Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media ΔΕΝ αποδεικνύει ότι ρούχα για πυρόπληκτους παραδόθηκαν σε «λαθρομετανάστες»HOAXES ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media ΔΕΝ αποδεικνύει ότι ρούχα για πυρόπληκτους παραδόθηκαν σε «λαθρομετανάστες»

19 Αυγ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ρούχα που προορίζονταν για τους πυρόπληκτους δόθηκαν τελικά σε «λαθρομετανάστες», στη δομή της Ριτσώνας.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για τη μεταφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και μετανάστες που εκκένωσαν τη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας στις 6/8/2021 λόγω πυρκαγιάς και μεταφέρθηκαν στη δομή της Ριτσώνας.

Στις αρχές Αυγούστου κυκλοφόρησε στην πλατφόρμα του Facebook βίντεο, το οποίο, σύμφωνα με χρήστη, απεικονίζει την παράδοση ενδυμάτων που προορίζονταν για τους πυρόπληκτους, σε «λαθρομετανάστες» της προσωρινής δομής φιλοξενίας στη Ριτσώνα. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Τι ισχύει

Στις 6 Αυγούστου του 2021, κοινοποιήθηκε στο Facebook ένα βίντεο-καταγγελία από χρήστη που βιντεοσκοπεί ενώ οδηγεί επί της επαρχιακής οδού Θηβών – Χαλκίδος, με κατεύθυνση προς τη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας. Σύμφωνα με τον ίδιο:

Έχουνε φέρει τα ρούχα που έχουνε μαζευτεί για τους… γι’αυτούς με τις πυρκαγιές, τους ανθρώπους που χάσανε περιουσίες κι αυτά, κι έχουνε φέρει…. τα έχουνε φέρει όλα, τα ‘χουνε φέρει στους λαθρομετανάστες. Φέρανε τα ρούχα και τα αυτά για τους λαθρομετανάστες. Θα το δείτε σε λίγο. Γιατί πέρασα και ξαναγύρισα να … αυτό, και γίνεται ο χαμός. Οι καραγκιόζηδες.

Αυτό που δεν αναφέρει ο καταγγέλλων στην επίμαχη δημοσίευση είναι ότι την ίδια μέρα και εξαιτίας δασικής πυρκαγιάς, είχε κριθεί αναγκαία η εκκένωση της παλαιάς δομής φιλοξενίας της Μαλακάσας. Ως αποτέλεσμα οι διαμένοντες στην εν λόγω δομή μεταφέρθηκαν σε εκείνη της Ριτσώνας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή των δομών της Μαλακάσας, κ. Χαράλαμπου Χρήστου, στη δομή της Ριτσώνας μεταφέρθηκαν με ασφάλεια συνολικά 2,000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στη δομή της Ριτσώνας μεταφέρθηκαν με τη συνδρομή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κλινοσκεπάσματα, τρόφιμα και νερό, μάσκες προστασίας μίας χρήσης, καθώς και είδη υγιεινής.

Χαρακτηριστικά, στο χρονικό σημείο 1:55 του υπό εξέταση βίντεο, εμφανίζεται ένα φορτηγό και μια ομάδα ανθρώπων να περιμένουν πίσω του. Εξετάζοντας το εν λόγω καρέ, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως πρόκειται για φορτηγό που φέρει την επιγραφή του catering «Αυθεντικό».

Τις απαντήσεις στα ερωτήματα που στείλαμε στην εταιρία, έδωσε ο κ. Αλέξανδρος Κομπατσιάρης (σ.σ. της ΑΕ Αφοι Κομπατσιάρη, στην οποία ανήκει το catering «Αυθεντικό»).

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Κομπατσιάρη, στο βίντεο διαδραματίζεται τροφοδοσία της δομής της Ριτσώνας, ενώ το εικονιζόμενο φορτηγό μετέφερε έτοιμα γεύματα, νερά και προϊόντα μαναβικής, όπως ορίζει το συμβόλαιο της ΑΕ Αφοι Κομπατσιάρη με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Ειδικότερα, ο κ. Κομπατσιάρης δήλωσε πως:

Η εταιρεία μας έχει πρόσφατο ενεργό συμβόλαιο με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για την τροφοδοσία της δομής της Μαλακάσας. Το τριήμερο 06,07,08/08/2021 η δομή της Μαλακάσας εκκενώθηκε και οι διαμένοντες σε αυτήν προωθήθηκαν σε άλλες ασφαλέστερες δομές, μια εκ των οποίων και αυτή της Ριτσώνας. Η Αφοί Κομπατσιάρη Α.Ε. ενημερώθηκε εγγράφως από τον πελάτη της (ΔΟΜ) να πραγματοποιήσει την σίτιση στην δομή της Ριτσώνας δεδομένων των ανωτέρω.

Συνεπώς, ο ισχυρισμός του καταγγέλλοντος ότι “λαθρομετανάστες περιμένουν στη σειρά για πάρουνε τα πράγματα που έχουν δώσει για του πυρόπληκτους” διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα. Τέλος, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι ίδιοι οι επωφελούμενοι από τις δομές συγκέντρωσαν βοήθεια για τους πυρόπληκτους.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως ο ισχυρισμός ότι ρούχα για τους πυρόπληκτους δόθηκαν στους «λαθρομετανάστες» της δομής φιλοξενίας της Ριτσώνας είναι καθ΄ολοκληρίαν κατασκευασμένος. Στο υπό εξέταση βίντεο απεικονίζεται τροφοδοσία της δομής ύστερα από τη μεταφορά 2,000 προσφύγων και μεταναστών, κατόπιν εκκένωσης της δομής Μαλακάσας λόγω πυρκαγιάς. Ως εκ τούτου, η αρμόδια εταιρία για τη σίτιση της δομής Μαλακάσας μετέφερε έτοιμα γεύματα, νερά και προϊόντα μαναβικής στη δομή της Ριτσώνας, για την κάλυψη αναγκών των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).