Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, δεν δίνουν πιστοποιητικά εμβολιασμού σε μετανάστες χωρίς να εμβολιαστούνFAKE NEWS ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Όχι, δεν δίνουν πιστοποιητικά εμβολιασμού σε μετανάστες χωρίς να εμβολιαστούν

25 Νοε
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) Αριθμ. Γ.Π.οικ. 70413/2021 (ΦΕΚ 5300/Β/16-11-2021), θα δίνουν ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού στους μετανάστες χωρίς να προϋποτίθεται ότι έχουν εμβολιαστεί.

Συμπέρασμα:

Σε κανένα σημείο δεν προβλέπει η ΚΥΑ ότι σε μετανάστες θα μπορεί να χορηγείται ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς να έχουν εμβολιαστεί. Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρονται σε διατάξεις που προβλέπουν ότι η αίτηση για την έκδοση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού για την COVID-19 μπορεί να μη γίνει αυτοπροσώπως, σε κάποιες περιπτώσεις. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή αφορά τη διαδικασία χορήγησης του Πιστοποιητικού, και όχι τον τρόπο με τον οποίο κάποιος θα καταστεί δικαιούχος ενός τέτοιου Πιστοποιητικού, δηλαδή τον εμβολιασμό ή την υποβολή του σε διαγνωστικό έλεγχο. Η μη αυτοπρόσωπη αίτηση αφορά μόνον κρατούμενους σε Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών ή σε Καταστήματα Κράτησης.

Το Νοέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε σε διάφορα ιστολόγια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η είδηση ότι, σύμφωνα με ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2021, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει πιστοποιητικά εμβολιασμού για την COVID-19 σε μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα χωρίς να έχουν κάνει τον απαιτούμενο εμβολιασμό. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: makeleio.gr, katohika.gr, romioitispolis.gr, kanenazori.com, oparlapipas.gr, vhmavochas.gr, kontasas.gr, amazonios.net, sinomosiologos.blogspot.com

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ Ή… ΞΕΧΑΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΨΟΥΝ;;;; ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΝΟΥΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΣΕ Λ@ΘΡΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΠΟΛΙΑΣΟΥΝ – ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΦΕΚ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΑΠΕΚΡΥΨΑΝ ΤΑ ΒΟΘΡΟΚΑΝΑΛΑ

Ένα αρκετά περίεργο ΦΕΚ πέρασε την περασμένη εβδομάδα κυριολεκτικά νύχτα και στα μουλωχτά.

Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, η Κυβέρνηση αποφάσισε από 10-11-2021 να χορηγήσει πιστοποιητικό Covid σε λ@θραίους χωρίς να έχουν κάνει τον απαιτούμενο εμβολιασμό.

Στο άρθρο 1, παράγραφος ένα λέει κατά λέξη:

“Με την παρούσα, περιγράφονται οι όροι και η διαδικασία χορήγησης Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό”.

Όλοι πλέον έχουμε εμπεδώσει ότι δίδεται πιστοποιητικό covid μόνο σε όσους έχουν κάνει τον εμβολιασμό ή έχουν νοσήσει.

Επίσης, δείτε στο άρθρο 1, παράγραφος 3 ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση του πιστοποιητικού:

“Ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος εισάγει τα εξής στοιχεία του φυσικού προσώπου: α) τον ΑΜΚΑ, τον ΠΑΜΚΑ ή τον ΠΑΑΥΠΑ, β) το όνομα, γ) το επώνυμο και δ) την ημερομηνία γέννησης.”

Πουθενά δεν αναφέρεται έγγραφο που να αποδεικνύει ότι έχει προηγηθεί εμβολιασμός.

Πρόκειται για ένα αρκετά διφορούμενο ΦΕΚ που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα μόνο στους κατατρεγμένους και ταλαιπωρημένους λ@θρο να βγάζουν covid pass χωρίς να έχουν κάνει το εμβόλιο. Οι κυβερνώντες θεωρούν ότι πια εννοείται και απαξιούν να το γράψουν σε ένα τόσο επίσημο έγγραφο ή το… “ξέχασαν” πάνω στο φόρτο εργασίας τους; Απαιτούνται άμεσα διευκρινήσεις γιατί το θέμα είναι πολύ σοβαρό…

Σε κάποια δημοσιεύματα κυκλοφορεί επίσης το εξής κείμενο:

Οι Έλληνες υποχρεωτικά η με εκβιασμούς θα εμβολιάζονται στα Νοσοκομεία και Κέντρα εμβολιασμού και οι Λαθρομεταναστες μπορούν να μην εμβολιάζονται αλλα θα τους χορηγείται  το πιστοποιητικό με αίτηση τους!! Ακόμη και χωρίς τη φυσική τους ΠΑΡΟΥΣΙΑ!!!

