Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, στην Αυστραλία ΔΕΝ χρησιμοποιούν ηθοποιούς για να παρουσιάζονται ως ασθενείς με COVID-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Όχι, στην Αυστραλία ΔΕΝ χρησιμοποιούν ηθοποιούς για να παρουσιάζονται ως ασθενείς με COVID-19

20 Σεπ
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Αποκαλύφθηκε ότι τρεις ασθενείς COVID-19 στην Αυστραλία είναι στην πραγματικότητα ηθοποιοί που χρησιμοποιήθηκαν με σκοπό να τρομοκρατήσουν το κοινό.

Συμπέρασμα:

Το ζήτημα κάλυψε πρόσφατα η εκπομπή Media Watch διαψεύδοντας ότι οι 3 αυτοί ασθενείς είναι ηθοποιοί και τα συμπεράσματα της εκπομπής επιβεβαίωσαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές

Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε ιστολόγια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι ασθενείς με COVID-19, που εμφανίζονται σε βίντεο στην Αυστραλία, είναι στην πραγματικότητα ηθοποιοί που χρησιμοποιούνται για να τρομοκρατήσουν το κοινό. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Παραδείγματα: makeleio.gr, greeknewsondemand.com, corfiatiko.blogspot.com, vhmavochas.gr

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Για να καταλάβετε με τι “ανθρώπους” έχουμε να κάνουμε, ιδού μια γεύση!

Στην Αυστραλία αυτήν την στιγμή νοσηλεύονται 700 ασθενείς με κορονοϊό, μέσα σε αυτούς υπήρχαν 3 άτομα οι οποίοι έφτιαχναν βίντεο και τα ανέβαζαν στο διαδίκτυο, θέλοντας να δείξουν πόσο άσχημο είναι να έχεις κορονοϊό και φυσικά να αναδείξουν πόσο σημαντικό είναι να κάνει όλος ο κόσμος το εμβόλιο

Το βίντεο της γυναίκας το είδαν πάνω από 800 χιλιαδες άνθρωποι.

Έλα όμως που έσπασε ο διάολος το ποδάρι του και αποκαλύφθηκε πως και οι τρεις που φτιάξανε τα βίντεο με σκοπό να παρασύρουν τον κόσμο ΉΤΑΝ ΗΘΟΠΟΙΟΙ …

Φυσικά δεν νοσηλεύτηκαν ποτέ, δεν νόσησαν ποτέ και το κυριότερο δεν τους βρήκαν ποτέ μέσα στο νοσοκομείο, κάπως έτσι λέτε να  επηρέαζαν και μας;

Και αν ναι, που είναι τώρα αυτά τα ΤΑΛΕΝΤΑ;

Το βίντεο για το οποίο κάνουν λόγο τα σχετικά δημοσιεύματα:

Τι ισχύει

Ενώ τα υπό εξέταση δημοσιεύματα παραθέτουν το παραπάνω βίντεο διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι οι εικονιζόμενοι ασθενείς είναι ηθοποιοί, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μέρος από ειδικό αφιέρωμα μιας εκπομπής του αυστραλιανού τηλεοπτικού δικτύου ABC. Το αφιέρωμα αυτό κατέρριπτε τη θεωρία συνομωσίας περί χρήσης ηθοποιών που παρουσιάζονταν ως ασθενείς COVID-19 για να τρομοκρατήσουν το κοινό.

