (ADE). “

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα: «Το MHRA έχει πλέον περισσότερα από αρκετά στοιχεία στο σύστημα Κίτρινης Κάρτας για να κηρύξει τα εμβόλια COVID-19 μη ασφαλή για χρήση σε ανθρώπους. Πρέπει να γίνει προετοιμασία για την αύξηση των ανθρωπιστικών προσπαθειών για να βοηθήσουν εκείνους που έχουν πληγεί από τα εμβόλια COVID-19 και για την πρόβλεψη και βελτίωση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων. Καθώς ο μηχανισμός για βλάβες από τα εμβόλια φαίνεται να είναι παρόμοιος με το ίδιο το COVID-19, αυτό περιλαμβάνει τη συμμετοχή πολλών διεθνών ιατρών και επιστημόνων με εμπειρία στην επιτυχή θεραπεία του COVID-19.

«Υπάρχουν τουλάχιστον 3 επείγουσες ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν από το MHRA:

Πόσα άτομα έχουν πεθάνει εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό;
Πόσα άτομα έχουν νοσηλευτεί εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό;
Πόσα άτομα έχουν αναπηρία από τον εμβολιασμό;

Τι ισχύει

Η αναφορά για την οποία γίνεται λόγος δημοσιεύτηκε από την Βρετανική οργάνωση The Evidence-Based Medicine Consultancy Ltd στις 9 Ιουνίου 2021 με τίτλο “Urgent preliminary report of Yellow Card data up to 26th May 2021”. [πηγή]

Κατ’ ουσίαν πρόκειται για μια επιστολή της Dr. Tess Lawrie, υπεύθυνης της προαναφερθείσας Βρετανικής οργάνωσης, στην οποία παρουσιάζει τις προσωπικές της θέσεις σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας των εμβολίων για την COVID-19. Η Dr. Lawrie χρησιμοποιεί στην εν λόγω επιστολή δεδομένα από το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ονομασία “Yellow Card”.

Φορείς όπως το Yellow Card στο Ηνωμένο Βασίλειο, το VAERS στις ΗΠΑ και το EudraVigilance στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστούν συστήματα φαρμακοεπαγρύπνησης στα οποία ο εκάστοτε πολίτης ή υγειονομικός υπάλληλος μπορεί να καταθέσει αναφορά για πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια ή παρενέργεια κάποιου εμβολίου. Ωστόσο, όπως έχουμε αναφέρει σε πολυάριθμα άρθρα μας, και οι τρεις αυτές υπηρεσίες αναφέρουν ρητά στις ιστοσελίδες τους πως τα στοιχεία που κατατίθενται ως αναφορές δεν συνιστούν αυτόματα απόδειξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ ενός εμβολίου και μιας αναφερόμενης ανεπιθύμητης ενέργειας ή παρενέργειας. Για να εδραιωθεί αιτιώδης σχέση, κάθε περίπτωση για την οποία κρίνεται πιθανό να υπάρχει τέτοιου είδους σύνδεση εξετάζεται ξεχωριστά από τις αρμόδιες αρχές. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Στην υπό εξέταση επιστολή η Dr. Lawrie αναφέρει ότι αναγνωρίζει τις προαναφερθείσες αδυναμίες του συστήματος Yellow Card όσον αφορά τη χρήση στοιχείων τα οποία δεν σχετίζουν αιτιωδώς ένα συγκεκριμένο εμβόλιο με μια συγκεκριμένη παρενέργεια. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

Αρχικό κείμενο: We are aware of the limitations of pharmacovigilance data and understand that information on reported Adverse Drug Reactions should not be interpreted as meaning that the medicine in question generally causes the observed effect or is unsafe to use.

Μετάφραση: Γνωρίζουμε τους περιορισμούς των δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης και καταλαβαίνουμε πως οι πληροφορίες που καταχωρούνται στο σύστημα ως ανεπιθύμητες ενέργειες ή παρενέργειες φαρμάκων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως απόδειξη ότι το εκάστοτε φαρμακευτικό σκεύασμα προκαλεί γενικά τη παρατηρούμενη επίδραση ή ότι δεν είναι ασφαλές για χρήση.

