Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδείς ισχυρισμοί για δηλώσεις επικεφαλής του Ρουμανικού πυροσβεστικού σώματος σχετικά με τις φωτιές στην ΕλλάδαFAKE NEWS ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψευδείς ισχυρισμοί για δηλώσεις επικεφαλής του Ρουμανικού πυροσβεστικού σώματος σχετικά με τις φωτιές στην Ελλάδα

11 Αυγ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Επικεφαλής του Ρουμανικου πυροσβεστικού Σώματος δήλωσε σε συνέντευξή του τα ακόλουθα: "όπως εμείς είδαμε την φορά τής φωτιάς ήταν σαν να μην ήθελε κάποιος να σβήσει. Ή φωτιά μπορούσε να είχε σβήσει από την πρώτη μέρα. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο: εμείς όταν τελειώσει η αποστολή μας θα κάνουμε την έκθεση μάς προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Natura και στον αντίστοιχο τού ΟΗΕ γιατί ή περιοχή έχει χαρακτηριστεί περιοχή Natura εδώ και αρκετά χρόνια, και εμείς αλλά είδαμε και μάθαμε. Πρόληψη και αντιπυρικες ζώνες ως όφειλε μία τέτοια περιοχή....μηδεν."

Συμπέρασμα:

Κανένα από τα μέλη της ρουμανικής αποστολής στην Ελλάδα δεν κατέκρινε σε ΜΜΕ της χώρας τους τον τρόπο που επιχειρούν οι ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις, ούτε δήλωσαν ότι θα κατατεθούν αναφορές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Natura.

Περισσότερες από 11,000 κοινοποιήσεις έχει δημοσίευση στο Facebook που παρουσιάζει ανεπιβεβαίωτες δηλώσεις Επικεφαλής του Ρουμανικού πυροσβεστικού σώματος που επιχειρεί στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το κείμενο, στις δηλώσεις του στηλιτεύει τον τρόπο ανταπόκρισης και διαχείρισης της φωτιάς από τις ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις και αναφέρει ότι τα ευρήματά του θα σταλούν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Natura και τον ΟΗΕ. Ο ψευδής ισχυρισμός εντοπίστηκε και σε άρθρα που αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδες ενημέρωσης.

Παραδείγματα: militaire.gr, eretikos.gr, press-gr.com

Στιγμιότυπο από την κοινοποιήση όπως αναρτήθηκε σε λογαριασμό χρήστη του Facebook.

Τι ισχύει

Πυροσβεστικές δυνάμεις από την Ρουμανία κατέφθασαν στην Ελλάδα με σκοπό να συνδράμουν στη μάχη κατά των πυρκαγιών με επικεφαλής τον πύραρχο Florin Pop μετά από αίτημα που κατέθεσε η Ελλάδα στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Απευθύναμε ερώτηση στο Τμήμα για την Αντιμετώπιση Έκτακτων Καταστάσεων (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă) που ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ρουμανίας, οι οποίοι μας τόνισαν ότι κανένα από τα μέλη της ομάδας που στάλθηκε στην Ελλάδα δεν προέβη στις υπό εξέταση δηλώσεις.

Στο επίσημο έγγραφο που μας εστάλη και φέρει την υπογραφή του κ. Raed Arafat, Γραμματέα Επικρατείας και επικεφαλής του τμήματος, μας αναφέρονται τα εξής:

Καταπολεμούμε δυναμικά τέτοιου είδους ψευδείς ειδήσεις, οι οποίες είναι άσχετες με την πραγματικότητα, και σας διαβεβαιώνουμε πως όλα τα δημοσιεύματα που εμφανίζονται στα ρουμανικά ΜΜΕ υπερτονίζουν την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των Ρουμάνων και των Ελλήνων πυροσβεστών στον σκληρό αγώνα τους ώστε να επιλυθεί η τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, μαζί με όλες τις άλλες χώρες που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.

Κατόπιν συζητήσεων που είχα με τον επικεφαλής της ρουμανικής ομάδας πυροσβεστών προκύπτει ότι δεν υπήρξε καμία δήλωση σχετικά με τον τρόπο που οι Έλληνες πυροσβέστες θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει τέτοια καταστροφή, ούτε υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με ενδεχόμενες μελλοντικές αναφορές που θα απευθύνονταν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Natura, εφόσον η ομάδα μας επιστρατεύτηκε μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και δεν υφίσταται θεσμική υποχρέωση υποβολής κάποιας αναφοράς στους εν λόγω οργανισμούς ούτε υπάρχει πρόθεση για μια τέτοια κίνηση.

Ο σκοπός των συναδέλφων μας είναι ξεκάθαρος και αφορά συγκεκριμένα τη στήριξη των προσπαθειών των τοπικών αρχών προκειμένου να μετριαστεί το αρνητικό αντίκτυπο των πυρκαγιών και όχι να γίνονται εκτιμήσεις σαν αυτές που δημοσεύθηκαν στο άρθρο το οποίο αναφέρεστε.

Ο κ. Γεωργίου, διευθυντής Διεθνών Σχέσεων της ΓΓΠΠ, μας ανέφερε ότι ο Πύραρχος Pop απέστειλε επιστολή στην οποία αναφέρει ότι οι δηλώσεις που του αποδίδονται δεν έχουν ποτέ ειπωθεί ούτε από τον ίδιο ούτε από κάποιον από την ομάδα του. Ο ίδιος μας δήλωσε ότι η επιστολή έχει δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος.