Ο Διαχωρισμός είναι εμφανής στην (ΚΥΑ ) Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Γ.Π.οικ. 70413/2021..ΦΕΚ 5300/Β/16-11-2021..

Ετσι θα αλωνίζουν στην Επικράτεια ελεύθεροι χωρις να μπολιαστούν και θα περιμένουν τις συνέπειες στους Έλληνες που εγιναν δια της Βίας Πειραματόζωα!!!!

Περιληπτικά η Κ.Υ.Α αναγράφει οτι: Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 δύναται να χορηγείται στους δικαιούχους της παρ. 2 του άρθρου 1 και από τις δομές της παρ. 1 του ιδίου άρθρου, κατόπιν αίτησής τους, είτε με την αυτοπρόσωπη παρουσία, είτε χωρίς την απαίτηση αυτοπρόσωπης παρουσίας αυτών στους δικαιούχους.

Ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος εισάγει τα εξής στοιχεία του φυσικού προσώπου: α) τον ΑΜΚΑ, τον ΠΑΜΚΑ ή τον ΠΑΑΥΠΑ, β) το όνομα, γ) το επώνυμο και δ) την ημερομηνία γέννησης. Για τη διασταύρωση των ανωτέρω ταυτοποιητικών στοιχείων του φυσικού προσώπου γίνεται αποδεκτό οποιοδήποτε ταυτοποιητικό έγγραφο προσκομίζει το φυσικό πρόσωπο.

Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω ενεργειών, ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος προβαίνει στην έκδοση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 για λογαριασμό του φυσικού προσώπο.

Δικαιούχοι της διαδικασίας που περιγράφεται στην παρούσα είναι […]

Διαβάστε εδω στο παρακάτω σύνδεσμο στην ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ .GR ολόκληρη την Κ.Υ.Α..
https://www.e-nomothesia.gr/kat-ygeia/astheneies/koine-upourgike-apophase-gp-oik-70413-2021.html

Η ΚΥΑ πέρασε νύχτα και πλέον δίνουν Πιστοποιητικά χωρις να έχουν εμβολιαστεί..Οι Έλληνες σε λίγο ούτε ΨΩΜΙ δεν θα μπορούν να αγοράσουν χωρις εμβολιασμό αλλα οι λαθρομετανάστες που τους έχουν για αντικατάσταση των Ελλήνων προφυλάσσονται απο το ΠΕΙΡΑΜΑ της Νέας Τάξης και την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τα πληρωμένα Μεσα Εξαπάτησης ΑΒΑΒΑ!!!

Και οι λάθρο μπορούν να εχουν στα χερια τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού μονο με μια αίτηση με παρουσία η ακόμη και χωρις την παρουσία τους…αρκει να εχουν τα “χαρτια” που τους χορηγεί το φιλόξενο Κράτος και η Κυβέρνηση ΚΟΥΛΗ !!

Tωρα εξηγείται γιατι δεν έφτιαξαν Κεντρα εμβολιασμού στις δομές η ανεξάρτητα για τους Λαθρομετανάστες!! Και εσείς ακόμη τους πιστεύεται οτι θέλουν να σας σώσουν!!!! ΤΗΝ ΚΥΑ υπογράφουν Κ.Χατζηδάκης .Αθ.Πλεύρης & Τάκης Θεοδωρικάκος..

Τι ισχύει

Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε πως έχει όντως δημοσιευθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση Γ.Π.οικ. 70413/2021 – ΦΕΚ 5300/Β/16-11-2021 με θέμα «Χορήγηση Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 από άλλες διοικητικές δομές φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, προσδιορισμός τεχνικών λεπτομερειών απόδοσής του και τήρηση θυρίδων αρμοδιότητας των Υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη».

