Ποιοι είμαστε
Αρχική Νέα απάτη με τη χρήση του ονόματος “Lidl” από σελίδα στο FacebookSCAMS

Νέα απάτη με τη χρήση του ονόματος “Lidl” από σελίδα στο Facebook

16 Σεπ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Διαδικτυακός διαγωνισμός που διεξάγει η επίσημη σελίδα της εταιρίας Lidl στην Ελλάδα μέσω Facebook δίνει τη δυνατότητα σε χρήστες να κερδίσουν 5,000€.

Συμπέρασμα:

Η σελίδα που εμφανίστηκε πρόσφατα στο Facebook με την επωνυμία και το λογότυπο της Lidl αποτελεί μία ακόμη περίπτωση απάτης και παραπλάνησης καταναλωτών. Η συγκεκριμένη ενέργεια δε συνδέεται ούτε με την επίσημη σελίδα της εταιρείας Lidl Hellas στο Facebook ούτε με την επίσημη ιστοσελίδα.

Πρόσφατα εντοπίστηκε στο Facebook μια νέα ψεύτικη σελίδα που φέρει το όνομα και το λογότυπο της εταιρείας “Lidl”.

Στη σελίδα δημοσιεύθηκε ανάρτηση η οποία παρακινεί αρχικά τους χρήστες να παραχωρήσουν προσωπικά τους στοιχεία για να κερδίσουν κάποιο χρηματικό ποσό.

Στιγμιότυπa από τις επίμαχες αναρτήσεις στο Facebook.

Τι ισχύει

Η σελίδα, στην οποία έχει γίνει η δημοσίευση, δημιουργήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 και δεν σχετίζεται με την επίσημη σελίδα της Lidl Hellas στο Facebook. Οι διαχειριστές της σελίδες χρησιμοποιούν ως εικόνα προφίλ το επίσημο σήμα της Lidl με σκοπό να παραπλανήσουν το κοινό.

Στιγμιότυπο από τα στοιχεία της σελίδας στο Facebook.

Η παραπλανητική δημοσίευση έγινε την ίδια ημέρα που δημιουργήθηκε και η σελίδα. Επιλέγοντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στην ανάρτηση, ανακατευθυνόμαστε στο lidlhellasofficialgift.blogspot.com, ένα ιστολόγιο το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την επίσημη ιστοσελίδα της Lidl Hellas. Το πρώτο μήνυμα που εμφανίζεται στον επισκέπτη της σελίδας αναφέρει ότι είναι ανάμεσα στους τυχερούς που κέρδισαν 5,000€ κι ότι θα πρέπει να ολοκληρώσει την εγγραφή του για να λάβει το χρηματικό ποσό.

Στιγμιότυπο από μέρος της αρχικής σελίδας.

Παρακάτω, στην ίδια σελίδα, αναφέρεται ότι απαιτούνται τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας του εκάστοτε επισκέπτη για να μπορέσει να παραλάβει το δώρο, το οποίο θα αποσταλεί στο λογαριασμό 5 λεπτά μετά την εγγραφή.

Στιγμιότυπο από μέρος της αρχικής σελίδας.

Επιλέγοντας το κουμπί “Register Now” ο επισκέπτης οδηγείται σε μία άλλη ιστοσελίδα, στην οποία του ζητείται να συμπληρώσει email και κωδικό για να δημιουργήσει έναν λογαριασμό. Σε κανένα σημείο των σελίδων που ανακατευθυνθήκαμε δεν υπήρχε το λογότυπο της εταιρείας Lidl, ενώ υπήρχαν αναφορές για ebook και διακρινόταν τα ονόματα “nowmusic” και “bookphan”.

Οι εν λόγω ιστοσελίδες είχαν την ίδια δομή και παρουσίαζαν τις ίδιες πληροφόρίες. Ανάμεσα σε αυτές εντοπίζεται ένα τηλέφωνο επικοινωνίας (1-925-206-3859) σε περίπτωση που υπάρχουν απορίες ή σχόλια. Σύμφωνα με τους διεθνείς κωδικούς κλήσεων τα τηλέφωνα αυτά είναι από τις ΗΠΑ (+1) και συγκεκριμένα την Καλιφόρνια (925).

Αφού συμπληρώσει τα πεδία, ο επισκέπτης μεταφέρεται σε μία σελίδα στην οποία ζητούνται τα στοιχεία της πιστωτικής/χρεωστικής του κάρτας.

Όπως και με άλλες αντίστοιχες απάτες τις οποίες καλύψει σε παλαιότερα άρθρα, και σε αυτή τη περίπτωση επιτήδειοι δημιουργούν πολλές παραπλήσιες ιστοσελίδες στις οποίες οδηγούνται οι χρήστες μέσω της πλαστής σελίδας Lidl, για να αλιεύσουν προσωπικά στοιχεία και στοιχεία τραπεζικών καρτών.

Συμπέρασμα

Η σελίδα που εμφανίστηκε πρόσφατα στο Facebook με την επωνυμία και το λογότυπο της Lidl αποτελεί μία ακόμη περίπτωση απάτης και παραπλάνησης καταναλωτών. Η συγκεκριμένη ενέργεια δε συνδέεται ούτε με την επίσημη σελίδα της εταιρείας Lidl Hellas στο Facebook ούτε με την επίσημη ιστοσελίδα.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).