Ωστόσο η ίδια αναιρεί αυτή τη δήλωση της καθώς εν τέλει συμπεραίνει πως:

Αρχικό κείμενο: The MHRA now has more than enough evidence on the Yellow Card system to declare the COVID-19 vaccines unsafe for use in humans

Μετάφραση: H Υπηρεσία Ρύθμισης Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) έχει πλέον αρκετά στοιχεία από το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης Yellow Card για να δηλώσει πως τα εμβόλια για την COVID-19 δεν είναι ασφαλή για ανθρώπους.

Η επιστολή της Dr. Lawrie δεν διευκρινίζει πως η συντριπτική πλειοψηφία των ανεπιθύμητων ενεργειών που έχουν αναφερθεί είναι ήπιες και παροδικές. Για παράδειγμα σχεδόν οι μισές “διαταραχές του νευρικού συστήματος” που αναφέρθηκαν ήταν πονοκέφαλοι οι οποίοι καταγράφονται ως πολύ συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια των εμβολίων. Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός ανεπιθύμητων ενεργειών αφορά πόνους στο σημείο της ένεσης, ναυτία, πυρετό και κόπωση. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

H Υπηρεσία Ρύθμισης Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων, την οποία επικαλείται η Dr. Lawrie αναφέρει τα εξής:

Αρχικό κείμενο: For all vaccines, detailed review of all reports has found that the overwhelming majority relate to injection site reactions (sore arm for example) and generalised symptoms such as a ‘flu-like’ illness, headache, chills, fatigue (tiredness), nausea (feeling sick), fever, dizziness, weakness, aching muscles, and rapid heartbeat. Generally, these happen shortly after the vaccination and are not associated with more serious or lasting illness. These types of reaction reflect the acute immune response triggered by the body to the vaccines, are typically seen with most types of vaccine and tend to resolve within a day or two.

Μετάφραση: Για όλα τα εμβόλια, οι λεπτομερείς αναλύσεις από όλες τις αναφορές έχουν βρει πως η συντριπτική πλειοψηφία σχετίζεται με αντιδράσεις στο σημείο του εμβολιασμού (για παράδειγμα πόνος στο χέρι) και γενικά συμπτώματα που εμφανίζονται και σε ένα κρυολόγημα, όπως πονοκέφαλο, ρίγος, κούραση, ναυτία, πυρετό, ζαλάδα, αδυναμία, μυϊκούς πόνους και ταχυκαρδία. Γενικά, αυτά τα συμπτώματα λαμβάνουν χώρα σύντομα μετά τον εμβολιασμό και δεν σχετίζονται με πιο σοβαρά ή μακροπρόθεσμα ιατρικά προβλήματα. Αυτοί οι τύποι αντιδράσεων δείχνουν την άμεση αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία πυροδοτείται από τα εμβόλια, είναι κοινοί και τείνουν να εξαφανίζονται μετά από μια ή δυο ημέρες.

Στην επιστολή η Dr Lawrie αναφέρει επίσης τα εξής:

Αρχικό κείμενο: According to the recent paper by Seneff and Nigh, potential acute and long-term pathologies include:

• Pathogenic priming, multisystem inflammatory disease and autoimmunity
• Allergic reactions and anaphylaxis
• Antibody dependent enhancement
• Activation of latent viral infections
• Neurodegeneration and prion diseases
• Emergence of novel variants of SARSCoV2
• Integration of the spike protein gene into the human DNA

Μετάφραση: Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη των Seneff και Nigh, πιθανές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παθολογικές καταστάσεις (σ.σ. που σχετίζονται με τα εμβόλια για την COVID-19) περιλαμβάνουν:

• Παθογονική ενίσχυση, πολυστημική φλεγμονώδης ασθένεια και αυτοάνοσα νοσήματα
• Αλλεργικές αντιδράσεις και αναφυλαξία
• Ενίσχυση παθογόνου παράγοντα που εξαρτάται από αντισώματα (ADE)
• Ενεργοποίηση λανθάνουσας λοίμωξης από ιό.
• Νευροεκφυλισμός και νόσος prions
• Εμφάνιση νέων στελεχών του SARS-CoV-2
• Ενσωμάτωση του γονιδιώματος της πρωτεϊνης-ακίδας στο ανθρώπινο DNA.

