Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που κατέρρευσε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου ΔΕΝ λειτούργησε ως εμβολιαστικό κέντροFAKE NEWS ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που κατέρρευσε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου ΔΕΝ λειτούργησε ως εμβολιαστικό κέντρο

29 Σεπ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που κατέρρευσε μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Κρήτη στις 27 Σεπτεμβρίου, ήταν ο πρώτος ναός που λειτούργησε ως εμβολιαστικό κέντρο.

Συμπέρασμα:

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα εμφανίζονται δυο φωτογραφίες από διαφορετικούς ναούς. Η φωτογραφία με τα συντρίμια είναι από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου και κατέρρευσε εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που έπληξε την Κρήτη. Η δεύτερη φωτογραφία δείχνει τον πρώτο ναό που λειτούργησε ως εμβολιαστικό κέντρο και βρίσκεται στο χωριό Αρχάνες Ηρακλείου που απέχει 18 χιλιόμετρα από το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα διαμοιράζεται μεταξύ χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η είδηση ότι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που κατέρρευσε μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Κρήτη στις 27 Σεπτεμβρίου, ήταν ο πρώτος ναός που λειτούργησε ως εμβολιαστικό κέντρο. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα: press-gr.com, katohika.gr, attikanea.info, lefteria.blogspot.com, sibilla-gr-sibilla.blogspot.com

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε τα εξής:

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, όπως είναι ήδη γνωστό, από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη. Πρόκειται για τον άνθρωπο που είχε εγκλωβιστεί στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι, που κατέρρευσε. Ο εργάτης της εκκλησίας καταπλακώθηκε από τον τρούλο της εκκλησίας.

Ο… (sic) ιερός ναός κατέρρευσε πλήρως και ο άνδρας ο οποίος εκτελούσε εργασίες στο σημείο καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια. Ο ναός του χωριού που επλήγη ήταν και το πρώτο εμβολιαστικό κέντρο στην χώρα που λειτούργησε σε εκκλησία πριν από λίγες ημέρες…

Τι ισχύει

Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί πως στις 27 Σεπτεμβρίου του 2021, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου κατέρρευσε εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που έπληξε την Κρήτη. Τραγική συνέπεια αυτού, ήταν ο θάνατος του 65χρονου Ιακώβου Τζαγκαράκη, ο οποίος εργαζόταν μέσα στο ναό τη στιγμή που χτύπησε ο σεισμός. [πηγή]

Σύμφωνα με τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία ήταν το πρώτο που λειτούργησε ως εμβολιαστικό κέντρο. Ωστόσο, οι φωτογραφίες που παρουσιάζουν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα δεν έχουν καμία σχέση με το εκκλησάκι ή το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου.

Στα αριστερά, φωτογραφία του ναού του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι από τον Ιούλιο του 2018.
Στα δεξιά, φωτογραφία του ιερού ναού της Παναγιάς στις Αρχάνες Ηρακλείου.

Οι εν λόγω φωτογραφίες απεικονίζουν τον ιερό ναό της Παναγίας που βρίσκεται στις Αρχάνες Ηρακλείου, ο οποίος ήδη από τις 6 Σεπτεμβρίου του 2021 λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο. Εντούτοις, οι Αρχάνες Ηρακλείου απέχουν περίπου 25 λεπτά με αυτοκίνητο από το Αρκαλοχώρι, όπου βρίσκονται και τα συντρίμμια του ναού του Προφήτη Ηλία.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα ανωτέρω καθίσταται σαφές πως ο ισχυρισμός ότι κατέρρευσε ο πρώτος ναός που λειτούργησε ως εμβολιαστικό κέντρο είναι ψευδής. Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα εμφανίζονται δυο φωτογραφίες από διαφορετικούς ναούς. Η φωτογραφία με τα συντρίμια είναι από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου και κατέρρευσε εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που έπληξε την Κρήτη. Η δεύτερη φωτογραφία δείχνει τον πρώτο ναό που λειτούργησε ως εμβολιαστικό κέντρο και βρίσκεται στο χωριό Αρχάνες Ηρακλείου που απέχει 18 χιλιόμετρα από το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).