Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, το 60% των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ΔΕΝ είναι εμβολιασμένοιΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, το 60% των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ΔΕΝ είναι εμβολιασμένοι

24 Σεπ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Δημοσιογράφος του Mega ανέφερε σε ρεπορτάζ ότι το 60% όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι εμβολιασμένοι και μόνο το 40% ανεμβολίαστοι.

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ με COVID-19 από 21-24/9 είναι οι ανεμβολίαστοι. Το ποσοστό των ανεμβολίαστων ξεπερνάει κάποιες ημέρες το 95%. Αντίστοιχα, το εν λόγω διάστημα, το ποσοστό των εμβολιασμένων δεν υπερβαίνει το 8,2%

Δεκάδες ιστοσελίδες αναδημοσίευσαν τα δεδομένα που παρουσίασε σε ρεπορτάζ της δημοσιογράφος του Mega και αφορούν τα ποσοστά των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σε νοσοκομεία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τα εν λόγω δεδομένα συνιστούν παραπληροφόρηση καθώς δεν παρουσιάζουν την πραγματική εικόνα.

Παραδείγματα: pronews.gr, el.gr, press-gr.com, voicenews.gr, makeleio.gr

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα εντοπίζεται το απόσπασμα από την πρωινή εκπομπή του Mega στην οποία η δημοσιογράφος ανέφερε ότι το 30-40% των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη είναι ανεμβολίαστοι.

Ο ισχυρισμός εντοπίστηκε και σε αναρτήσεις που έγιναν από προσωπικούς λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2021 η δημοσιογράφος Εύη Καλλίνη πραγματοποίησε ζωντανή σύνδεση από τη Θεσσαλονίκη στην πρωινή εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega” για να παρουσιάσει τις νεότερες ειδήσεις από την περιοχή.

Κατά τη διάρκεια αυτής, ο κ. Ιορδάνης Χασαπόπουλος ρώτησε την ανταποκρίτρια του Mega, αν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ στην περιοχή. Αναλυτικά η συζήτηση που ακολούθησε:

Ε.Κ.: Είναι μεγάλο το ποσοστό. Είναι μεγάλο το ποσοστό. Δεν μας έχει δώσει για τις τελευταίες ημέρες η ΥΠΕ ακριβώς τα νούμερα. Είμαστε πάνω από το 30 με 40% ανεμβολίαστων που βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και είναι και χαμηλό το ποσοστό των ανεμβολίαστων γενικότερα εδώ στην…

I.Χ.: 30 με 40% στις ΜΕΘ; Μόνο;

Ε.Κ.: Στις ΜΕΘ, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ακριβώς.

I.Χ.: Δηλαδή το 60%

Ε.Κ.: Είδαμε και τις προηγούμενες μέρες…

I.Χ.: Το 60% είναι

Ε.Κ.: Ναι ναι

I.Χ.: …εμβολιασμένοι;

Ε.Κ.: Έχει.. και.. Ναι… έχει έχει. Έχει και έχει και πολλά παιδιά… Έχει και πολλά παιδιά έχει. Αυτό που μιλούσαμε δηλαδή τις προηγούμενες ημέρες στα νοσοκομεία εδώ, έχει και αρκετά παιδάκια που είναι πλέον στις κλινικές, στις απλές κλίνες όχι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μόνο στο Ιπποκράτειο είναι 8 με 10 παιδάκια ανήλικα, όλων των ηλικιών μαζί με τις μητέρες τους.

Αξίζει να τονιστεί ότι ακριβώς μετά, το λόγο παίρνει η Πρόεδρος Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, κ. Δάφνη Κατσίμπα, η οποία δηλώνει ότι την προηγούμενη εβδομάδα τις κλίνες στις ΜΕΘ για COVID-19 καταλάμβαναν σχεδόν μόνο ανεμβολίαστοι. Όσον αφορά τους εμβολιασμένους, αναφέρει ότι πλέον εντοπίζονται περισσότερα κρούσματα και ότι οι εμβολιασμένοι που έχουν διασωληνωθεί είναι για την ώρα ελάχιστοι.

Τι ισχύει

Οι δομές υγείας της περιοχής της Θεσσαλονίκης υπάγονται διοικητικά είτε στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας είτε στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας-Θράκης, οι οποίες παρέχουν στοιχεία για τους νοσηλευομένους με COVID-19 για τα νοσοκομεία που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της 3ης ΥΠΕ και αφορούν το διάστημα από 21 έως και 24 Σεπτεμβρίου 2021, η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ανεμβολίαστων αγγίζει το 96.2% (24/9/2021), ενώ των εμβολιασμένων δεν υπερβαίνει το 8.2% (21/9/2021) το υπό εξέταση διάστημα. Στον πίνακα που ακολουθεί σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τα δεδομένα από την 3η ΥΠΕ.

Ίδια εικόνα εντοπίζεται και στην 4η ΥΠΕ, όπου και εδώ το μεγαλύτερο ποσοστό των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι. Στον πίνακα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα δεδομένα που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της 4η ΥΠΕ και αφορούν των αριθμό των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ από τις 21 μέχρι και τις 24 Σεπτεμβρίου 2021. Σύμφωνα με αυτά, το 96,7%, (22/9/2021) των ατόμων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ενώ μόλις το 6,8% εμβολιασμένοι (23/9/2021).

Επομένως, βάσει των διαθέσιμων δεδομένων, τις περισσότερες κλίνες σε ΜΕΘ στα νοσοκομεία που υπάγονται στην 3η και 4η ΥΠΕ και καλύπτουν μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή καταλαμβάνουν ασθενείς με COVID-19 που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με την κ. Καλλίνη μας δήλωσε πως:

Εκ παραδρομής κατά τα τη διάρκεια του ρεπορτάζ παρουσιάστηκαν δεδομένα που δεν σχετίζονται με το ποσοστό των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης.

Συμπέρασμα

Τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα από την 3η και 4η ΥΠΕ αποδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Μάλιστα, κάποιες ημέρες το ποσοστό υπερβαίνει το 95%.

Σύμφωνα με όσα μας δήλωσε η δημοσιογράφος του Mega, κ. Καλλίνη, κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ ανέφερε εκ παραδρομής δεδομένα που δεν σχετίζονται με τον αριθμό των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).