Ποιοι είμαστε
Αρχική Η έγκυος γυναίκα που έχασε το παιδί της στην Κέρκυρα δεν είχε εμβολιαστεί για την COVID-19FAKE NEWS ΥΓΕΙΑ

Η έγκυος γυναίκα που έχασε το παιδί της στην Κέρκυρα δεν είχε εμβολιαστεί για την COVID-19

2 Αυγ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Μια 30χρονη έγκυος γυναίκα στην Κέρκυρα έχασε το παιδί που κυοφορούσε από θρόμβωση που υπέστη στην κοιλιά, την οποία προκάλεσε το εμβόλιο για την COVID-19 που είχε λάβει το προηγούμενο διάστημα.

Συμπέρασμα:

Ο εν λόγω ισχυρισμός δεν αληθεύει. Όπως επιβεβαιώνουν οι γονείς του εμβρύου, κανένας εκ των δύο δεν έχει λάβει κάποιο εμβόλιο για την COVID-19, ενώ αναμένεται το πόρισμα της νεκροτομής προκειμένου να εξακριβωθεί η αίτια θανάτου του παιδιού τους.

Σε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντοπίζουμε τον ισχυρισμό πως στην Κέρκυρα, μια γυναίκα 30 ετών έχασε το παιδί που κυοφορούσε από θρόμβωση που υπέστη στην κοιλιά, την οποία προκάλεσε το εμβόλιο για την COVID-19 που είχε λάβει το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν αληθεύει καθώς όπως επιβεβαιώνουν οι γονείς του εμβρύου κανένας εκ των δύο δεν έχουν λάβει κάποιο εμβόλιο για την COVID-19, ενώ αναμένεται το πόρισμα της νεκροτομής προκειμένου να εξακριβωθεί η αίτια θανάτου του παιδιού τους.

Παραδείγματα: pronews.gr, athensmagazine.gr, womansecret.gr, corfiatiko.blogspot.com, loutrakiodusseas.blogspot.com, makeleio.gr

Παράδειγμα ανάρτησης στο Facebook:

Τι ισχύει

Η εν λόγω είδηση φαίνεται να βασίστηκε στην παρακάτω ανάρτηση στην πλατφόρμα του Facebook:

Σύμφωνα με το ιστορικό επεξεργασίας, το παραπάνω στιγμιότυπο αποτελεί την αρχική μορφή της ανάρτησης, την οποία χρησιμοποίησαν και τα υπό εξέταση δημοσιεύματα ως πηγή της είδησης, ενώ πλέον έχει τροποποιηθεί.

Μετά την κυκλοφορία των επίμαχων δημοσιευμάτων ο πατέρας της οικογένειας του εμβρύου προχώρησε σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, διαψεύδοντας τον υπό εξέταση ισχυρισμό. Όπως επισημαίνει και ο ίδιος, κανένας εκ των δύο δεν έχει λάβει κάποιο εμβόλιο για την COVID-19, ενώ η οικογένεια αναμένει το πόρισμα της νεκροτομής προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία θανάτου του παιδιού.

Επιπρόσθετα, κατόπιν επικοινωνίας, η μητέρα του εμβρύου κ. Σοφία Κατσαρού μας δήλωσε τα εξής:

Δεν έχουμε κάνει κανένα εμβόλιο. Ούτε εγώ ούτε ο σύζυγός μου έχουμε κάνει εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ούτε πριν ούτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου. Είναι όλα ψέματα.

Επιπλέον η κ. Κατσαρού διευκρίνισε πως στην πραγματικότητα είναι 41 ετών και βρισκόταν στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης της, ωστόσο, στις 26 Ιουλίου, όταν δηλαδή κυκλοφόρησε η εν λόγω είδηση, ήταν το μοναδικό σχετικό περιστατικό στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Τέλος, ήρθαμε σε επικοινωνία με το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας όπου νοσηλεύτηκε η κ. Κατσαρού και μας επιβεβαίωσαν πως στις 26 Ιουλίου δεν υπήρχε άλλο παρόμοιο περιστατικό και πως πρόκειται όντως για την κ. Κατσαρού. Επιπλέον μας επιβεβαίωσαν πως δεν είχε κάνει εμβόλιο για την COVID-19, ούτε εκείνη ούτε ο σύζυγός της.

Εντός των υπό εξέταση δημοσιευμάτων αναφέρεται επίσης και η περίπτωση θανάτου μιας 39χρονης γυναίκας στη Λάρισα την οποία έχουμε εξετάσει σε προηγούμενο άρθρο μας το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Συνοπτικά, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατος της 39χρονης δεν συνδεόταν αιτιωδώς με το εμβόλιο που είχε λάβει για την COVID-19.

Επιπλέον, στην επίμαχη ανάρτηση στο Facebook από την οποία ξεκίνησε η διάδοση της υπό εξέταση ψευδούς είδησης, γίνεται αναφορά και στο θάνατο ενός 38χρονου φυλακισμένου. Παρότι η είδηση αληθεύει, αναμένεται και σε αυτή την περίπτωση το πόρισμα της νεκροτομής καθώς, ενώ σημειώνεται πως ο 38χρονος είχε εμβολιαστεί το προηγούμενο διάστημα με το σκεύασμα της Johnson&Johnson, δεν έχει εδραιωθεί αιτιώδης σχέση μεταξύ του θανάτου και του εμβολιασμού του.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω στοιχεία, ο ισχυρισμός πως η έγκυος γυναίκα που έχασε το παιδί της στην Κέρκυρα είχε εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό είναι ψευδής, ενώ αναμένεται το πόρισμα της νεκροτομής προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία θανάτου του εμβρύου.