Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτές οι φωτογραφίες ΔΕΝ προέρχονται από διαδηλώσεις κατά των εμβολίων τον Ιούλιο του 2021ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτές οι φωτογραφίες ΔΕΝ προέρχονται από διαδηλώσεις κατά των εμβολίων τον Ιούλιο του 2021

16 Ιου
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα απεικονίζουν μεγάλη προσέλευση κόσμου για διαδήλωση κατά της πανδημίας που έλαβε χώρα στις 14 Ιουλίου 2021 στην Αθήνα.

Συμπέρασμα:

Η μία φωτογραφία ελήφθη στο 2018 στην Αβάνα της Κούβας, και άλλη προέρχεται από διαδηλώσεις που έγιναν το 2011 στην Αθήνα κατά των μέτρων λιτότητας.

Σε λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντοπίσαμε ορισμένες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν ως σχετιζόμενες με διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην Αθήνα στις 14 Ιουλίου 2021. Στη πραγματικότητα ωστόσο οι εν λόγω φωτογραφίες ήταν παλαιότερες ή άσχετες με την Αθήνα.

Παραδείγματα σχετικών δημοσιεύσεων στο Facebook:

Την παραπάνω φωτογραφία εντοπίσαμε και σε δημοσιεύματα των lamiafthiotidas.blogspot.com, patrasevents.gr, paskedi.gr, yiorgosthalassis.blogspot.com, fonaklas.blogspot.com, press-gr.com

Τι ισχύει

Η πρώτη φωτογραφία προέρχεται από την Κούβα και έχει ληφθεί το 2018 στην Αβάνα. [πηγή: πρακτορείο ειδήσεων EPA-EFE/Alejandro Ernesto]

Η αυθεντική φωτογραφία. Διακρίνεται κάτω αριστερά η σημαία της Κούβας.

Η δεύτερη φωτογραφία, στην αυθεντική μορφή της, είναι λίγο μεγαλύτερη και προέρχεται από διαδήλωση που έλαβε χώρα στην Αθήνα το έτος 2011 κατά των μέτρων λιτότητας.

Ελαφρώς περικεκομμένη είχε κυκλοφορήσει και σε ελληνικά μέσα:

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, οι υπό εξέταση φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, δεν προέρχονται από διαδήλωση που έλαβε χώρα στις 14 Ιουλίου 2021 στην Αθήνα, αλλά για μία φωτογραφία από την Αβάνα της Κούβας, και μία από διαδηλώσεις που έγιναν το 2011.