Ποιοι είμαστε
Αρχική Fake η απεργία των οδηγών φορτηγώνΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Fake η απεργία των οδηγών φορτηγών

27 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Οι επαγγελματίες οδηγοί θα πραγματοποιήσουν απεργία στις 1 Αυγούστου. Θα κλειδώσουν φορτηγά και δε θα πραγματοποιήσουν τροφοδοσίες σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα.

Συμπέρασμα:

Τα επίσημα όργανα των οδηγών φορτηγών ΣΕΟΦΑΕ και ΟΦΑΕ αρνούνται οποιαδήποτε ανάμιξη στις κινητοποιήσεις. Σε επίσημες ανακοινώσεις τους αναφέρουν ότι δεν διοργανώνουν και δεν στηρίζουν αυτές τις πρωτοβουλίες.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε σελίδες ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι οι επαγγελματίες οδηγοί φορτηγών θα πραγματοποιήσουν γενική απεργία στις αρχές Αυγούστου 2021 ως αντίδραση στα μέτρα περιορισμού της COVID-19. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Παραδείγματα: katohika.gr, attikanea.info, taigetosblog.wordpress.com, newsnowgr.com

Τα κείμενα που κοινοποιούνται στα social media προτρέπουν τον κόσμο να προμηθευτεί εγκαίρως τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ, καθώς η απεργία θα είναι γενική. Σύμφωνα με τις αναρτήσεις χρηστών, σκοπός των διοργανωτών είναι να αναγκάσουν την κυβέρνηση να λάβει πίσω τα μέτρα που σχεδιάζει να εφαρμόσει για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ανάμεσα στα οποία είναι και το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Τι ισχύει

Διάψευση από ΣΕΟΦΑΕ και ΟΦΑΕ

Στις 26 Ιουλίου 2021 αναρτήθηκε δελτίο τύπου στη σελίδα στο Facebook που διαθέτει το Συνδικάτο Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδας – ΣΕΟΦΑΕ, στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:

(…) είναι μία απεργία που διακινείται στο διαδίκτυο χωρίς να υπάρχει επίσημος φορέας που αναλαμβάνει αυτή την απεργία.

Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά μαζί τους στις 27 Ιουλίου 2021 και μας ενημέρωσαν ότι, παρά τις εκκλήσεις που απηύθυναν, δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν ποιος διοργανώνει αυτήν την απεργία ούτε ποια είναι τα αιτήματά τους. Μας τόνισαν ότι κανένας επίσημος φορέας δεν έχει δηλώσει ότι έχει αναλάβει τη διοργάνωση κάποιας απεργίας το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα.

Στιγμιότυπο από το δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΣΕΟΦΑΕ και μας το απέστειλε μέσω email.

Eπικοινωνήσαμε τηλεφωνικά και με την “Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών – Ο.Φ.Α.Ε.“, εκπρόσωπος της οποίας μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη απόφαση από την ομοσπονδία. Στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν και μας απέστειλαν μέσω email υπογραμμίζουν ότι:

H ΟΦΑΕ δεν έχει την παραμικρή σχέση και δεν στηρίζει ούτε καλύπτει τις παραπάνω κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες. Η ΟΦΑΕ τηρεί τους υγειονομικούς κανόνες και τις οδηγίες των ειδικών για την αποτροπή διάδοσης της πανδημίας COVID-19.

Στιγμιότυπο από το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ο.Φ.Α.Ε. και μας το απέστειλε μέσω email.

Πολλές από τις δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εντοπίσαμε, έκαναν αναφορά στην Κρήτη και στη συμμετοχή οδηγών φορτηγών στην απεργία. Γι’ αυτό το λόγο επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, κ. Γιώργο Λιολάκη, ο οποίος και μας είπε ότι, καθόσον γνωρίζει, δεν έχει προκηρυχθεί κάποια απεργία από τους επίσημους φορείς και τα όργανα των οδηγών φορτηγών στην περιοχή.

Συμπέρασμα

Η Ομοσπονδία και τα συνδικαλιστικά όργανα των οδηγών φορτηγών σε επίσημες ανακοινώσεις τους αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν ποιος διοργανώνει και δεν στηρίζουν καμία απεργία που αντιτίθεται στα μέτρα για την πρόληψη μετάδοσης της COVID-19.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).