Ποιοι είμαστε
Αρχική Το εμβόλιο της Pfizer ΔΕΝ περιέχει οξείδιο του γραφενίουΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το εμβόλιο της Pfizer ΔΕΝ περιέχει οξείδιο του γραφενίου

4 Αυγ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ισπανοί ερευνητές ανακάλυψαν οξείδιο του γραφενίου στα εμβόλια mRNA της Pfizer για την COVID-19.

Συμπέρασμα:

Τα λιπίδια που χρησιμοποιούνται στο εμβόλιο δεν έχουν μαγνητικές ιδιότητες και τα εμβόλια για την COVID-19 στο σύνολό τους δεν περιέχουν μόρια οξειδίου του σιδήρου, ούτε γραφενίου ή παραγώγων του. Οι εικόνες που χρησιμοποιούνται προς υποστήριξη του υπό εξέταση ισχυρισμού προέρχονται από μια ανεπίσημη αναφορά ενός καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αλμερίας, και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση απόδειξη για την ύπαρξη των προαναφερθέντων μορίων στα εμβόλια για την COVID-19, όπως επισημαίνεται και εντός της επίμαχης ανάλυσης. Επίσης, το Πανεπιστήμιο της Αλμερίας με ανακοίνωσή του απομακρύνθηκε από την εν λόγω αναφορά, και δήλωσε πως «υποστηρίζει πλήρως τα εμβόλια ως ένα αδιαμφισβήτητο επιστημονικά εργαλείο για την αντιμετώπιση λοιμωδών ασθενειών».

Σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το εμβόλιο της Pfizer περιλαμβάνει την επικίνδυνη ουσία οξείδιο του γραφενίου. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παράδειγμα σχετικής δημοσίευσης:

Τι ισχύει

Το βίντεο που συνοδεύει τα υπό εξέταση δημοσιεύματα προέρχεται από διαδικτυακή εκπομπή του παρουσιαστή Stew Peters, που έχει αναρτήσει σειρά συνωμοσιολογικών απόψεων αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την εισαγωγή της επίμαχης δημοσίευσης:

Η Karen Kingston είναι πρώην υπάλληλος της Pfizer και τώρα αναλυτής, επιβεβαιώνει ότι το κύριο συστατικό του εμβολιασμού είναι το οξείδιο του γραφενίου.

Η κ. Kingston φαίνεται να είχε όντως ιστορικό εργασίας στη Pfizer, άλλα σύμφωνα με το βιογραφικό της, επρόκειτο μόνο για δύο χρόνια μεταξύ 1996 και 1998, και αφορούσαν τη διαφήμιση και πώληση καρδιολογικών προϊόντων. Η ίδια δεν έχει καμιά ιατρική ειδίκευση. Επίσης, η διαφημιστική εταιρεία Varitage που πλέον διευθύνει κ. Kingston, παρουσιάζει ιστορικό συνεργασίας με σειρά διαφορετικών φαρμακευτικών εταιρειών εκτός της Pfizer, γεγονός που παρουσιάζει πρόβλημα ως προς πιθανή σύγκρουση συμφερόντων της κ. Kingston στο πλαίσιο των υπό εξέταση δηλώσεων. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Επιπρόσθετα τα υπό εξέταση δημοσιεύματα επικαλούνται αναφορές της Dr. Jane Ruby, η οποία ωστόσο δεν είναι ιατρός. Η ίδια δηλώνει ότι έχει κάνει σπουδές νοσηλευτικής και οικονομικών της υγείας, διδακτορικό στην εκπαίδευση και μεταδιδακτορικό σε νομικές σπουδές. Συγκεκριμένα, ξεκινά το βιογραφικό της δηλώνοντας «οικονομολόγος της υγείας και ειδικός της Νέας Δεξιάς, με συναρπαστικές γνώσεις και έκτακτες ειδήσεις του συντηρητικού χώρου για τον κόσμο των νέων ΜΜΕ».

Όσον αφορά τον επίμαχο ισχυρισμό για παρουσία οξειδίου του γραφενίου στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, έχουμε εξηγήσει ότι πρόκειται για ψευδοεπιστημονική παραπληροφόρηση σε προηγούμενο άρθρο μας το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Συνοπτικά, τα λιπίδια που χρησιμοποιούνται στο mRNA εμβόλιο των Pfizer/BioNTech δεν έχουν μαγνητικές ιδιότητες και τα εμβόλια για την COVID-19 στο σύνολό τους δεν περιέχουν μόρια οξειδίου του σιδήρου, γραφενίου ή παραγώγων τους. Οι εικόνες που χρησιμοποιούνται προς υποστήριξη του υπό εξέταση ισχυρισμού προέρχονται από μια ανεπίσημη αναφορά ενός καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αλμερίας, και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση απόδειξη για την ύπαρξη των προαναφερθέντων μορίων στα εμβόλια για την COVID-19, όπως επισημαίνεται και εντός της επίμαχης ανάλυσης. Επίσης, το Πανεπιστήμιο της Αλμερίας με ανακοίνωσή του απομακρύνθηκε από την εν λόγω αναφορά, και δήλωσε πως «υποστηρίζει πλήρως τα εμβόλια ως ένα αδιαμφισβήτητο επιστημονικά εργαλείο για την αντιμετώπιση λοιμωδών ασθενειών».

Το ίδιο θέμα κάλυψαν επίσης οι πιστοποιημένοι οργανισμοί επαλήθευσης γεγονότων Politifact, AFP, USA Today και Health Feedback καταλήγοντας στα ίδια συμπεράσματα.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι το εμβόλιο της Pfizer περιλαμβάνει την επικίνδυνη ουσία οξείδιο του γραφενίου είναι ψευδοεπιστημονικός και βασίζεται στη διαστρέβλωση μιας ανεπίσημης αναφοράς.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.