Το πλήρες κείμενο, στα βασικά άρθρα της, είναι το εξής:

Άρθρο 1 / Σκοπός – Δικαιούχοι

1. Με την παρούσα, περιγράφονται οι όροι και η διαδικασία χορήγησης Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό, σύμφωνα με το άρθρο πρώτο της από 30.05.2021 ΠΝΠ, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α΄95), σε ειδικότερες κατηγορίες δικαιούμενων προσώπων, από τις ακόλουθες δομές Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης:


(α) τις κοινωνικές υπηρεσίες, τα Κέντρα Κοινότητας και τα Κέντρα Ένταξης Μεταναστών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού,
(β) την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου,
(γ) τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και (δ) τα Καταστήματα Κράτησης Αλλοδαπών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

2. Δικαιούχοι της διαδικασίας που περιγράφεται στην παρούσα είναι:

(i) α) ημεδαποί και αλλοδαποί που διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας, β) πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς ανεξαρτήτως νομιμότητας διαμονής και γ) γενικότερα όλες οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με περιορισμένη πρόσβαση στα δημόσια αγαθά. Οι ως άνω δικαιούχοι δύνανται να προσέλθουν στις κοινωνικές υπηρεσίες, τα Κέντρα Κοινότητας και τα Κέντρα Ένταξης Μεταναστών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού, εφόσον οι εν λόγω Φορείς συμμετέχουν στη διαδικασία του άρθρου τριακοστού του ν. 4839/2021.
(ii) Διαμένοντες σε δομές προσωρινής φιλοξενίας και ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
(iii) Kρατούμενοι σε Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
(iv)
Κρατούμενοι σε Καταστήματα Κράτησης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.



Άρθρο 2 / Διαδικασία Χορήγησης Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 σε ειδικότερες κατηγορίες δικαιούμενων προσώπων

1. Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 δύναται να χορηγείται στους δικαιούχους της παρ. 2 του άρθρου 1 και από τις δομές της παρ. 1 του ιδίου άρθρου, κατόπιν αίτησής τους, είτε με την αυτοπρόσωπη παρουσία, είτε χωρίς την απαίτηση αυτοπρόσωπης παρουσίας αυτών στους δικαιούχους των περιπτώσεων (iii) και (iv) της παρ. 2 του άρθρου 1.

2. Η χορήγηση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής «Θυρίδες» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ), από εξουσιοδοτημένο υπάλληλο, ο οποίος αποτελεί προσωπικό του Δημοσίου Τομέα και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α΄ βαθμού με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και είναι απογεγραμμένος στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου (apografi.gov.gr). Ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος εισέρχεται στην εφαρμογή αφότου αυθεντικοποιηθεί με τη χρήση των Κωδικών Δημόσιας Διοίκησης. Για τον σκοπό αυτό, δημιουργούνται για κάθε φορέα της παρ. 1 του άρθρου 1 θυρίδες, οι οποίες τηρούνται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (ΕΨΠ) σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 26 του ν. 4727/2020 και την υπό στοιχεία 5620 ΕΞ/26.2.2021 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας (Β΄ 849) και φέρουν τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται στο άρθρο 3 της παρούσας.

3. Ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος εισάγει τα εξής στοιχεία του φυσικού προσώπου: α) τον ΑΜΚΑ, τον ΠΑΜΚΑ ή τον ΠΑΑΥΠΑ, β) το όνομα, γ) το επώνυμο και δ) την ημερομηνία γέννησης. Για τη διασταύρωση των ανωτέρω ταυτοποιητικών στοιχείων του φυσικού προσώπου γίνεται αποδεκτό οποιοδήποτε ταυτοποιητικό έγγραφο προσκομίζει το φυσικό πρόσωπο, δυνάμει της παρ. 3 του άρθρου 248 του ν. 4782/2021 και δεν διενεργείται έλεγχος νομιμότητας παραμονής. Ειδικότερα, ως ταυτοποιητικά έγγραφα δύναται να θεωρηθούν τα ακόλουθα έγγραφα: α) Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς, β) ληξιαρχική πράξης γέννησης, γ) διαβατήριο, δ) προσωρινός ή οριστικός τίτλος διαμονής και ε) άλλο έγγραφο ταυτοποίησης. Τα ανωτέρω έγγραφα γίνονται αποδεκτά από τις διοικητικές δομές της παρ. 1, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται σε ισχύ. Στα άλλα έγγραφα ταυτοποίησης εντάσσονται, ενδεικτικά, αποφάσεις απέλασης, απορριπτικές αποφάσεις ασύλου στον Α΄ ή Β΄ βαθμό, αποφυλακιστήρια, Δικαστικές Αποφάσεις, υπηρεσιακά σημειώματα της Ελληνικής Αστυνομίας, σε περίπτωση αναβολής εκτέλεσης απόφασης απομάκρυνσης.

4. Για τον σκοπό της έκδοσης του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19, σύμφωνα με την παρούσα, το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής διασυνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19 και το Εθνικό Μητρώο ΑΜΚΑ – ΕΜΑΕΣ της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. από τα οποία αντλεί, με ηλεκτρονικό τρόπο, τα αναγκαία στοιχεία, εφαρμόζοντας κατάλληλα τεχνικά μέτρα κρυπτογράφησης.

5. Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω ενεργειών, ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος προβαίνει στην έκδοση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 για λογαριασμό του φυσικού προσώπου.

Η μνημονευόμενη ΚΥΑ αναφέρεται στη διαδικασία έκδοσης «Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19» σε ειδικές κατηγορίες προσώπων που διαμένουν στην ελληνική επικράτεια. Παραπέμπει ευθέως στην κυρωθείσα διά του Ν. 4806/2021 (ΦΕΚ Α΄ 95/10-6-2021) Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) από 30-05-2021 με θέμα «Θέσπιση, περιεχόμενο και διαδικασία έκδοσης Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19».

Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19, σύμφωνα με το άρθρο πρώτο της κυρωθείσας ΠΝΠ περιέχει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό, το αποτέλεσμα της τελευταίας δοκιμασίας ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test), ή τη νόσηση από την COVID-19, κατά περίπτωση. Οι διατάξεις της ΚΥΑ παραπέμπουν στην εν λόγω νομοθεσία στο μέρος που αφορά την κατάσταση εμβολιασμού.

Στην ΚΥΑ δεν πραγματοποιείται περαιτέρω ανάλυση για τη διαδικασία εμβολιασμού, διότι για την έννοια του «Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19» υπάρχει σαφής και ευθεία παραπομπή στο Ν. 4806/2021, με τον οποίο κυρώθηκε η σχετική ΠΝΠ. Η έκδοση ενός «Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19» προϋποθέτει εξ ορισμού, και δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεται αυτό σε κάθε ΚΥΑ, ότι το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται το Πιστοποιητικό έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού.

Επιπρόσθετα, η διαδικασία χορήγησης του Πιστοποιητικού σε δικαιούχους είναι κάτι διαφορετικό από τη διαδικασία που ακολουθεί κανείς για να έχει το δικαίωμα της χορήγησης τέτοιου εγγράφου, όπως εμβολιασμός, διενέργεια test ή νόσηση. Η ΚΥΑ άλλωστε, αφορά «ειδικότερες κατηγορίες δικαιούμενων προσώπων».

Μάλιστα, προβλέπεται ότι το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 δύναται να χορηγείται στους δικαιούχους που αναφέρονται στην ΚΥΑ και (δηλαδή όχι μόνον) από τις δομές τους, κατόπιν αίτησής τους, είτε με την αυτοπρόσωπη παρουσία, είτε χωρίς την απαίτηση αυτοπρόσωπης παρουσίας αυτών στους δικαιούχους των περιπτώσεων (iii) και (iv) της παρ. 2 του άρθρου 1. Η παράκαμψη του κανόνα της αυτοπρόσωπης αίτησης δικαιούχου για Πιστοποιητικό προς τη δομή όπου υπάγεται αφορά μόνον κρατούμενους σε Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και κρατούμενους σε Καταστήματα Κράτησης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ακόμη και η διάταξη αυτή, επομένως, που, όπως αναφέραμε παραπάνω, δεν παρουσιάζεται ορθά στα δημοσιεύματα, δεν αφορά τους μετανάστες ή πρόσφυγες γενικά, αλλά ειδικά τους κρατούμενους σε φυλακές ανά την Ελλάδα και τους μετανάστες εκείνους που βρίσκονται κρατούμενοι σε Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών.

Συμπέρασμα

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) Αριθμ. Γ.Π.οικ. 70413/2021 (ΦΕΚ 5300/Β/16-11-2021) δεν προβλέπει ότι θα μπορεί να χορηγείται ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού σε μετανάστες χωρίς να έχουν εμβολιαστεί. Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρονται σε διατάξεις που προβλέπουν ότι η αίτηση για την έκδοση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού για την COVID-19, για την κατάσταση εμβολιασμού τους, μπορεί να μη γίνει αυτοπροσώπως, σε κάποιες περιπτώσεις. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή αφορά τη διαδικασία χορήγησης του Πιστοποιητικού, και όχι τον τρόπο με τον οποίο κάποιος θα καταστεί δικαιούχος ενός τέτοιου Πιστοποιητικού, δηλαδή τον εμβολιασμό ή την υποβολή του σε διαγνωστικό έλεγχο-τεστ. Η μη αυτοπρόσωπη αίτηση αφορά μόνον κρατούμενους σε Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών ή σε Καταστήματα Κράτησης.