Το σχετικό θέμα, με τίτλο “COVID ‘actors’”, παρουσιάστηκε από τον Paul Barry, στην εκπομπή Media Watch:

Αναλυτικότερα, στις 25 Αυγούστου 2021 κοινοποιήθηκε από την Υγειονομική Περιφέρεια του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, ένα βίντεο που δημιούργησε η ειδική πνευμονολόγος και καθηγήτρια πανεπιστημίου Dr Lucy Morgan. Σε αυτό το βίντεο περιέχονται οι διηγήσεις διάφορων ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονταν υπό την επίβλεψη της στο νοσοκομείο Concord Hospital:

Οι υπό εξέταση ασθενείς, τους οποίους ορισμένοι χρήστες του διαδικτύου παρουσίασαν ως ηθοποιούς, αναφέρθηκαν με το μικρό τους όνομα στο βίντεο. Ωστόσο, στην επίσημη ιστοσελίδα της Υγειονομικής Περιφέρειας υπήρχαν τα πλήρη ονοματεπώνυμα των ασθενών, Ramona El-Nachar, 30 ετών, Osama Ahmad, 35 ετών, και Fawaz Dandan, 50 ετών. [πηγή]

Ramona El-Nachar

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η νοσηλευόμενη γυναίκα που εμφανίζεται στο βίντεο με το όνομα Ramona ήταν μια καλλιτέχνις με το όνομα Ramona Rose Khoury. Μάλιστα, σύμφωνα με βίντεο το οποίο κατέβηκε εν τέλει από το TikTok, και στο οποίο αναφέρθηκε η εκπομπή του ABC, κάποιος ανώνυμος χρήστης τηλεφώνησε στο Concord Hospital, και προσποιήθηκε τον σύζυγο της ασθενούς “Ramona Khoury”. Το νοσοκομείο δήλωσε ότι δεν υπήρχε ασθενής αυτό το όνομα, απάντηση που ο εν λόγω χρήστης χρησιμοποίησε ως απόδειξη ότι η κ. Khoury δεν νοσηλεύθηκε και επομένως το βίντεο με τους 3 ασθενείς αποτελούσε προσπάθεια παραπλάνησης.

Ωστόσο, συγκρίνοντας τις φωτογραφίες των δύο γυναικών είναι προφανές ότι πρόκειται για διαφορετικά πρόσωπα.

Αριστερά: Ramona El-Nachar – Δεξιά: Ramona Khoury

Osama Ahmad

O 35χρονος Osama παρουσιάστηκε από τα υπό εξέταση δημοσιεύματα ως ο ηθοποιός Mitch Garling, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι πρόκειται για τον Ryan Van Der Woude.

Ωστόσο, συγκρίνοντας και πάλι τις φωτογραφίες είναι προφανές ότι ο νοσηλευόμενος Osama Ahmad δεν έχει σχέση με κανέναν εκ των δυο.

Αριστερά: o ασθενής Osama Ahmad. Δεξιά: ο Ryan Van Der Woude.
Αριστερά: o ασθενής Osama Ahmad. Δεξιά: ο Mitch Garling.

Μάλιστα, ο κωμικός Mitch Garling διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με το θέμα, με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. To βίντεο από το λογαριασμό του στο Instagram συμπεριλαμβάνεται στο βίντεο της εκπομπής Media Watch.

Fawaz Dandan

Τέλος, αναφέρθηκε ότι ο 50χρονος Fawaz είναι στην πραγματικότητα ο ηθοποιός Fadi Fawaz, γνωστός για την σχέση του με τον George Michael. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν το Σεπτέμβριο του 2021, ο εν λόγω καλλιτέχνης εξακολουθούσε φέτος να διαμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν και η γωνία λήψης δεν είναι επαρκής για να γίνει σωστή σύγκριση, ο ασθενής δεν φαίνεται να έχει τα σκούρα μάτια και την πλατιά μύτη του ηθοποιού, ούτε το ίδιο χρώμα μαλλιών.

Αριστερά: Fawaz Dandan. Δεξιά: Fadi Fawaz.

