Ποιοι είμαστε
Αρχική Ανακριβή δεδομένα νοσηλειών σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από κεντρικό δελτίο ειδήσεωνFAKE NEWS ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ανακριβή δεδομένα νοσηλειών σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από κεντρικό δελτίο ειδήσεων

14 Οκτ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Η πλειοψηφία των νοσηλευομένων σε κλινικές και μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων Α.Χ.Ε.Π.Α και Ιπποκράτειο είναι εμβολιασμένοι.

Συμπέρασμα:

Τα διαθέσιμα δεδομένα που μας παρασχέθηκαν από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία ανήκουν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Α.Χ.Ε.Π.Α και το Γενικό Νοσοκομείο "Ιπποκράτειο" διαψεύδουν τον υπό εξέταση ισχυρισμό. Πρόκειται για λανθασμένη απεικόνιση των στοιχείων σχετικά με τις νοσηλείες και το κατάσταση εμβολιασμού συμπολιτών μας, η οποία προβλήθηκε σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα διαμοιράζεται από χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι η πλειοψηφία ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες COVID-19 και ΜΕΘ των νοσοκομείων Α.Χ.Ε.Π.Α και Ιπποκράτειο αφορά εμβολιασμένους. Εντούτοις, αυτός ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Ας δούμε τι ισχύει.

Το είδαμε στα: difernews.gr, sfairika.gr, patratora.news, aetos-apokalypsis.com, defencenet.gr, pronews.gr

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Μπορεί σε αρκετές χώρες του κόσμου οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ να είναι περισσότεροι από τους ανεμβολίαστους, παρόλα αυτά στην Ελλάδα επιμένουν ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, όμως ανά τακτά διαστήματα πλέον υπάρχουν «ομολογίες» ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. 

Προσφάτως μια δημοσιογράφος είπε ότι το 60-70% των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης είναι εμβολιασμένοι, ενώ τώρα είδαμε να δημοσιοποιούνται καρτέλες σε γνωστό ελληνικό ΜΜΕ οι οποίες υποστηρίζουν ότι το 93,3% των νοσηλευόμενων στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ είναι εμβολιασμένοι.

Και μάλιστα αναφέρει ότι και στις απλές κλίνες νοσηλείας του ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται κατά 73,5% εμβολιασμένοι, αλλά και το Ιπποκράτειο το 75,7% των όσων νοσηλεύονται σε απλές κλίνες είναι επίσης εμβολιασμένοι. 

Έγινε ξανά κάποιο λάθος; Ή κάτι μας κρύβουν; 

Το γεγονός το εντόπισε ο διδάκτωρ Καρδιολογίας Κωνσταντίνος Αρβανίτης και έκανε σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Δείτε την ανάρτηση του

«ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ;
ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΤΕΣΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MEGA,
ΑΛΛΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΠΑΣΧΙΖΑΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ…

Πολύ γουστάρω να δω τα τρωκτικά του FB, να τρέχουν να γράφουν ότι “λείπει θεματικό περιεχόμενο” και ότι κάποιο λάθος θα έγινε και τέτοια.

Οπως έκαναν πριν λίγες μέρες, όταν μία νέα δημοσιογράφος έλεγε ζωντανά στον αέρα ότι στις εντατικές οι ανεμβολίαστοι είναι το 30-40%. Δηλαδή το υπόλοιπο 60-70% είναι εμβολιασμένοι. Μάταια προσπαθούσαν οι δημοσιογράφοι από το στούντιο να την “συνετίσουν”, επαναλαμβάνοντας την απορία τους για αυτό που είπε.

Εκείνη δεν χαμπάριαζε τίποτε και το επαναλάμβανε κιόλας το ίδιο, ξανά και ξανά…

Την άλλη μέρα βγήκαν από τον υπόνομο τους τα τρωκτικά του FB και προσπαθούσαν να το σώσουν.

ΧΤΕΣΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΛΕΣ ΛΟΙΠΟΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

1)  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ

Απλές κλίνες
– Εμβολιασμένοι: 68 (ποσοστό 79% και όχι 73,5% που γράφει)
– Ανεμβολίαστοι: 18 (ποσοστό 21%)

Κλίνες ΜΕΘ
– Εμβολιασμένοι:  15 (ποσοστό 93,7%)
– Ανεμβολίαστοι:  1  (ποσοστό 6,3%)

2) ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Απλές κλίνες
– Εμβολιασμένοι:  70 (ποσοστό 80,5% και όχι 75,5% που γράφει)
– Ανεμβολίαστοι:  17 (ποσοστό 19,5%)

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΓΕΛΙΟΥ

Τώρα ξαπλώνουμε στον καναπέ και περιμένουμε να λαγωνικά να βγουν να βάλουν ταμπέλα, ότι δήθεν “λείπει θεματικό περιεχόμενο”.

Τι ακριβώς λείπει; ΤΙΠΟΤΑ.

