Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Ιερά Σύνοδος ΔΕΝ ανακοίνωσε πως η είσοδος των ανεμβολίαστων πολιτών σε ιερούς ναούς θα γίνεται μόνο με rapid ή PCR τεστΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ FAKE NEWS ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ιερά Σύνοδος ΔΕΝ ανακοίνωσε πως η είσοδος των ανεμβολίαστων πολιτών σε ιερούς ναούς θα γίνεται μόνο με rapid ή PCR τεστ

4 Νοε
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Ιερά Σύνοδος, μέσω της εγκυκλίου που κοινοποίησε, καθιστά σαφές πως οι ανεμβολίαστοι θα εισέρχονται στους ιερούς ναούς εφόσον έχουν υποβληθεί σε μοριακό ή rapid τεστ για την COVID-19.

Συμπέρασμα:

Όπως προκύπτει από την επίμαχη εγκύκλιο, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει αλλά δεν επιβάλλει στους ανεμβολίαστους πιστούς να υποβάλλονται σε διαγνωστικούς ελέγχους προτού εισέλθουν στον ιερό ναό.

Με αφορμή την κοινοποίηση εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου για τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2, κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ύστερα από παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου, οι ανεμβολίαστοι θα εισέρχονται στους ιερούς ναούς με την προϋπόθεση ότι έχουν προηγουμένως υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο ή έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου. Εντούτοις, αυτός ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα: athensvoice.gr, gazzetta.gr, documentonews.gr, pronews.gr

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε τα εξής:

Η Ιερά Σύνοδος «εξορίζει» τους ανεμβολίαστους από τις εκκλησίες – Μόνο με rapid test o εκκλησιασμός των πιστών

Η Ιερά Σύνοδος «εξορίζει» τους ανεμβολίαστους πιστούς από τις εκκλησίες, καθώς θα χρειάζεται rapid test για να μπουν στο χώρο, ενώ παράλληλα τονίζει ότι και οι ανεμβολίαστοι κληρικοί θα χρειάζονται δύο rapid test την εβδομάδα για να ασκούν τα εκκλησιαστικά τους καθήκοντα. 

Μπορεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να άφησε εκτός τις εκκλησίες από τους χώρους στους οποίους χρειάζεται τεστ για να μπει κάποιος, παρόλα αυτά όπως είχαμε αναφέρει η απόφαση της κυβέρνησης είχε να κάνει περισσότερο με επικοινωνιακούς λόγους, καθώς αργά ή σύντομα η κυβέρνηση θα ανακοίνωνε ότι λόγω «πιέσεων» θα άλλαζε την απόφαση της.

Τελικά αυτό ανακοινώθηκε από την Ιερά Σύνοδο, η οποία σε εγκύκλιο που εξέδωσε καλεί όλους τους πιστούς και τον κλήρο «να τηρεί επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας», στέλνοντας μήνυμα σε όσους πιστούς δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή pcr).

Προτρέπει παράλληλα εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν. Τονίζει επίσης την υποχρέωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κλπ να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr). Ο έλεγχος θα γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Να σημειώσουμε ότι η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει έντονη σύγκρουση μεταξύ της Ιεράς Συνόδου και των κληρικών, καθώς το 90% των κληρικών απορρίπτει αυτά τα μέτρα. 

Είναι η δεύτερη σύγκρουση μετά από τότε που η Ιερά Σύνοδος συναίνεσε στο νομοσχέδιο Α.Τσίπρα για να πάψει η μισθοδοσία των κληρικών από το κράτος. Οι κληρικοί προειδοποίησαν με ολική αποχή από τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και προειδοποίησαν ότι θα ασκούν τα καθήκοντα τους, για να μην έρθουν σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα, εκτός των εκκλησιών. 

Να αναφέρουμε ότι η εγκύκλιος εκδόθηκε ύστερα από επικοινωνία του Γραφείου του Πρωθυπουργού με την Ιεραρχία της Εκκλησίας, ύστερα και από αυτά που είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο MEGA. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας ανταποκρίθηκε αμέσως κι έστειλε τη σχετική εγκύκλιο για τη διενέργεια τεστ. Υπεύθυνα για την τήρηση των μέτρων θα είναι τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Να σημειωθεί ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν ισχύουν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε χώρους λατρείας λόγω υγειονομικών περιοριστικών μέτρων.

Τι ισχύει

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων της COVID-19 σε συνδυασμό με την πίεση που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας οδήγησαν στη λήψη νέων μέτρων, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου. Τα εν λόγω μέτρα ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη τύπου από τον Υπουργό υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλή Ζαούτη.

Μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι:

Δεν θα χρειάζεται να υπάρχει διαγνωστικός έλεγχος για τους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας, όπου είναι αναγκαίες οι δραστηριότητες, δηλαδή, για τα τρόφιμα, για την άσκηση του θρησκευτικού τους δικαιώματος καθώς επίσης και για την πρόσβαση στα φαρμακεία, όπως ίσχυε.

Ενώ σε ότι αφορά τους εργαζόμενους στους χώρους λατρείας:

Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε όποια θέση βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας, θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους και θα είναι υποχρεωμένοι με δυο τεστ εβδομαδιαίως. Εννοούμε είτε rapid test, ή τεστ PCR.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η είσοδος των ανεμβολίαστων πιστών στους ιερούς ναούς δεν προϋποθέτει την διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου, ενώ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε χώρους λατρείας είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα.

Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου

Κατόπιν συνεδρίας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την 3η Νοεμβρίου, κοινοποιήθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδας σχετική εγκύκλιος με θέμα τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

Χαρακτηριστικά, η Ιερά Σύνοδος τονίζει πως η επίσκεψη των πιστών στους ιερούς ναούς θα πρέπει να γίνεται με την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων προστασίας για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Ακόμη, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει – “πρoτρέπουσα πατρικώς” όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο – τους πολίτες να εμβολιαστούν, ενώ εκείνους που παραμένουν ανεμβολίαστοι να υποβάλλονται σε διαγνωστικούς ελέγχους προτού εισέλθουν στην εκκλησία.

Επικοινωνήσαμε με τον εκπρόσωπο τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο, ο οποίος δήλωσε ότι:

Υπήρξε αδικαιολόγητη σύγχυση και παραπληροφόρηση εκ μέρους αρκετών ΜΜΕ, χωρίς ευθύνη της Ιεράς Συνόδου καθώς η Εγκύκλιος ήταν σαφής. Δεν απαγορεύουμε σε κανέναν πιστό να μπει στο ναό, δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα, αλλά ούτε και δυνάμεθα να προβούμε σε τέτοιους ελέγχους που είναι ευθύνη της πολιτείας. Καλούμε όμως όλους τους πιστούς να εμβολιαστούν, να προβαίνουν στους απαραίτητους διαγνωστικούς ελέγχους (rapid test ή μοριακό) και βέβαια να τηρούν άπαντα τα μέτρα προστασίας.

Αναλυτικά το σημείωμα της ΙΣ:

Πρός
τήν Ἱεράν Ἀρχιεπισκοπήν Ἀθηνῶν καί
τάς Ἱεράς Μητροπόλεις τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος

Ἐκ Συνοδικῆς Ἀποφάσεως, ληφθείσης ἐν τῇ Συνεδρίᾳ τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς 3ης μηνός Νοεμβρίου ἐ.ἔ., καί ἐξ ἀφορμῆς τῆς ἐξάρσεως τῶν κρουσμάτων τοῦ κορωνοϊοῦ, γνωρίζομεν ὑμῖν ὅτι ἡ Ἱερά Σύνοδος, ἐν τῇ ῥηθείσῃ Συνεδρίᾳ Αὐτῆς, ἀπεφάσισεν ὅπως, εἰς ἐπίμετρον τῶν σχετικῶν Ἐγκυκλίων Αὐτῆς, ἀπευθύνῃ ὑμῖν ἔκκλησιν, καί δι’ ὑμῶν παντί τῷ Κλήρῳ καί εὐλαβεῖ λαῷ, ὥστε κατά τήν προσέλευσιν εἰς τούς Ἱερούς Ναούς νά τηρῶνται ἐπακριβῶς ἅπαντα τά μέτρα προστασίας διά τήν ἀποφυγήν ἐξαπλώσεως τοῦ κορωνοϊοῦ, προτρέπουσα δέ ὑμῖν πατρικῶς διά τήν πραγματοποίησιν, ἐλευθέρως καί ἀβιάστως, τοῦ ὑποδεδειγμένου ὑπό τῆς ἰατρικῆς κοινότητος ὡς οὐσιαστικοῦ μέτρου προστασίας κατά τῆς πανδημίας ἐμβολιασμοῦ, ὡς καί τήν διενέργειαν, ὑπό τῶν μή ἐμβολιασθέντων εἰσέτι, διαγνωστικῶν ἐλέγχων (rapid test ἤ μοριακοῦ).

Ὡσαύτως, ὑπενθυμίζομεν τήν ὑποχρέωσιν διενεργείας, ἰδίᾳ δαπάνῃ, δύο διαγνωστικῶν ἐλέγχων (rapid test ἤ μοριακοῦ) ἑβδομαδιαίως, ὑπό πάντων τῶν διακονούντων ἐν τοῖς Ἱεροῖς Ναοῖς (Κληρικῶν, Ἱεροψαλτῶν, Νεωκόρων κ.λπ. ἐργαζομένων), οἵτινες δέν ἔχουν προβῆ εἰς ἐμβολιασμόν κατά τοῦ κορωνοϊοῦ, ὡς καί ὑποβολῆς τῶν ἀποτελεσμάτων αὐτῶν τῇ οἰκείᾳ Ἐκκλησιαστικῇ Ἀρχῇ, ἐν τῷ πλαισίῳ τῆς τηρήσεως τῶν προβλεπομένων ὑγειονομικῶν μέτρων.

Ἐντολῇ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου
Ὁ Ἀρχιγραμματεύς

Ὁ Ὠρεῶν Φιλόθεος

Επομένως, και στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου τονίζεται ότι η υποχρεωτική προσκόμιση αρνητικών διαγνωστικών τεστ αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους των χώρων λατρείας και όχι τους πιστούς.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι η Ιερά Σύνοδος ουδέποτε έθεσε την διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων για την COVID-19 ως προϋπόθεση για την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών στους ιερούς ναούς. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Ιεράς Συνόδου, υπάρχει σύσταση για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, όπως του εμβολιασμού αλλά και της διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).