Πριν προχωρήσουμε στην εξέταση της ακρίβειας των παραπάνω ισχυρισμών είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι η μελέτη την οποία χρησιμοποιεί η Dr Lawrie ως πηγή για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσιάζει ως πιθανές, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “International Journal of Vaccine Theory Practice and Research” με τίτλο “Worse Than the Disease? Reviewing Some Possible Unintended Consequences of the mRNA Vaccines Against COVID-19”. [πηγή]

Το εν λόγω περιοδικό εμφανίζει σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας όπως το ότι δεν είναι ενταγμένο στη βάση δεδομένων επιστημονικών περιοδικών του PubMed, δεν έχει Impact Factor το οποίο σημαίνει πως οι μελέτες που δημοσιεύονται στο εν λόγω περιοδικό παρατίθενται ως πηγές μόνο από άλλες μελέτες του ίδιου περιοδικού. Τέλος, τα άτομα που απαρτίζουν την συντακτική επιτροπή του περιοδικού έχουν σαφή αντιεμβολιαστικό ιστορικό. [πηγή]

Συγκεκριμένα, o John Oller ο οποίος εμφανίζεται ως αρχισυντάκτης, δεν έχει σχετική εκπαίδευση στην ιατρική, είναι διδάκτωρ γλωσσολογίας και υποστηρικτής της ψευδοεπιστημονικής εικασίας πως τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Ο Christopher Shaw έχει δημοσιεύσει τουλάχιστον 2 μελέτες σε ποντίκια με τις οποίες προσπάθησε να υποστηρίξει ότι τα εμβόλια σχετίζονται με ανάπτυξη αυτισμού. Οι μελέτες του αποσύρθηκαν λόγω σοβαρών μεθοδολογικών σφαλμάτων. [πηγή 1][πηγή 2]

H Gayle DeLong είναι καθηγήτρια οικονομικών η οποίος προσπάθησε να υποστηρίξει πως το εμβόλιο για τον HPV προκαλεί στειρότητα. Ο εν λόγω ισχυρισμός έχει καταρριφθεί και η σχετική μελέτη που δημοσίευσε αποσύρθηκε. [πηγή 1][πηγή 2]

Η Stephanie Seneff είναι μηχανικός λογισμικού, επίσης χωρίς καμία ειδίκευση στην ιατρική, η οποία έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να υποστηρίξει την ψευδοεπιστημονική άποψη πως τα παιδικά εμβόλια σχετίζονται με την ανάπτυξη αυτισμού. [πηγή]

Μια εκ των δυο συντακτών της μελέτης που χρησιμοποίησε ως πηγή η Dr. Lawrie ήταν η Stephanie Seneff ενώ ο άλλος συντάκτης, ο Greg Nigh, δηλώνει Φυσικοπαθητικός γιατρός. Η φυσικοπαθητική είναι μια αναγνωρισμένη ψευδοεπιστήμη χωρίς καμία επιστημονική βάση. Στη σελίδα του, μεταξύ άλλων ο κ. Nigh δηλώνει πως χρησιμοποιεί “ενεργειακή ιατρική” για τη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης. Η “ενεργειακή ιατρική” δεν αποτελεί αναγνωρισμένο κλάδο της ιατρικής, αλλά αντίθετα αποτελεί επίσης ψευδοεπιστημονική πρακτική.

Όσων αφορά την ίδια την εργασία των Seneff και Nigh, πέραν του ότι δεν έχει περάσει αξιολόγηση από ομοτίμους, επομένως η μεθοδολογία και τα συμπεράσματα δεν έχουν εξεταστεί για την ακρίβεια τους, εμφανίζει σοβαρές αποκλίσεις από τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία για τα εμβόλια σχετικά με την COVID-19. Συγκεκριμένα θα εξετάσουμε τη λίστα με τις αναφερόμενες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια για την COVID-19 καθώς αυτά υιοθετήθηκαν και από την Dr. Lawrie στην επίμαχη επιστολή.

1. Παθογονική ενίσχυση (pathogenic priming), πολυστημική φλεγμονώδης ασθένεια και αυτοάνοσα νοσήματα

Ο όρος “pathogenic priming” που χρησιμοποιεί η κ. Seneff είναι λάθος. Ο σωστός όρος είναι “antibody mediated enhanced disease” ή “antibody dependent enhancement” (ADE), το οποίο μάλιστα αναφέρεται δυο φορές στη λίστα της Dr. Lawrie. Ο όρος περιγράφει την ενίσχυση μιας λοίμωξης εξαιτίας ενός δεδομένου εμβολίου. Συγκεκριμένα, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ένας οργανισμός μπορεί να παράγει αντισώματα λόγω ενός εμβολίου τα οποία όταν έρθουν σε επαφή με τον κανονικό παθογόνο παράγοντα, όπως για παράδειγμα έναν ιό, τον βοηθούν να εισέλθει στα κύτταρα πιο εύκολα.