Η προαναφερθείσα επιστολή αναφέρει τα εξής:

Αγαπητέ κύριε υφυπουργέ/γενικέ γραμματέα,

Θα ήθελα να εκφράσω την βαθύτατη λύπη μου για τις λανθασμένες πληροφορίες που προέρχονται από άρθρο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Militaire.gr στις 10 Αυγούστου 2021 και ώρα 20:13.

Σας διαβεβαιώνω ότι είμαι διαθέσιμος να δώσω διευκρινήσεις γι’ αυτό το τεράστιο ψέμα που επηρεάζει την άψογη συνεργασία μας και τις κοινές μας προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών, για τις οποίες μας ζητήθηκε βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Το γραπτό άρθρο δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που εγώ και οι συνάδελφοί μου δηλώσαμε. Όταν έδωσα οποιαδήποτε συνέντευξη (βίντεο, ηχητικές, σύντομες δηλώσεις) ήταν παρόντες τουλάχιστον ένας από τους δύο προϊστάμενους αξιωματικούς μου, οι οποίοι μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι αυτά που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο δεν ανταποκρίνονται στα όσα έχουμε δηλώσει.

Δεν έχουμε έρθει ποτέ σε επαφή και δεν δώσαμε συνεντεύξεις σε κανέναν εκπρόσωπο του Militaire.gr.
Επιπλέον, θα ήθελα να διαψεύσω το άρθρο σημείο προς σημείο, ως εξής:

Εγώ και οι συνάδελφοί μου ποτέ δεν δηλώσαμε ότι οι δασικές πυρκαγιές που αναπτύχθηκαν στην περιοχή όπου λειτουργούσαμε, υπό την καθοδήγηση του Έλληνα αξιωματικού που ορίστηκε για την ομάδα μας, μπορούν να σβηστούν σε μία ημέρα. Επιχειρούμε στην περιοχή μεταξύ Σπαθάρι και Καλυβίων που βρίσκεται στο νησί της Εύβοιας, προκειμένου να διατηρήσουμε τη γραμμή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η ομάδα μας έχει μια πολύ καλή συνεργασία με τους Έλληνες πυροσβέστες, καθώς και με τις τοπικές αρχές, γεγονός το οποίο αναφέρουμε σε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται. Κατά τη διάρκεια της κοινής μας επιχείρησης γίναμε μάρτυρες της αφοσίωσης των Ελλήνων συναδέλφων στον αγώνα της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών, οπότε δεν θα μπορούσαμε ποτέ να δηλώσουμε ότι δεν προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά.

Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τις ελληνικές αρχές και τους Έλληνες πυροσβέστες σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουν. Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ αφορά την αλληλεγγύη και τη βοήθεια των πληγέντων χωρών σε δύσκολες περιόδους. Αυτή ήταν μία από τις αρχές στις οποίες όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τον αξιωματικό σύνδεσμο του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Η αποστολή μας είναι να καταστείλουμε και να εξουδετερώσουμε τις δασικές πυρκαγιές, χωρίς να έχουμε εξειδικευμένες γνώσεις όσον αφορά την πρόληψη πυρκαγιών.

Όσο για ορισμένες αναρτήσεις στο Facebook που αναφέρουν ότι εμείς απορούμε “γιατί δεν χρησιμοποιείται η τεχνική του αντίπυρ;”, είναι επίσης ένα μεγάλο ψέμα. Χρησιμοποιούμε παρόμοιες μεθόδους με τους Έλληνες πυροσβέστες για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στη Ρουμανία, η τεχνική του αντίπυρ χρησιμοποιείται στη χώρα μας ως τελευταία επιλογή και δεν συνιστάται σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις.

Τα μέσα ενημέρωσης από την Ρουμανία που καταγράφουν το γεγονός είναι στη διάθεση σας ανά πάσα στιγμή.

Με την ελπίδα ότι η οπτική μας θα επιβεβαιώσει την ειλικρινή θέση των Ρουμάνων πυροσβεστών σε σχέση με την κοινή και συνεχή προσπάθεια όλων των δυνάμεων που ασχολούνται με τη διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης για τη χώρα που μας φιλοξενεί, σας διαβεβαιώνουμε για την πλήρη υποστήριξη και εκτίμησή μας για τον επαγγελματισμό που δείχνετε.

Με εκτίμηση,

Ο επικεφαλής
της χερσαίας Ρουμανικής μονάδας για την κατάσβεση των πυρκαγιών

Πύραρχος
POP Florin
11 Αυγούστου 2021

Σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε σε ιστοσελίδες Ρουμανικών ΜΜΕ, δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε τις υπό εξέταση δηλώσεις. Όπως μας ανέφερε ο δημοσιογράφος του Digi24, Valentin Stan, που ακολουθεί την ρουμάνικη αποστολή και είναι παρών σε όλες τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν τα μέλη της:

O Πύραρχος δεν έκανε ποτέ τέτοιες δηλώσεις. Μίλησε μόνο για τον επαγγελματισμό των Ελλήνων πυροσβεστών.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, κανένα από τα μέλη της ρουμανικής αποστολής στην Ελλάδα δεν κατέκρινε σε ΜΜΕ της χώρας του τον τρόπο που επιχειρούν οι ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις, ούτε ανέφεραν ότι θα κατατεθούν αναφορές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Natura. Στις δηλώσεις τους οι Ρουμάνοι αξιωματούχοι κάνουν ιδιαίτερη μνεία στον επαγγελματισμό των Ελλήνων συναδέλφων τους και την αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).