Ποιοι είμαστε
Αρχική Aυτή η φωτογραφία δεν απεικονίζει διαδήλωση στη Βιέννη κατά των μέτρων για την COVID-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Aυτή η φωτογραφία δεν απεικονίζει διαδήλωση στη Βιέννη κατά των μέτρων για την COVID-19

22 Νοε
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζει διαδήλωση πολιτών στη Βιέννη κατά των μέτρων που εξήγγειλε η Αυστριακή κυβέρνηση για τον περιορισμό της COVID-19.

Συμπέρασμα:

Η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν προέρχται από τη Βιέννη, αλλά από διαδήλωση στην πλατεία Μανέζναγια της Μόσχας, κατά του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, πριν από περίπου 30 χρόνια.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε ιστολόγια αλλά και σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία που υποτίθεται πως παρουσιάζει διαδήλωση πολιτών στη Βιέννη κατά των μέτρων που εξήγγειλε η Αυστριακή κυβέρνηση για τον περιορισμό της COVID-19. Ωστόσο η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν είναι πρόσφατη, ούτε παρουσιάζει την επίμαχη διαδήλωση στη Βιέννη.

Παραδείγματα: press-gr.com, vimaiteas.blogspot.com, lamiafthiotidas.blogspot.com


Τι ισχύει

Είναι γεγονός πως στις 20 Νοεμβρίου 2021 χιλιάδες ανθρώπων διαδήλωσαν στη Βιέννη ενάντια στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Αυστριακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με την αστυνομία της πόλης, το πλήθος στη συγκέντρωση έφτασε τα περίπου 35,000 άτομα. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ηρώων (Heldenplatz) μπροστά από το Ανάκτορο του Χόφμπουργκ, κινήθηκαν κατά μήκος της λεωφόρου Ringstraße και στη συνέχεια υποχώρησαν προς το αρχικό σημείο της συγκέντρωσης τους.

Ωστόσο, η υπό εξέταση φωτογραφία δεν προέρχεται από την εν λόγω συγκέντρωση ενώ έχει υποστεί επεξεργασία, με τη μορφή περικοπής, πιθανώς για την απόκρυψη κτιρίων που αποκαλύπτουν την προέλευση της.

Συγκεκριμένα, η πρωτότυπη τραβήχτηκε από τον φωτογράφο του Associated Press, Dominique Mollard, στις 10 Μαρτίου του 1991, στην πλατεία Μανέζναγια της Μόσχας. Μόλις μια ημέρα πριν τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της Λιθουανίας από την ΕΣΣΔ και λίγους μήνες πριν τη πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, περίπου 500,000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία ζητώντας την παραίτηση τoυ Προέδρου της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Μπορείτε να δείτε τη φωτογραφία σε υψηλή ανάλυση εδώ.

Συγκρίνοντας τις δύο φωτογραφίες διακρίνουμε στο κέντρο τους το Κέντρο εκθέσεων και εμπορίου Moscow Manege της Μόσχας (1), δεξιά στο βάθος τη σιλουέτα του Kudrinskaya Square Building (2) ενώ στην πρωτότυπη διακρίνεται επίσης το Κρεμλίνο (3), το οποίο έχει αφαιρεθεί από την εξεταζόμενη φωτογραφία.

Αριστερά: Η πρωτότυπη φωτογραφία
Δεξιά: Η εξεταζόμενη φωτογραφία όπως κυκλοφόρησε στο Facebook

Επιπροσθέτως, σε άρθρο του αμερικανικού περιοδικού The Atlantic με τίτλο «20 Χρόνια από την Πτώση της Σοβιετικής Ένωσης», παρατίθεται μια ακόμα φωτογραφία από διαδήλωση που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 1991 στην ίδια πλατεία, με αφορμή την καταστολή του σοβιετικού στρατού εναντίον των Λιθουανικών αρχών, στην οποία διακρίνονται πιο καθαρά τα ανωτέρω σημεία:

Στιγμιότυπο από άρθρο του The Atlantic, 23/12/2011, πηγή φωτογραφίας Vitaly Armand/AFP/Getty Images

Από τα παραπάνω στοιχεία καθίσταται σαφές πως η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν προέρχεται από τη Βιέννη, ούτε παρουσιάζει τη διαδήλωση της 20ης Νοεμβρίου ενάντια στα νέα μέτρα της Αυστριακής κυβέρνησης.

Συμπέρασμα

Είναι αλήθεια πως το Σάββατο, 20 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε πολυπληθής συγκέντρωση στη Βιέννη κατά των νέων μέτρων που εξήγγειλε η Αυστριακή κυβέρνηση. Εντούτοις, η υπό εξέταση φωτογραφία δεν προέρχται από τη Βιέννη, αλλά από διαδήλωση στην πλατεία Μανέζναγια της Μόσχας, κατά του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, πριν από περίπου 30 χρόνια.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.