Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής η πληροφορία για τους 9 νεκρούς από τις πυρκαγιές σε Εύβοια και ΑττικήFAKE NEWS ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψευδής η πληροφορία για τους 9 νεκρούς από τις πυρκαγιές σε Εύβοια και Αττική

9 Αυγ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Εφτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και δύο στην Αττική εξαιτίας της φωτιάς.

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα με ανακοινώσεις από το Τμήμα Τύπου και Επικοινωνίας του Πυροσβεστικού Σώματος και πληροφορίες για διακομηδές ανθρώπων από το ΕΚΑΒ, ο ισχυρισμός περί εφτά νεκρών ατόμων στην Εύβοια και δύο στην Αττική λόγω των πυρκαγιών δεν ευσταθεί.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι, παρά το γεγονός ότι 9 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους από τις πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια, ουδεμία αναφορά έχει γίνει από μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Ας δούμε τι ισχύει.

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης:

Τι ισχύει

Κατόπιν επικοινωνίας μας με το Τμήμα Τύπου και Επικοινωνίας του Πυροσβεστικού Σώματος μας γνωστοποιήθηκαν τα εξής:

Μέχρι αυτή την ώρα (σ.σ. 15:20 στις 9/8/2021) δεν έχει περιέλθει σε εμάς τέτοια πληροφορία. Δεν ισχύει. Δεν έχουμε καμία καταγραφή για τα εν λόγω περιστατικά. Επί του παρόντος, υπάρχουν στο ΚΑΤ 2 διασωληνωμένοι πυροσβέστες ενώ σημειώθηκε ατύχημα στο δρόμο προς Αφίδνες, χωρίς ωστόσο αυτό να σχετίζεται με τη φωτιά. Τέλος, ο πιλότος του πυροσβεστικού PZL που κατέπεσε στη Ζάκυνθο είναι ζωντανός.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή 6/8/2021 τραυματίστηκε θανάσιμα 38χρονος εθελοντής δασοπυροσβέστης από την Ιπποκράτειο πολιτεία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΑΤ:

Την 14:00 της σήμερον (σ.σ. 6 Αυγούστου του 2021) διακομίστηκε με το ΕΚΑΒ κάτοικος της Ιπποκράτειου Πολιτείας, ηλικίας 38 ετών με κτύπημα στο κεφάλι με μη ανιχνεύσιμα ζωτικά σημεία, από πτώση στύλου της ΔΕΗ, σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης επί 70 λεπτά χωρίς αποτέλεσμα.

Διακομιδές από ΕΚΑΒ

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο» την Τετάρτη 4 Αυγούστου, ο Υπουργός Υγείας κ. Β. Κικίλιας δήλωσε πως:

Χθες (σ.σ. 3/8/2021), από τις 16:00 το απόγευμα μέχρι σήμερα στις 08:00, το ΕΚΑΒ έκανε διακομιδές 77 περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα σε συνδυασμό του καύσωνα και των αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς.

Συνεπώς προκύπτει πως, στο πλαίσιο του συντονιστικού έργου του ΕΚΑΒ, από τις 3 Αυγούστου του 2021 και σε διάστημα 16 ωρών είχαν ήδη πραγματοποιηθεί 77 διακομιδές περιστατικών πληγέντων από την πυρκαγιά ή/και τον καύσωνα. Η αναφορά σε «65 άτομα», στις 8 Αυγούστου του 2021, είναι ανακριβής.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, με βάση τα επίσημα δεδομένα, ο ισχυρισμός ότι επτά άνθρωποι στην Εύβοια και δύο άνθρωποι στην Αττική έχασαν τη ζωή τους από τις φωτιές είναι αβάσιμος και κατά συνέπεια καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).