Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ελληνικά μαχητικά δεν έχουν ζωγραφισμένες εικόνες αγίωνHOAXES

Όχι, ελληνικά μαχητικά δεν έχουν ζωγραφισμένες εικόνες αγίων

9 Νοε
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Σε μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας έχουν ζωγραφίσει αγιογραφίες.

Συμπέρασμα:

Στην υπό εξέταση δημοσίευση έχουν χρησιμοποιηθεί εικόνες που έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία. Το Mirage που απεικονίζεται σε αυτές δεν ανήκει στην ελληνική αεροπορία. Πρόκειται για πολεμικό αεροπλάνο της γαλλικής αεροπορίας. Το στιγμιότυπο τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στη Dijon της Γαλλίας το 2008.

Περισσότερες από 7,800 κοινοποιήσεις έχει στο Facebook μία δημοσίευση που υποστηρίζει ότι μαχητικά της ελληνικής αεροπορίας έχουν πάνω τους απεικονίσεις Αγίων. Συγκεκριμένα, στις εξεταζόμενες εικόνες φαίνεται να είναι ζωγραφισμένα στο κάτω μέρος δύο Mirage οι εικόνες του Αρχάγγελου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Παράδειγμα σχετικής δημοσίευσης στο Facebook:

Κατά την αναζήτησή μας στο διαδίκτυο ανακαλύψαμε ότι οι φωτογραφίες χρησιμοποιούνται από το 2015 σε άρθρα που δημοσιεύονται σε ελληνικές ιστοσελίδες. Μάλιστα τον Οκτώβριο του 2015 οι φωτογραφίες συνοδευόμενες από τον ίδιο ισχυρισμό είχαν αναρτηθεί στο 9gag.

Τι ισχύει

Το Mirage που εντοπίζεται στις υπό εξέταση εικόνες δεν ανήκει στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Πρόκειται για στιγμιότυπο που αρχικά δημοσιεύθηκε στο airliners.net. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 28 Ιουνίου 2008 στην πόλη Dijon της Γαλλίας. Σε αυτήν απεικονίζεται ένα Mirage 2000-5F που ανήκει στη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία. Το στιγμιότυπο απαθανάτισε ο Steve Flint.

Όπως μπορείτε να δείτε στην εικόνα που ακολουθεί, η αρχική φωτογραφία υπέστη δύο φορές επεξεργασία. Αρχικά αφαιρέθηκε το σχέδιο του πελαργού που υπήρχε στο κάτω μέρος του Mirage. Εν συνεχεία προστέθηκε η αγιογραφία του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου που φιλοτεχνήθηκε από τον εικονογράφο Λιόνδα Χρήστο.

Στην υπό εξέταση φωτογραφία φαίνεται ακόμη το αρχικό σχέδιο που υπήρχε στο ουραίο πτερύγιο του γαλλικού Mirage και τα τρία μαύρα ζωγραφισμένα σημεία που βρίσκονται στον λαιμό του αλόγου. Επίσης, διακρίνεται το περίγραμμα της πτέρυγας του πελεκάνου και της μπλε φλόγας, τα οποία κατόπιν αφαιρέθηκαν.

Η φωτογραφία από το Mirage της Γαλλικής Αεροπορίας χρησιμοποιήθηκε και στην υπό εξέταση εικόνα με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Σε αυτήν διακρίνεται το σχέδιο στο ουριαίο πτερύγιο και οι φλόγες στο κάτω μέρος του μαχητικού.

Όσον αφορά το φόντο, έχει αφαιρεθεί το αρχικό και έχει προστεθεί εικόνα που κυκλοφορεί δωρεάν στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η αρχική φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας αεροπορικής συνάντησης που έγινε στη Dijon της Γαλλίας στις 28 και 29 Ιουνίου 2008. Για το γεγονός εξέδωσε ανακοίνωση και το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.

Στο βίντεο που ακολουθεί, από το σημείο 1:24, μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από την εκδήλωση, στα οποία διακρίνεται και το Mirage με το σχέδιο του πελαργού.

Συμπέρασμα

Στην υπό εξέταση δημοσίευση έχουν χρησιμοποιηθεί εικόνες που έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία. Το Mirage που απεικονίζεται σε αυτές δεν ανήκει στην ελληνική αεροπορία. Πρόκειται για πολεμικό αεροπλάνο της γαλλικής αεροπορίας. Το στιγμιότυπο τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στη Dijon της Γαλλίας το 2008.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).