Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, το κενό ένθετο στη συσκευασία εμβολίων J&J ΔΕΝ αποσκοπεί στην απόκρυψη πληροφοριών για την ασφάλειά τουςΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Όχι, το κενό ένθετο στη συσκευασία εμβολίων J&J ΔΕΝ αποσκοπεί στην απόκρυψη πληροφοριών για την ασφάλειά τους

21 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Το ένθετο της συσκευασίας των εμβολίων για την COVID-19 της J&J είναι κενό αποσκοπώντας στην απόκρυψη δεδομένων σχετικά με την ασφάλειά τους.

Συμπέρασμα:

Παρότι στο μεγαλύτερο μέρος του είναι κενό, το ένθετο που συνοδεύει τα εμβόλια για την COVID-19 της J&J φέρει τυπωμένο ειδικό κωδικό QR, ο οποίος ανακατευθύνει τα μέλη του υγειονομικού προσωπικού με ένα σκανάρισμα σε σελίδα με επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με το σκεύασμα.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δύο γυναίκες ανοίγουν κουτί που φέρει φιαλίδια του εμβολίου COVID-19 της J&J για να διαπιστώσουν ότι το ένθετο που τα συνοδεύει είναι κενό. Σύμφωνα με χρήστες του διαδικτύου, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατασκευάστρια εταιρεία αποκρύπτει το προφίλ ασφαλείας του εμβολίου. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός είναι ανυπόστατος. Ας δούμε τι ισχύει∙

Επίμαχη δημοσίευση:


Τι ισχύει

Αρχικά, το επίμαχο βίντεο δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα του TikTok από τη χρήστρια @jcrowley1005.

Ωστόσο, το αρχικό βίντεο δεν είναι πλέον διαθέσιμο στο εν λόγω προφίλ. Στη θέση του εντοπίζουμε νέο βίντεο δια του οποίου η χρήστρια που έκανε την αρχική δημοσίευση, καθιστά σαφές ότι:

Αρχικό κείμενο: The first time I uploaded this video it hit 2.2 million views in 48 hours, but there were lots of misconceptions and I wanted to add this message. The package inserts are intentionally left blank because the data that would normally be printed is still on going. These vaccines are not fully FDA approved and so all the updated information is reported to the company’s website. The real question is, do you trust the Big Pharma to show 100% transparency?

Μετάφραση: Την πρώτη φορά που ανέβασα αυτό το βίντεο έφτασε τις 2.2 εκατομμύρια προβολές μέσα σε 48 ώρες, ωστόσο υπήρξαν αρκετές παρανοήσεις και ήθελα να προσθέσω το εξής μήνυμα. Τα ένθετα των πακέτων είναι επίτηδες κενά διότι τα δεδομένα που κανονικά τυπώνονται σε αυτά ανανεώνονται συνεχώς. Τα εν λόγω εμβόλια δεν έχουν εγκριθεί πλήρως από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και ως εκ τούτου οι πιο επίκαιρες πληροφορίες εμφανίζονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Το πραγματικό ερώτημα είναι, πιστεύετε ότι οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες χαρακτηρίζονται από πλήρη διαφάνεια;

Κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε πως σε σχετικό ερώτημα που απηύθυνε η ομάδα επαλήθευσης ειδήσεων του Reuters στην κατασκευάστρια εταιρεία, εκπρόσωπος της J&J δήλωσε πως:

Το ένθετο που συνοδεύει το εμβόλιο Janssen για την COVID-19 περιλαμβάνει πληροφορίες για την είσοδο στην ιστοσελίδα www.vaxcheck.jnj στην οποία υπάρχουν δεδομένα για τις ημερομηνίες λήξης των εμβολίων αλλά και επικυρωμένα από τον FDA πληροφοριακά φυλλάδια. […] Στο ένθετο καθίσταται σαφές πως η μπροστινή και η πίσω πλευρά του είναι σκοπίμως κενές, με τα ενημερωτικά φυλλάδια να είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ισχύος της ειδικής αδειοδότησης από τον FDA. Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει ότι τόσο οι υγειονομικοί όσο και οι καταναλωτές θα λαμβάνουν επικαιροποιημένες πληροφορίες μέσω της ιστοσελίδας www.vaxcheck.jnj στην οποία δημοσιεύονται τυχόν αναθεωρήσεις σύμφωνα πάντα με τον FDA. Στα πληροφοριακά δελτία περιέχονται πληροφορίες για τα συστατικά, τη δοσολογία και τη χορήγηση του εμβολίου καθώς και αντενδείξεις και προειδοποιήσεις.

Graphical user interface  Description automatically generated
Πηγή: Janssen

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω καθίσται σαφές πως η κατασκευάστρια εταιρεία αφήνει ηθελημένα κενά τα φύλλα των ένθετων που συνοδεύουν τα εμβόλια καθώς οι σχετικές πληροφορίες ανανεώνονται συνεχώς. Έτσι αντί να υπάρχουν παρωχημένες πληροφορίες στη συσκευασία, δίνεται η δυνατότητα επίσκεψης του εκάστοτε υγειονομικού σε σχετική σελίδα με επικαιροποιημένες πληροφορίες για τις παρτίδες του εμβολίου που χορηγούν. Ως εκ τούτου, ο υπό εξέταση ισχυρισμός καθότι παραπλανητικός και ανυπόστατος, καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).