Αλλά δεν έχουν άλλο τρόπο να βγάλουν το άσπρο, μαύρο…»

Οι εξεταζόμενοι ισχυρισμοί βασίστηκαν στο παρακάτω απόσπασμα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, στις 12 Οκτωβρίου του 2021:

Το απόσπασμα εντοπίζεται στο 38ο λεπτό του δελτίου και ενόσω πραγματοποιούταν ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη με τη δημοσιογράφο κ. Μαρία Γουγουτσά, στις οθόνες των τηλεθεατών εμφανίζονται τα ακόλουθα καρέ:

Τι ισχύει

Τα δεδομένα που αναφέρθηκαν στο δελτίο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ειδικότερα, η δημοσιογράφος αναφέρει τα εξής:

Το χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμένων αποτυπώνεται και στις νοσηλείες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Αρκεί να σας πω ότι στο νοσοκομείο Α.Χ.Ε.Π.Α, από τους 68 νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες COVID-19, 18 είναι μόνο οι εμβολιασμένοι. (σ.σ. άρα 50 είναι ανεμβολίαστοι)

Ενώ στη μονάδα εντατικής θεραπείας από τα 15 άτομα που νοσηλεύονται, εμβολιασμένο είναι μόνο το ένα (σ.σ. άρα 14 είναι ανεμβολίαστοι)

Στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο αντίστοιχα, από τους 70 νοσηλευόμενους μόνο οι 17 είναι εμβολιασμένοι ενώ στη μονάδα εντατικής θεραπείας από τα 15 άτομα μόνα τα δύο. (σ.σ. άρα 53 είναι ανεμβολίαστοι)

Προκειμένου να επαληθεύσουμε τα δεδομένα του ρεπορτάζ για την 12η Οκτωβρίου του 2021, επικοινωνήσαμε με την 4η ΥΠΕ και μας γνωστοποιήθηκαν τα εξής:

  • Στις απλές κλίνες νοσηλείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Α.Χ.Ε.Π.Α νοσηλεύονταν 50 ανεμβολίαστοι και 18 εμβολιασμένοι.
  • Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Α.Χ.Ε.Π.Α νοσηλεύονταν 14 ανεμβολίαστοι και 1 εμβολιασμένος.
  • Στις απλές κλινικές νοσηλείας του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης την 12 Οκτωβρίου νοσηλεύονταν 53 ανεμβολίαστοι και 17 εμβολιασμένοι.

Συνεπώς, παρά το γεγονός ότι η δημοσιογράφος απέδωσε σωστά τα στοιχεία των νοσηλειών για τα δύο νοσοκομεία, τα σχετικά δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαρήγαγαν τα αναληθή δεδομένα των καρέ ως απόδειξη αναποτελεσματικότητας των εμβολίων για την COVID-19.

Α.Χ.Ε.Π.Α: Δεδομένα για απλές κλίνες.
Α.Χ.Ε.Π.Α: Δεδομένα για ΜΕΘ.
Ιπποκράτειο: Δεδομένα για απλές κλίνες.
Ιπποκράτειο: Δεδομένα για ΜΕΘ.

Τέλος, κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε πως τα εν λόγω νοσοκομεία υπάγονται στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα δεδομένα των νοσηλειών σε νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ, κατά την 12η Οκτωβρίου του 2021 στους 275 νοσηλευομένους σε απλές κλίνες οι 62 ήταν εμβολιασμένοι ενώ οι 213 δεν είχαν λάβει το εμβόλιο έναντι της COVID-19.

Πηγή: Εικόνα νοσηλειών στα Νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ 

Αν βασιζόμενοι στα δεδομένα των υπό εξέταση καρέ αθροίζαμε τον αριθμό των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται στο Α.Χ.Ε.Π.Α και το Ιπποκράτειο, τότε ο αριθμός των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται σε δυο εκ των δεκατεσσάρων νοσοκομείων της 4ης ΥΠΕ θα έφτανε τους 138.

Ας αναφερθεί πως αντίστοιχη είναι και η εικόνα που μας δίνει η 3η Υγειονομική Περιφέρεια για την 12η Οκτωβρίου του 2021.

Με παρόμοιο σφάλμα που έγινε πρόσφατα στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό έχουμε ασχοληθεί σε προηγούμενο άρθρο μας το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα ο ισχυρισμός ότι η πλειοψηφία των νοσηλευομένων σε κλινικές και μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων Α.Χ.Ε.Π.Α και Ιπποκράτειο είναι εμβολιασμένοι είναι ανυπόστατος. Πρόκειται για λάθος παρουσίαση των δεδομένων σχετικά με τους αριθμούς των νοσηλειών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Α.Χ.Ε.Π.Α και το Γενικό Νοσοκομείο “Ιπποκράτειο” στη Θεσσαλονίκη, η οποία έγινε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA στις 12 Οκτωβρίου του 2021.

Ρεπορτάζ και σύνταξη

Στέλιος Πουρνής

Σπυριδούλα Μάρκου

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).