Στη περίπτωση της COVID-19 αυτό το φαινόμενο δεν έχει συσχετιστεί με τα εμβόλια κατά της νόσου. Όπως έχουμε γράψει και σε ξεχωριστό αναλυτικό μας άρθρο, κατά τα πρώτα στάδια παρασκευής των εμβολίων κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2, η πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου ADE είχε ληφθεί υπόψη από την επιστημονική κοινότητα, καθώς είχε παρατηρηθεί μεμονωμένα σε κάποια παλιότερα εμβόλια.

Ωστόσο, μετά από πολυάριθμες μελέτες σε ζώα και ανθρώπους, δεν έχει καταγραφεί η εμφάνιση του συνδρόμου ή σχετικές ανοσολογικές ενδείξεις, ούτε σε άτομα που μολύνθηκαν επανειλημμένα με τον κορωνοϊό, ούτε σε εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού που έπειτα μολύνθηκαν απ’ αυτόν. [πηγή 1][πηγή 2]

Τον ισχυρισμό ότι τα εμβόλια προκαλούν το σύνδρομο ADE έχουν διαψεύσει και πολυάριθμοι ειδικοί υγείας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη νοσηλειών λόγω κορωνοϊού, ενώ θα συνέβαινε το αντίθετο αν όντως λάμβανε χώρα το σύνδρομο ADE.

2. Αλλεργικές αντιδράσεις και αναφυλαξία

Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά της Υπηρεσία Ρύθμισης Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) της Βρετανίας, η οποία κάλυπτε τα διαθέσιμα δεδομένα από αρχές Δεκεμβρίου 2020 μέχρι 9 Ιουνίου 2021 από το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης Yellow Card, υπήρξαν 376 αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονταν με αναφυλαξία κατόπιν εμβολιασμού με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Η οδηγία της MHRA είναι πως, όσοι έχουν ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων σε συστατικά του εν λόγω εμβολίου δεν πρέπει να το κάνουν. Για το εμβόλιο της Moderna η υπηρεσία έχει λάβει συνολικά 12 αναφορές αναφυλαξίας. Για το εμβόλιο της AstraZeneca η υπηρεσία έχει λάβει συνολικά 740 αναφορές αναφυλαξίας. Σε αυτό το σημείο πρέπει να θυμίσουμε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι τις 9 Ιουνίου 2021 είχαν χορηγηθεί 69.74 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την COVID-19, καθιστώντας τις προαναφερθείσες αναφορές εξαιρετικά σπάνιες. Επίσης είναι σημαντικό να τονίσουμε πως δεν σχετίζονταν όλες αυτές οι αναφορές αιτιωδώς με τα εμβόλια για την COVID-19.

3. Ενίσχυση παθογόνου παράγοντα που εξαρτάται από αντισώματα (ADE)

Το ADE αναφέρεται δυο φορές στη λίστα με διαφορετικό όνομα και εξετάστηκε ήδη στο πρώτο σημείο.

4. Ενεργοποίηση λανθάνουσας λοίμωξης από ιό

Συγκεκριμένα η μελέτη της κ. Seneff την οποία χρησιμοποιεί ως πηγή η Dr. Lawrie έκανε λόγο για ενεργοποίηση λανθάνουσας λοίμωξης από έρπη ζωστήρα λόγω των εμβολίων κατά της COVID-19.

Η μια μελέτη που χρησιμοποιείται ως πηγή του ισχυρισμού από την κ. Seneff δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Rheumatology” του Βρετανικού Συλλόγου Ρευματολογίας. [πηγή]

Αρχικά, η εν λόγω έρευνα ήταν μελέτη περιπτώσεων (case study) η οποία εξέτασε περιπτώσεις από 6 ασθενείς. Πέραν του μικρού αριθμού δείγματος, αυτός ο τύπος μελέτης δεν μπορεί να εδραιώσει αιτιώδη σχέση μεταξύ μιας παθολογικής κατάστασης και ενός φαρμακευτικού σκευάσματος όπως ένα εμβόλιο. Επιπρόσθετα, η μελέτη εξέτασε μόνο την εικαζόμενη σύνδεση μεταξύ του εμβολίου των Pfizer/BioNTech με την λοίμωξη από έρπη ζωστήρα και δεν κάνει καμία αναφορά σε άλλα εμβόλια σε αυτό το πλαίσιο. Επίσης, η μελέτη εξέτασε αυτή τη σύνδεση σε άτομα με αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις (AIIRDs) τα οποία είχαν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που καθιστά τη γενίκευση των αποτελεσμάτων για κάθε λήπτη εμβολίου λανθασμένη εξ ορισμού.