Αναφέρθηκε επισήμως ότι ο εν λόγω ασθενής ονομάζεται Fawaz Dandan, και είναι «οικοδόμος από το Putney». Με ταχυδρομικό κωδικό στην περιοχή εντοπίζεται πράγματι επιχειρηματίας με το όνομα αυτό, συνδεόμενος με επιχείρηση που ασχολείται με εργασίες στον τομέα της αρχιτεκτονικής τοπίου. [πηγή 1][πηγή 2]

Σε επικοινωνία που είχαμε μέσω e-mail με την εν λόγω εταιρία, NS Landscapes, μας επιβεβαίωσαν ότι ο υπεύθυνος της εταιρίας είναι το πρόσωπο που νοσηλευόταν.

Σε ανάρτηση από τις 25 Αυγούστου χρήστες του Facebook, με αφορμή το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, εύχονταν περαστικά σε συγκεκριμένο λογαριασμό με το όνομα Fawaz Dandan, που ανταποκρίνεται στο πρόσωπο που απεικονίζεται στο βίντεο, αλλά και στην ανωτέρω φωτογραφία από την εργασία του.

Αριστερά: ο ασθενής Fawaz Dandan. Δεξιά: ο Fawaz Dandan σε φωτογραφία που αναρτήθηκε το 2015.

Το Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας (NSW Health) έχει επισημάνει τα εξής, διά μέσου του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter, παραπέμποντας στο βίντεο της ανωτέρω εκπομπής:

Μπορεί να έχετε δει πρόσφατα ισχυρισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ασθενείς με COVID-19 που εμφανίστηκαν σε ένα από τα βίντεό μας ήταν «ηθοποιοί».

Αυτό δεν είναι αλήθεια, και το Media Watch του ABC έχει καταρρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η Dr Teresa Anderson, διευθύνουσα σύμβουλος της Υγειονομικής Περιφέρειας Σίδνεϊ, σε επιστολή της προς το δίκτυο ABC, χαρακτήρισε ως ψευδείς τους ισχυρισμούς περί πληρωμένων ηθοποιών και σχολίασε:

Ήταν πολύ ενοχλητικό για την Δρ Μόργκαν και τους ασθενείς να βλέπουν τα ισχυρά μηνύματά τους να υπονομεύονται από αυτές τις αβάσιμες και επικίνδυνες κατηγορίες και να αμφισβητείται η αξιοπιστία τους. Το προσωπικό της μονάδας εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Concord έχει επίσης λάβει πολλαπλά εκφοβιστικά τηλεφωνήματα από το κοινό για αυτό το θέμα.

Στον επίσημο λογαριασμό της Υγειονομικής Περιφέρειας Σίδνεϊ αναρτήθηκε δημοσίευση που παραπέμπει στο βίντεο της προαναφερθείσας εκπομπής, με το εξής σχόλιο:

Είναι απογοητευτικό ότι το Media Watch χρειάστηκε να καλύψει αυτήν την ιστορία, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό θέτει τέρμα στη συζήτηση. Οι ασθενείς μας με στο Concord με COVID-19 που είπαν γενναία τις ιστορίες τους στη Δρ Λούσι Μόργκαν δεν είναι πληρωμένοι ηθοποιοί.

Και ελπίζουμε ότι το προσωπικό της ΜΕΘ θα μπορεί τώρα να επιστρέψει στη φροντίδα των πολύ άρρωστων ασθενών μας, αντί να απαντά σε εκφοβιστικά τηλεφωνήματα.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι τρεις ασθενείς COVID-19 στην Αυστραλία είναι στην πραγματικότητα ηθοποιοί που χρησιμοποιήθηκαν με σκοπό να τρομοκρατήσουν το κοινό συνιστά παραπληροφόρηση. Το ζήτημα κάλυψε πρόσφατα η εκπομπή Media Watch καταρρίπτοντας τους σχετικούς ισχυρισμούς ενώ οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν τα συμπεράσματα της εκπομπής.

20 Σεπτεμβρίου 2021 – Στο άρθρο προστέθηκε η απάντηση της εταιρίας NS Landscapes, όπου εργάζεται ο τρίτος νοσηλευόμενος, Fawaz Dandan.