Επίσης, η κ. Seneff αναφέρει στη μελέτη της πως το σύστημα VAERS έχει καταγράψει μέχρι τις 19 Απριλίου του 2021, 278 αναφορές για λοίμωξη με έρπη ζωστήρα κατόπιν εμβολιασμού με τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna. Ωστόσο, όπως τονίζει και η ίδια, αυτές οι αναφορές δεν αποδεικνύουν αιτιώδη σχέση μεταξύ του εμβολίου και της λοίμωξης.

Μέχρι σήμερα, κανένας επίσημος φορέας ή επιστημονική μελέτη δεν έχει τεκμηριώσει αιτιώδη σχέση μεταξύ των διαθέσιμων εμβολίων για την COVID-19 στην Ευρώπη (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και J&J) με ενεργοποίηση λανθάνουσας λοίμωξης με έρπη ζωστήρα. [πηγή 1][πηγή 2]

5. Νευροεκφυλισμός και νόσος prions

Η τεκμηρίωση για τον ισχυρισμό πως η πρωτεΐνη-ακίδα που παράγεται από τα εμβόλια κατά της COVID-19 προκαλεί νευροεκφυλισμό και νόσο των prions βασίζεται σε μια μελέτη του J. Bart Classen με τίτλο “Review of COVID-19 Vaccines and the Risk of Chronic Adverse Events Including Neurological Degeneration”. Ο κ. Classen είναι γιατρός ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά κατά των εμβολίων. Η προαναφερθείσα μελέτη του δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of Clinical Research and Reviews” το οποίο ανήκει στον όμιλο “SciVision Publishers LLC”, ο οποίος με τη σειρά του εμπίπτει στη κατηγορία των λεγόμενων “αρπακτικών περιοδικών/αρπακτικών εκδοτών” (predatory journals/predatory publishers). [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Αυτά τα περιοδικά και οι εκδότες πρακτικά δημοσιεύουν οποιαδήποτε μελέτη έναντι αντιτίμου, χωρίς να την υποβάλουν σε έλεγχο από ομοτίμους (peer-review). Αυτές οι μελέτες και οι εκδότες δεν θεωρούνται ως αξιόπιστες πηγές επιστημονικών πληροφοριών. [πηγή]

Μέχρι σήμερα, καμία έγκριτη επιστημονική μελέτη ή επίσημος φορέας υγείας δεν έχει κάνει αναφορά για σύνδεση κάποιου εκ των τεσσάρων εμβολίων για την COVID-19 που χορηγούνται στην Ευρώπη με νόσο των prions. [πηγή]

6. Εμφάνιση νέων στελεχών του SARS-CoV-2

Τα νέα στελέχη του SARS-CoV-2 είναι διαφορετικές παραλλαγές του ιού οι οποίες προκύπτουν μέσω μεταλλάξεων και επικράτησης ενός πιο ευπροσάρμοστου στελέχους. H ιδέα ότι αυτά τα στελέχη είναι αποτέλεσμα των εμβολίων για την COVID-19 δεν φαίνεται να έχει στέρεη επιστημονική βάση. Αρχικά, οι παραλλαγές του ιού οι οποίες έχουν αποδεδειγμένη επίδραση στην μεταδοτικότητα και στην επιδημιολογική κατάσταση εντός της Ευρωπαϊκή Ένωσης (Variants of Concern), σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) μέχρι τις 18 Ιουνίου, είναι οι Alpha (γνωστό και ως στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας ή B.1.1.7), Beta (γνωστό και ως στέλεχος της Νότιας Αφρικής ή B.1.351), Gamma (γνωστό και ως στέλεχος της Βραζιλίας ή P.1) και Delta (γνωστό και ως στέλεχος της Ινδίας ή B.1.617.2). Αυτά τα στελέχη ταυτοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020. [πηγή]

Τα 4 εμβόλια για την COVID-19 που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβαν άδεια υπό όρους τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Επομένως νέα στελέχη του ιού είχαν εμφανιστεί πολύ πριν κυκλοφορήσουν τα εμβόλια για την COVID-19.

Ο ισχυρισμός ότι τα εμβόλια οδηγούν σε νέα στελέχη του ιού ενισχύθηκε σημαντικά από τις δηλώσεις του Γάλλου ιολόγου Luc Montagnier σε συνέντευξη που έδωσε για το Rair Foundation. Μπορείτε να δείτε το επίμαχο σημείο της εν λόγω συνέντευξης παρακάτω.

Ο ισχυρισμός του κ. Montagnier βασίζονταν στο γεγονός ότι οι μεταλλάξεις του ιού αλλάζουν συγκεκριμένα επίτοπα του, δηλαδή περιοχές του ιού τις οποίες έχει μάθει να αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, λόγω των εμβολίων και αυτό δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στα νέα αυτά στελέχη να επικρατήσουν. Επομένως αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με τον κ. Montagnier μεταφράζεται ως απόδειξη ότι τα εμβόλια οδηγούν στην εμφάνιση νέων επικίνδυνων στελεχών. Ωστόσο αυτό αποτελεί διαστρεβλωμένη ερμηνεία του φαινομένου. Στο πλαίσιο της εξελικτικής διαδικασίας, η φυσική επιλογή δεν φέρνει σε ύπαρξη νέες παραλλαγές ενός ιού, απλώς “επιλέγει” ανάμεσα στις παραλλαγές που έχουν ήδη προκύψει αυτή η οποία είναι καλύτερα προσαρμοσμένη για να επιβιώσει. Οι μεταλλάξεις προκύπτουν τυχαία και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οφείλονται σε οποιοδήποτε εμβόλιο κατά της COVID-19. Συγκεκριμένα όσο περισσότερες λοιμώξεις υπάρχουν στο πληθυσμό τόσο περισσότερες φορές πολλαπλασιάζεται ο ιός, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να προκύψουν μεταλλάξεις και συνεπώς νέα στελέχη τα οποία θα επικρατήσουν έναντι των υπολοίπων. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

7. Ενσωμάτωση του γονιδιώματος της πρωτεϊνης-ακίδας στο ανθρώπινο DNA

Αυτός ο ισχυρισμός κυκλοφορεί σε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης και μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την πρώτη ανακοίνωση περί ανάπτυξη εμβολίων νέας γενιάς για την COVID-19. Η ιδέα είναι πως οι γενετικές οδηγίες τις οποίες μεταφέρουν τα εμβόλια mRNA ή τα εμβόλια ιικού φορέα θα ενσωματωθούν στο DNA το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα του ανθρώπινου κυττάρου. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός δεν έχει στέρεη επιστημονική βάση. Αρχικά δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός με τον οποίο το mRNA από τα εμβόλια για την COVID-19 θα μπορούσε να εισέλθει εξ αρχής στον κυτταρικό πυρήνα, ενώ ακόμα και αν κατάφερνε να εισέλθει, δεν υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να ενσωματωθεί στο πυρηνικό DNA. [πηγή 1][πηγή 2]

Όσον αφορά τα εμβόλια ιικού φορέα, οι γενετικές οδηγίες που μεταφέρουν εισέρχονται μεν στον κυτταρικό πυρήνα αλλά δεν ενσωματώνονται στο πυρηνικό DNA. Πρόκειται για ένα μόριο DNA το οποιό λειτουργεί αυτόνομα από το πυρηνικό DNA ώστε να παράγει το mRNA με τις οδηγίες για τη σύνθεση της πρωτεϊνης ακίδας και δεν αλληλεπιδρά με το DNA του κυττάρου. [πηγή 1][πηγή 2]

Συμπέρασμα

Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα ο ισχυρισμός της “βρετανικής αναφοράς” περί σοβαρών παρενεργειών από τα εμβόλια για την COVID-19 οι οποίες τα καθιστούν επικίνδυνα για τους ανθρώπους είναι ψευδής. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται σε αυτή την αναφορά προέρχονται από το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης Yellow Card του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εν λόγω υπηρεσία έχει δηλώσει ρητά πως τα στοιχεία που κατατίθενται στη σελίδα της δεν εδραιώνουν αυτόματα αιτιώδη σχέση μεταξύ ενός εμβολίου και μιας δεδομένης ανεπιθύμητης ενέργειας ή παρενέργειας. Επιπρόσθετα η συντριπτική πλειονότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών και παρενεργειών που έχουν αναφερθεί για τα εμβόλια της COVID-19 σε αυτό το σύστημα είναι ήπια και παρωδικά.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.